Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zimné športy

V mixe dvojíc na biatlonových MS triumf Nórov, Slováci nedokončili

Nórski biatlonisti Marte Olsbu Röiselandová (vpravo) a Johannes Thingnes Bö oslavujú víťazstvo v mixe dvojíc na MS v biatlone v talianskej Anterselve 20. februára 2020. Foto: TASR/AP

Pre Nórov to bolo už tretie zlato a celkovo siedma medaila z prebiehajúcich MS.

Anterselva 20. februára (TASR) - Majstrami sveta v mixe dvojíc sa na svetovom šampionáte v biatlone v talianskej Anterselve stali Nóri Marte Olsbu Röiselandová a Johannes Thingnes Bö. Slovensko v zložení Veronika Machyniaková a Tomáš Hasilla stiahli z trate na treťom úseku.

Favorizovaní Nóri použili dokopy šesť náhradných nábojov a v cieli mali čas 34:19,9 min. Striebro si vybojovali Nemci (0+5) Franziska Preussová s Erikom Lesserom, ktorý finišoval so stratou 17,6 sekúnd na Böa. Bronz získali vďaka výbornej druhej polovici pretekov Francúzi Anais Bescondová a Emilien Jacquelin so stratou 29,8 sekundy (0+4).

Pre Nórov to bolo už tretie zlato a celkovo siedma medaila z prebiehajúcich MS. V ich úvode vyhrali klasickú mix štafetu, Röiselandová pridala zlato v šprinte a dva bronzy v stíhačke a vytrvalostných pretekoch, Bö má na konte okrem titulov z mixov aj dve striebra zo stíhačky a vytrvalostných pretekoch.

Ako prvé vyštartovali na trať ženy a po druhej položke sa usadili na čele tradičné biatlonové veľmoci. Ako prvá odovzdala štafetu Marte Olsbu Röiselandová svojmu partnerovi Johannesovi Thingnesovi Böovi, za Nórmi figurovali Švajčiari, Švédi a Francúzi. Machyniaková na svojich úvodných položkách dvakrát dobíjala a zaradila sa na 26. miesto so stratou 1:37 min. Bö potom musel na stojke až trikrát dobíjať a tak sa na čelo dostal Švajčiar Benjamin Weger a za ním išiel Nemec Erik Lesser, Nór však zaostával len o necelých sedem sekúnd. Hasilla na ležke dvakrát dobíjal, stojku zvládol bez chyby a držal sa na 26. priečke. Jeho strata však narástla nad dve minúty.

Po druhej výmene boli na čele opäť Nóri, v tesnom závese sa držali Švajčiari, Švédi, Nemci a aj domáci Taliani. Dorothea Wiererová však nezvládla svoju druhú stojku, musela ísť na trestné kolo a tak vypadla z boja o medaily. Doň sa dostali Francúzi Anais Bescondová a Emilien Jacquelin. Machyniaková na oboch položkách raz dobíjala, ale jej strata narástla nad tri minúty, najlepší ju predbehli o okolo a tak ju z trate stiahli.

V záverečnom úseku si Bö postrážil prvé miesto a do cieľa prišiel s náskokom 17,6 sekundy pred Nemcom Lesserom. Po výbornom finiši sa dostal na tretie miesto Jacquelin a pre Francúzsko vybojoval bronz. Štvrtí skončili Švédi a na piatom mieste sa umiestnili Švajčiari.

MS mix dvojíc:



1. Nórsko (Marte Olsbu Röiselandová, Johannes Thingnes Bö) 34:19,9 min (0 trestných kôl+6 dobíjaní), 2. Nemecko (Franziska Preussová, Erik Lesser) +17,6 s (0+5), 3. Francúzsko (Anais Bescondová, Emilien Jacquelin) +29,8 (0+4), 4. Švédsko +35,2 (0+7), 5. Švajčiarsko +40,6 (0+9), 6. Rakúsko +54,5 (0+4), 7. Rusko +1:00,5 (0+6), 8. Kanada +1:03,4 (0+7), 9. Taliansko +1:15,3 (1+13), 10. Ukrajina +1:27,2 (0+8), ... 26. SLOVENSKO (Veronika Machyniaková, Tomáš Hasilla) +1 kolo (0+6)