Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zimné športy

Prvé mužské zlato na MS v alpskom lyžovaní získal Talian Paris

Taliansky lyžiar Dominik Paris. Foto: TASR/AP

Striebro si spoločne vybojovali so stratou 9 stotín Francúz Johan Clarey a Rakúšan Vincent Kriechmayr.

Are 6. februára (TASR) - Talian Dominik Paris získal na 45. majstrovstvá sveta v alpských lyžiarskych disciplínach prvú zlatú medailu v mužskej kategórii. Dvadsaťdeväťročný pretekár zvíťazil v stredu vo švédskom Are v superobrovskom slalome časom 1:24,20 min. Striebro si spoločne vybojovali so stratou 9 stotín Francúz Johan Clarey a Rakúšan Vincent Kriechmayr. Slovák Matej Prieložný (s číslom 48 svoju jazdu nedokončil, Martin Bendik (53.) po diskvalifikácii súpera obsadil so stratou 4,27 s 38. priečku.

"Je to pre mňa úplne skvelý deň. Nepredviedol som síce úplne bezchybný výkon, ale snažil som sa byť rýchly a vyšlo to. Teraz síce ešte musím počkať na definitívu, kým prídu do cieľa všetci pretekári, ale stojí to za to," vyznal sa Paris do kamier ORF. Neskôr dodal: "Je to nielen skvelý deň, ale aj magický rok."

Kritériovú a napokon aj víťaznú jazdu predviedol Talian s číslom 3. Na nepokojnej trati v naklonených strminách pripomínajúcich niektoré úseky kitzbühelského Streifu udržal lyže na nerovnostiach a poradil si, napriek zaváhaniam, aj v spodnej časti trate. Najrýchlejší úplne nebol, lebo na druhom medzičase mal na víťazstvo nabehnuté Rakúšan Matthias Mayer, ktorý však vzápätí po skoku netrafil medzi bránky.

Medzitým sa konala pohroma štyroch nórskych top-favoritov, ktorí sa na pódium pozerali z diaľky so značnými odstupmi. Excelentný veterán Aksel Lund Svindal vo svojom poslednom veľkom súťažnom super-G zaostal na predbežnom 15. mieste 92 stotín. Päťnásobný majster sveta tak zostane bez najcennejšieho kovu z MS vo svojej druhej disciplíne, hoci okrem zjazdu ho titul zdobí i v obrovskom slalome a v kombinačnej súťaži. Tridsaťšesťročný borec má však zo super-G aspoň olympijské zlato a v sobotu sa v zjazde rozlúči so svojou vrcholovou kariérou.

"Preteky boli oveľa náročnejšie ako som očakával. Pozitívum je, že ma nič nebolí a teším sa na zjazd," povedal pre AP Svindal a nezabudol pochváliť čerstvého majstra sveta: "Je najlepší čo sa týka vyváženosti taktiky, rýchlosti a rizika. Ak chcete uspieť, musíte tieto atribúty držať v správnej rovnováhe. Paris to vie a preto si zaslúžil zvíťaziť."

Parisova kolekcia zďaleka taká bohatá nie je, ale jeho stredajší triumf je úplne v súlade s okolnosťami sezóny. Do Are vyznávač rýchleho sklzu prišiel s vizitkou šiestich sezónnych pódií v pretekoch Svetového pohára, pričom okrem troch zjazdov uspel raz aj v super-G. A hlavne pred dvoma týždňami opäť triumfoval na legendárnom Streife. Vo Švédsku len potvrdil, že mu tento typ tratí sedí a po jednom striebre získal na MS aj zlato.

Super-G - výsledky:

1. Dominik Paris (Tal.) 1:24,20 min, 2. Johan Clarey (Fr.), Vincent Krechmayr (Rak.) obaja +0,09 s, 4. Christof Innerhofer (Tal.) +0,35, 5. Adrien Theaux (Fr.) +0,37, 6. Josef Ferstl (Nem.) +0,39, 7. Brice Roger (Fr.) +0,41, 8. Mattia Casse (Tal.), Steven Nyman (USA), Adrian Smiseth Sejersted (Nór.) všetci +0,50, ... 38. Martin BENDIK +4,27, Matej PRIELOŽNÝ (obaja SR) - nedokončil