Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Nóri získali zlato v mix štafetách, Slovákov stiahli z trate

Na snímke zľava Nórka Marte Olsbu Roeiselandová, Francúzka Julia Simonová a Talianka Lisa Vittozziová v popredí po štarte súťaže miešaných štafiet na 4x6 km na MS v biatlone v talianskej Anterselve 13. februára 2020. Foto: TASR/AP

Machyniaková na strelnici nadviazala na Poliakovú, jediný rezervný náboj potrebovala na stojke, no bežecky zaostala.

Anterselva 13. februára (TASR) - Nórski biatlonisti Marte Olsbuová Roeiselandová, Tiril Eckhoffová, Tarjei Bö a Johannes Thingnes Bö na MS v Anterselve obhájili zlaté medaily v súťaži mix štafiet. V úvodnej disciplíne šampionátu triumfovali s náskokom 15,6 s pred domácim Talianskom, bronz získali Česi (+30,8). Slovenskú štafetu v zložení Terézia Poliaková, Veronika Machyniaková, Martin Otčenáš, Michal Šíma na konci tretieho úseku stiahli z trate, keď ju súperi predstihli o kolo.

Slováci nastúpili na preteky bez sestier Paulíny a Ivony Fialkových, ktoré sa šetria na piatkový šprint. Poliaková mala čistú streľbu, musela iba raz dobíjať pri ležke a Machyniakovej odovzdávala na 22. priečke s vyše dvojminútovou stratou na vedúce Nórsko. Šance na medailové umiestnenie pochovala francúzska mix štafeta, Julia Simonová totiž musela bežať trestný okruh a až päťkrát dobíjať.

Machyniaková na strelnici nadviazala na Poliakovú, jediný rezervný náboj potrebovala na stojke, no bežecky zaostala. Otčenáš prebral štafetu na 23. priečke s mankom 3:53,7 na Nórsko. Favorizovaní severania si vďaka Eckhoffovej vytvorili 11,6 s náskok pred kvartetom Česka, v tesnom závese boli Taliani. Po treťom úseku sa náskok Nórov scvrkol na tri desatiny, Tarjei Bö totiž musel päťkrát dobíjať. Česi boli vďaka Ondřejovi Moravcovi tretí za Talianmi. Otčenáš síce strieľal bezchybne, no pred odovzdávkou ho lídri predstihli o kolo a tak slovenskú štafetu, ktorá v tom čase figurovala na 18. priečke, stiahli z trate. O titule definitívne rozhodla posledná stojka. Johannes Thingnes Bö strieľal rýchlejšie ako Talian David Windisch a v bežeckom finiši ešte zvýšil náskok.

"Podmienky boli dnes veľmi dobré, vyšlo mi to na strelnici, dobíjala som len jeden náboj, strieľala som v rytme, takže s tým som spokojná. V tejto sezóne mi to bežecky nejde, robila som, čo bolo v mojich silách, ale bolo to náročné," povedala pre TASR Poliaková.

Najmladšia členka kvarteta Veronika Machyniaková si svoj debut na majstrovstvách sveta predstavovala inak, no potešila ju aspoň streľba. "Na to, že sme boli na sústredení vo vyššej nadmorskej výške, tak som to veľmi necítila, ťažko sa mi dýchalo a od začiatku ma boleli nohy. Naopak, strelnica tu nie je ťažká."

Otčenáš vyrazil na trať s mankom 3:53,7 min na 23. mieste, posunul sa o päť dopredu, ale Michala Šimu už na trať nedostal. "Zdržal som sa na streľbe, zlomila sa mi pružina v zásobníku a ostal mi tam jeden náboj, takže som musel prehodiť zásobníky a nabíjať po jednom. Tam som stratil, snáď by som to ešte odovzdal Mišovi, ale asi by nás aj tak stiahli," povedal po pretekoch.


Výsledky súťaže mix štafiet:

1. Nórsko (Marte Olsbuová Roeiselandová, Tiril Eckhoffová, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö) 1:02:27,7 (0+7)
2. Taliansko (Lisa Vitozziová, Dorota Wiererová, Lukas Hofer, Dominik Windisch) +15,6 (0+6)
3. Česko (Eva Kristejn-Puskarčiková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec, Michal Krčmář) +30,8 (0+2)
4. Nemecko +48,2 (1+11)
5. Ukrajina +56,1 (1+7)
6. Rusko +59,4 (0+8)
7. Francúzsko +1:08,6 (1+9)
8. Rakúsko +1:39,2 (1+7)
9. Fínsko +1:39,5 (0+10)
10. Švajčiarsko +1:50,5 (2+14), ... 18. SLOVENSKO (0+2) +1 kolo


/vyslaný redaktor ny/