Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zimné športy

Björndalen a Domračevová netlačia v nových úlohách na výsledky

Nór Ole Einar Björndalen zvíťazil vo vytrvalostných pretekoch mužov 1. kola Svetového pohára na 20 km vo švédskom Östersunde 2. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Nová sezóna SP odštartuje cez víkend vo švédskom Östersunde. Úspešný Nór absolvoval v seriáli viac než 500 štartov, šesťkrát vyhral celkové poradie

Östersund 26. novembra (TASR) - Ole Einar Björndalen a Darja Domračevová sa blížia k návratu do biatlonového Svetového pohára v nových úlohách. Nórsko-bieloruský manželský pár, ktorý má v spoločnej zbierke dvanásť olympijských titulov a devätnásť medailí, prijal v septembri ponuku koučovať čínsku reprezentáciu s výhľadom na ZOH 2022 v Pekingu.

Björndalen pôsobí ako šéftréner, Domračevová vedie ženskú zložku. "Toto je jediná príležitosť, aby som si vyskúšala trénerská prácu. Spoločne môžeme cestovať už len pár rokov, lebo potom pôjde naša dcéra Xenia do školy a už sa to nebude dať kombinovať," povedala 33-ročná Bieloruska pre portál biathlonworld.com. Jej manžela oslovili Číňania prvýkrát už pred dvomi rokmi: "Myslel som si, že to môže byť zaujímavé, ale poradil som sa s mnohými ľuďmi. Kývol som až na šiestu alebo siedmu ponuku, potreboval som sa uistiť. To sa mi teraz podarilo, je však náročné trénovať tím z inej krajiny. V Číne chcú úspechy a času je málo. S Dariou sa na to koncentrujeme na sto percent, rovnako ako keď sme boli športovci."

Trénerský tandem už stihol so zverencami mesačné sústredenie v Číne. "Je to práca mojich snov, pretože som zbožňoval tento šport počas aktívnej kariéry. Nemôžem povedať, že už zbožňujem aj funkciu kouča, musím byť kreatívny a rozvíjať sa každý deň. Nie je jednoduché zvládať tridsať ľudí z odlišnej kultúry, no títo úžasní športovci si vážia, čo robíme. Číňania majú málo skúseností, chcú sa však učiť a rýchlo napredovať. Olympijský areál ešte nie je dokončený, dúfame, že tam budeme čoskoro trénovať," pokračoval 45-ročný Nór, ktorý sa na novej pozícii vyrovnáva za pomoci tlmočníkov aj s jazykovou bariérou: "Zlepšuje sa to každým dňom. Domáci biatlonisti príliš nehovoria po anglicky, ale dosť rozumejú. Najťažšie je presne vyjadriť tréningové pokyny a emócie, ktoré ich sprevádzajú. Šport je ako umenie, nezaobídete sa bez týchto emócií. Využívame reč tela, sledujeme, ako reagujú a ako sa hýbu. Je dobré, že sme sa biatlonu venovali toľko rokov, videli sme viacero ciest k jednému cieľu."

Björndalen zdôraznil, že neuplatňujú výhradne nórsky, bieloruský či nemecký model, ide o kombináciu. Domračevová sa zameriava na individuálny prístup: "Po tréningu vidím rozdiely. Niektoré sú úplne 'mŕtve', ďalšie sú len unavené. Sú to normálne pocity po tréningu, zároveň však citlivé okamihy, pri ktorých musíte spoznať konkrétnu športovkyňu. Zažili sme biatlon ako športovci a teraz ho zažívame z inej strany. Je zaujímavé, koľko poznatkov z vlastnej kariéry dokážete preniesť do tímu."

Čína dosiahla najlepší výsledok v predchádzajúcej sezóne 27. miestom medzi ženami, takže Björndalen si pred prvým ročníkom vo funkcii nedáva nesplniteľné ciele: "Musíme to minimálne zopakovať. Elitná desiatka v ženskej štafete by bola naozaj super, u mužov sa pokúsime prebojovať do stíhacích pretekov. Uvidíme, ako rýchlo sa budú zlepšovať, ale momentálne sa prehnane nesústredím na výsledky, viem, kedy budú podstatné. Silná stránka nášho družstva je streľba, slabina je beh na lyžiach. Niektorí disponujú výdržou, no potrebujú vycibriť techniku."

Nová sezóna SP odštartuje cez víkend vo švédskom Östersunde. Úspešný Nór absolvoval v seriáli viac než 500 štartov, šesťkrát vyhral celkové poradie, je dvadsaťnásobný majster sveta. Napriek tomu si nie je istý, ako bude prežívať trénerskú premiéru: "Počas náročných tréningov ma absolútne strháva, keď vidím ich snaženie. Ak to uvidím aj v pretekoch, bude to fantastické. Postačí, pokiaľ odovzdajú maximum, keď však nebudú bojovať, nebudeme takí spokojní."