Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zimné športy

Vlhová v slalome druhá za Shiffrinovou

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší na pódiu z druhého miesta v slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v americkom stredisku Killington 25. novembra 2018. Zvíťazila domáca Američanka Mikaela Shiffrinová, tretia skončila Švédka Frida Hansdotterová. Foto: TASR/AP

Za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou zaostala Petra Vlhová o 57 stotín sekundy, po 14. raz v kariére sa dostala na pódium vo Svetovom pohári.

Killington 25. novembra (TASR) - Slovenská reprezentantka Petra Vlhová obsadila v nedeľnom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v americkom Killingtone druhú priečku. Za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou zaostala o 57 stotín sekundy, po 14. raz v kariére sa dostala na pódium vo SP (4-5-5). Tretia skončila Švédka Frida Hansdotterová (+1,08 s). V celkovom poradí SP vedie Shiffrinová s 310 bodmi, Vlhová už figuruje na druhom mieste (196 b), rovnaké je to v hodnotení disciplíny (200 - 160 b).

Lyžiarky sa museli vyrovnať s náročnými podmienkami, ktoré vytvorili dážď a znížená viditeľnosť. Trať 1. kola postavil Vlhovej taliansky tréner Livio Magoni, jeho zverenka štartovala s číslom 5 a do druhého slalomu sezóny sa vrhla so svojou typickou agresivitou. Na jednom medzičase sa k Shiffrinovej priblížila na päť stotín sekundy, potom sa však "pustila" až príliš a dostala sa do záklonu, čo ju pred nájazdom do roviny stálo čas. "V 1. kole som do toho dala všetko, ale robila som drobné chyby. Najmä spodnú časť som nemala príliš ideálnu, tá ma stála nejaké stotinky." V záverečnej pasáži malo problémy viacero pretekárok, naopak, domáca superhviezda Shiffrinová zabrala práve na konci zjazdovky Superstar a zmazala stratu, ktorú nabrala v strednej časti.

Priebežne druhá bola Rakúšanka Bernadette Schildová (+0,29 s). Vlhová figurovala na tretej pozícii spoločne s Hansdotterovou, keď obe stratili 54 stotín sekundy. Za touto dvojicou bola veľká časová priepasť, ďalšia Švédka Anna Swennová Larssonová na piatom mieste mala manko 95 stotín sekundy, ostatné lyžiarky zaostali o viac než sekundu.

Pred 2. kolom bol okruh adeptiek na pódiové umiestnenie veľmi úzky. V ňom sa počasie o čosi zlepšilo a favoritky si mohli zmerať sily v priaznivejších podmienkach. Swennová Larssonová mala našliapnuté na dobrý výsledok, ale po chybe klesla vo výsledkovej listine za Švajčiarky Michelle Gisinovú a Wendy Holdenerovú. Vlhová išla po Hansdotterovej a s totožnou východiskovou pozíciou naložila oveľa lepšie. Po silovej, no zároveň rytmickej jazde nadelila Švédke viac než 0,5 sekundy a zaútočila na ešte vyššie priečky. Odsunula za seba Schildovú, ktorá sa umiestnila aj za Hansdotterovou. "Vedela som, že 2. kolo bude ťažké, že treba bojovať. Počasie nebolo ideálne, trať sa rozbíjala. Veľmi sa teším z tohto druhého miesta, pretože to bolo náročné ako každé preteky. Dá sa to, len treba ísť naplno," uviedla Slovenka v nahrávke cez WhatsApp.

Vlhovej výborný výkon s tretím najlepším časom v 2. kole nestačil jedine na Shiffrinovú, Američanka triumfovala v slalome v Killingtone tretíkrát za sebou po rokoch 2016 a 2017. Na medzičasoch sa jej náskok najprv zmenšoval, no opäť predviedla skvostný záver a nadviazala na úspech z úvodnej súťaže vo fínskom Levi, kde bola Vlhová takisto druhá. Slovenka si v Killingtone zopakovala druhú priečku spred roka, predvlani skončila piata.

"Rozhodne to nebolo také jednoduché, ako sa mohlo zdať," povedala v televíznej reakcii 23-ročná Shiffrinová, ktorá si pripísala 45. víťazstvo vo SP. V klasickom slalome má na konte 34 prvenstiev, čím sa posunula na úroveň Švajčiarky Vreni Schneiderovej. Viac v histórii (35) nazbierala iba staršia sestra Bernadette Schildovej Marlies. Američanka dosiahla v uplynulých 31 štartoch v slalome SP 29 pódiových umiestnení vrátane 25 víťazstiev. Od januárového vypadnutia vo švajčiarskom Lenzerheide, po ktorom sa radovala Vlhová, nenašla v minulej sezóne premožiteľku v Ofterschwangu a Aare, v tomto ročníku v Levi ani Killingtone.

Výsledky slalomu SP v Killingtone:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:43,25 min, 2. Petra VLHOVÁ (SR) +0,57 s, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,08, 4. Bernadette Schildová (Rak.) +1,41, 5. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,93, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,37, 7. Anna Swennová Larssonová (Švéd.) +2,44, 8. Katharina Gallhuberová (Rak.) +2,94, 9. Katharina Truppeová (Rak.) +3,32, 10. Lena Dürrová (Nem.) +4,06

Celkové poradie SP (po 4 súťažiach): 1. Shiffrinová 310 bodov, 2. VLHOVÁ 196, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 180, 4. Holdenerová 161, 5. Tessa Worleyová (Fr.) 145, 6. Hansdotterová 142

Poradie slalomu SP (2): 1. Shiffrinová 200, 2. VLHOVÁ 160, 3. Schildová a Hansdotterová po 110, 5. Holdenerová 85, 6. Swennová Larssonová 76