Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Biatlonistky Nórska triumfovali v štafete, Slovenky na 13. mieste

Na snímke nemecká biatlonistka Franziska Preussová na trati počas štafety na 4x6 km na Svetovom pohári vo švédskom Östersunde 29. novembra 2023. Foto: TASR - AP

Slovenky v zložení Mária Remeňová, Zuzana Remeňová, Ema Kapustová a Júlia Machyniaková obsadili 13. miesto s mankom 6:42,2 na víťazky.

Östersund 29. novembra (TASR) - Biatlonistky Nórska triumfovali v stredajšej štafete na 4x6 km na podujatí Svetového pohára v Östersunde. Kvarteto Marthe Johansenová, Juni Arnekleivová, Karoline Knottenová a Ingrid Tandrevoldová malo v vo švédskom stredisku náskok 41,6 s pred Švédskom, tretie skončilo Nemecko (+47,9). Slovenky v zložení Mária Remeňová, Zuzana Remeňová, Ema Kapustová a Júlia Machyniaková obsadili 13. miesto s mankom 6:42,2 na víťazky.

Nórky rozhodli o svojom triumfe až na záverečnej ôsmej streľbe, keď využili zaváhanie dovtedajšej líderky Hanny Öbergovej. Domáca biatlonistka rozhodujúci moment nezvládla, musela ísť na trestné kolo a prvé miesto prenechala nórskej finišmanke Tandrevoldovej. Najlepšie, iba so štyrmi dobíjaniami, strieľali Nemky, ale zaostávali v bežeckej stope. Piate Francúzky doplatili na jedno a šieste Češky až na tri trestné okruhy.

Mária Remeňová odštartovala slovenskú štafetu sľubne, po jednom dobíjaní na ležke bola ešte štrnásta, rovnaký strelecký výsledok mala aj na stojke a mladý tím dostala do elitnej desiatky - svojej dvojičke Zuzane Remeňovej odovzdala na desiatej pozícii s mankom 1:04 min na líderky z Francúzska. Po troch dobíjaniach na druhom úseku klesli Slovenky na druhej odovzdávke na 13. miesto (strata 3:03 na Nórsko) a na svoj debutový štart v SP vybehla Kapustová. Predviedla veľmi dobrý výkon, v ľahu vybielila všetky terče, v stoji dobíjala iba raz a slovenský tím udržala po treťom úseku na 13. mieste s odstupom 5:02 na vedúce Švédky. Machyniaková trafila bez chyby všetkých desať terčov, podčiarkla parádny strelecký výkon Sloveniek (0+6 - druhý najlepší zo štafiet, ktoré prišli do cieľa) a dobehla trinásta z 18 štafiet.

"Výkon štafety hodnotím pozitívne, myslím si, že trináste miesto pred štartom nikto nečakal, takže určite je veľká spokojnosť. So svojím úsekom som spokojná, škoda že som musela na stojke dvakrát dobíjať, ale dnes dosť fúkalo na strelnici a aj na trati to bolo cítiť. Som vďačná, že sme skončili trináste," zhodnotila Zuzana Remeňová pre portál slovenskybiatlon.sk.



štafeta žien na 4x6 km: 1. Nórsko (Marthe Krakstad Johansenová, Juni Arnekleivová, Karoline Offigstad Knottenová, Ingrid Landmark Tandrevoldová) 1:18:48,3 h (0+9), 2. Švédsko (Anna Magnussonová, Linn Perssonová, Elvira Öbergová, Hanna Öbergová) +41,6 (1+9), 3. Nemecko (Janina Hettichová-Walzová, Selina Grotianová, Vanessa Voigtová, Franziska Preussová) +47,9 (0+4), 4. Švajčiarsko +2:19,9 Min. (0+10), 5. Francúzsko +2:23,4 (1+10), 6. Česko +2:47,9 (3+13),... 13. SLOVENSKO (Mária Remeňová, Zuzana Remeňová, Ema Kapustová, Júlia Machyniaková) +6:42,2 (0+6)