Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Sestry Fialkové sa kvôli pandémii pripravujú len na Slovensku

Na snímke slovenské biatlonistky Ivona Fialková (vpravo) so sestrou Paulínou. Foto: TASR - Michal Svítok

Paulína Fialková priznala, že na Slovensku sa dá počas leta trénovať, ale tento tréning do značnej miery považuje za obmedzený.

Banská Bystrica 17. mája (TASR) - Slovenskí biatlonoví reprezentanti sa po vypuknutí pandémie koronavírusu pripravujú na novú sezónu 2020/2021 výhradne v domácich podmienkach. Zatiaľ improvizujú a prispôsobujú tréningy novej situácii. Paulína a Ivona Fialkové mali už v máji absolvovať sústredenie v rakúskom Ramsau. Pandemické opatrenia ich však donútili prekopať celý harmonogram prípravy.

Slovenské biatlonistky museli pre šíriaci sa koronavírus prerušiť svoje pôsobenie vo fínskom Kontiolahti v marci na záver sezóny Svetového pohára. Podľa trénerky sestier Fialkových Anny Murínovej nebolo rozhodnutie o predčasnom ukončení sezóny príliš dramatické. "Boli sme smutní, že sme sa museli z Kontiolahti zbaliť za pár hodín a využiť pomoc vládneho leteckého špeciálu, no chceli by sme sa ešte raz za to veľmi pekne poďakovať. Biatlon obdobie pandémie koronavírusu celkom dobre vykryl, keďže sa pre nás začalo oddychové obdobie. Sestry Fialkové museli striktne po návrate zostať dva týždne doma, ale cvičili, absolvovali kondičný tréning. Koronavírus sme teda využili na oddych, teraz môžeme znovu začať trénovať," uviedla Murínová, ktorá sa už sústreďuje na nový plán prípravy. Tá sa uskutoční v domácich podmienkach dovtedy, kým sa otvoria hraničné priechody s okolitými krajinami: "Určite využijeme národný biatlonový areál v Osrblí, kde sú skvelé podmienky. Je tam dobrá strelnica, ktorú potrebujeme na začiatok. Využiť môžeme aj armádnu strelnicu na Králikoch. Určite využijeme Vysoké a Nízke Tatry, najmä okolité kopce, ako i niektoré cesty v dolinách na kolieskové lyže. Nebudem špecifikovať ktoré, lebo vodiči nás neradi vidia na týchto cestách. Zrejme až do augusta budeme doma a čakať, kedy sa otvoria hranice. Dúfame, že čím skôr vycestujeme aspoň do Nového Města na Moravě alebo Letohradu."

Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Fialková 15. mája 2020 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák
Paulína Fialková priznala, že na Slovensku sa dá počas leta trénovať, ale tento tréning do značnej miery považuje za obmedzený. "Dá sa improvizovať aj na Slovensku, nedeje sa až taká veľká tragédia v tomto našom športe, keďže sezóna nám začne až koncom novembra a máme tak ešte dostatok času. Podľa mňa nič nestratíme, ak budeme na Slovensku do konca júna. V júli by sme však už potrebovali vycestovať aspoň do Česka a Rakúska. Pomohla by nám príprava vo vyššej nadmorskej výške, kde sa nachádza strelnica. Na Slovensku takúto možnosť nemáme. Musíme sa totiž pripravovať aj vo vyššej nadmorskej výške. Celý plán teda prekopávame, robíme ho prakticky na novo," zdôraznila staršia so sestier Fialkových.

Podobné problémy riešia aj reprezentačné biatlonové tímy žien a mužov. Uvedomuje si to i prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár: "Koronavírus môže výrazne ovplyvniť prípravu, pretože na Slovensku máme iba jedno národné biatlonové centrum v Osrblí, aj to nie ešte s úplne dobudovanou kolieskovou dráhou. Investícia do tohto segmentu je naplánovaná až na budúci rok. Vyhovovali by nám sústredenia v Rakúsku aspoň od začiatku augusta. Sestry Fialkové mali byť už v tomto období v rakúskom Ramsau a ďalší biatlonisti mali vycestovať do rakúskych alpských stredísk v júni. Musíme tieto pobyty presúvať na neskoršie letné, respektíve až jesenné obdobie."

Novú situáciu sa snaží v prospech ostatných biatlonistiek z novo formujúceho sa reprezentačného družstva žien využiť Lukáš Daubner. Ten sa stal novým trénerom Sloveniek iba v piatok, predtým však pôsobil v úlohách asistenta trénerov národných tímov Slovenska, či už mužov alebo žien: "Musíme využiť spoluprácu s tímom Fialkových, pokiaľ nám koronavírus neumožňuje cestovať. Sestry majú trošku iný rozpočet ako reprezentačné družstvo, ale aj zo strany zväzu vyšla požiadavka, aby sme dve až tri sústredenia absolvovali spolu s nimi. Chceli by sme sa hlavne na poslednej príprave na snehu pred štartom Svetového pohára stretnúť na jednom mieste, aby sa aj mladšie dievčatá porovnali s Fialkovými. Tu sa môže stmeliť kolektív a vzniknúť pozitívna nálada."