Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zimné športy

Kranjsku Goru zrušili, veľký glóbus získal Kilde

Nór Aleksander Aamodt Kilde oslavuje v cieli finálového super-G Svetového pohára. Foto: TASR/AP

Malé glóbusy za slalom a obrovský slalom patria jeho krajanovi Henrikovi Kristoffersenovi.

Kranjska Gora 12. marca (TASR) - Záverečné podujatie Svetového pohára alpských lyžiarov v Kranjskej Gore zrušili a predčasne sa tak ukončila sezóna. Prvý veľký glóbus za celkový triumf v SP tak po 8-ročnej hegemónii Rakúšana Marcela Hirschera získal Nór Aleksander Aamodt Kilde, malé za slalom a obrovský slalom patria jeho krajanovi Henrikovi Kristoffersenovi.

Dôvodom zrušenia záverečného podujatia zimy sú obavy zo šíriaceho sa koronavírusu, ktorý znemožnil uskutočniť aj budúcotýždenné finále v talianskej Cortine d'Ampezzo. V slovinskom stredisku sa mali ísť cez víkend obrovský slalom a slalom, v oboch disciplínach sa pritom rysovali dramatické vyvrcholenia. V slalomovej vetve Kristoffersen napokon triumfoval so ziskom 552 bodov iba o dva bodíky pred Francúzom Clementom Noelom, malú guľu za obrovský slalom (394) ukoristil o 6 bodov pred Alexisom Pinturaultom.

Francúz je smoliar záveru sezóny, mal v jej závere fazónu a očakávalo sa, že v Slovinsku vo svojich dvoch obľúbených disciplínach doženie Kildeho (1202 b.) 54-bodový náskok. Ten si Nór vybudoval prevzatím vedenia v celkovom poradí SP uplynulú sobotu v domácom stredisku Kvitfjell, keď v zjazde skončil druhý. Pre Pinturaulta je malá útecha sezónny titul za kombináciu.

"Zdravie a bezpečnosť športovcov, ostatných účastníkov i verejnosti je na prvom mieste," uviedla FIS v stanovisku k zrušeniu podujatia v Kranjskej Gore. Už v stredu predčasne skončila aj sezóna alpských lyžiarok, keď švédski organizátori odvolali záverečné podujatie v Are. Slovenská zjazdárka Petra Vlhová tak získala historické malé glóbusy za sezónne prvenstvá v slalome a historický prvý glóbus vôbec udelený za paralelné disciplíny.

V mužskej kategórii bolo už predtým isté, že malý glóbus za zjazd získal Švajčiar Beat Feuz, za super-G jeho krajan Mauro Caviezel, v kombinácii Francúz Alexis Pinturault a v paralelných súťažiach ďalší Švajčiar Loic Meillard.

Počet úradmi potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Slovinsku stúpol na 57. Slovinská vláda v utorok oznámila, že uzatvorí hranice s Talianskom. Celosvetovo je počet chorých na COVID-19 viac ako 126-tisíc, zomrelo viac ako 4600 ľudí.