Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Vlhová na prahu elitnej sedmičky žrebu v obrovskom slalome

Na snímke úspešná slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V piatok večer v rakúskom Söldene budú na oficiálnej slávnosti prideľovania štartových čísiel chýbať viaceré jej súperky.

Sölden 26. októbra (TASR) - Petra Vlhová sa za určitých okolností môže stať historicky prvou slovenskou lyžiarkou v elitnej sedmičke žrebovania pred obrovským slalomom Svetového pohára. V piatok večer v rakúskom Söldene budú na oficiálnej slávnosti prideľovania štartových čísiel chýbať viaceré jej súperky.

Vlhová sa v minulej zime katapultovala vo svojej druhej disciplíne do najlepšej pätnástky a má 12. pozíciu na základe bodov v "štartovej listine SP". Pravdepodobne jej budú žrebovať číslo medzi 8 a 15, ale existuje aj malá šanca na prvú sedmičku. Z rôznych dôvodov nebudú štartovať špičkové pretekárky Lara Gutová, Eva-Maria Bremová a Federica Brignoneová, čím sa Slovenka v predsúťažnom renkingu posúva na 9. pozíciu. Slovinka Ana Drevová má podľa rakúskych médií problémy s kolenom a o jej osude sa rozhodne v piatok popoludní. Ak by neštartovala, Vlhová by bola na prahu najužšej elity.

Klasická ľadovcová "predstihovka" má svoje špecifiká a to aj v odhlasovaní zo súťaže na poslednú chvíľu. Medzi špeciálne okolnosti patrí aj športovo-technická fazóna lyžiarok a to by mohla byť súťažná výhoda mladej, ale už ostrieľanej a ambicióznej Vlhovej. Z konkurenčného zorného poľa jej v Söldene navyše vypadla ešte Rakúšanka Anna Veithová. Slovinku Ilku Štuhecovú zranené koleno vyradilo na dlhé mesiace.

Medzitým naopak svoju nečakanú účasť v sobotňajšej ouvertúre SP oznámila Američanka Lindsey Vonnová. Pôvodne štartovať nemala, ale vo štvrtok dala na známosť, že sa v obrovskom slalome SP predstaví po takmer dvojročnej pauze: "Mám pocit, že moja forma je dostatočne dobrá. Takže to v sobotu vyskúšam." Slávna 33-ročná zjazdárka však nemá dostatočný renking na žrebovanie do prvej pätnástky.