Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

FÍČER - Fakty, kontexty, vízie o Petre Vlhovej, statočnej Snow Queen

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová drží veľký kryštáľový glóbus za celkové prvenstvo Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom Lenzerheide 21. marca 2021. Foto: TASR/AP

Veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára je bezprecedentný úspech slovenského športu, nik iný nevyhral celosezónny seriál v zimnom olympijskom odvetví.

Bratislava 22. marca (TASR) - Slovensko má najúspešnejšiu zjazdárku súčasnosti s víziou ďalších veľkých triumfov. Už teraz sa Petra Vlhová ako 25-ročná zaradila k veličinám histórie ako Renate Götschlová, Anita Wachterová, Tamara Mc Kinneyová či Marie-Theres Nadigová a len tieto fakty a kontexty by boli v úvodných dvoch desaťročiach samostatného slovenského lyžovania nepredstaviteľné. Práve po tých 20 rokoch vhupla 17-ročná dievčina do Svetového pohára senzačným 11. miestom so štartovým číslom 39. Bolo to 29. decembra 2012 v Semmeringu, najbližšom zahraničnom dejisku SP, v stredisku zasnúbenom aj pre našincov v rekreačnom prevedení tohto športu. A Veronika Zuzulová (neskôr Velez-Zuzulová) v tento deň slávila svoje prvé víťazstvo v pretekoch SP, najväčší triumf slovenského alpského lyžovania.

Vtedy sa hovorilo o symboloch, ale ten najväčší zostával ukrytý. Petra Vlhová mala proste pokračovať v stopách svojej priekopníčky, ktorá jej spolu s otcom dovtedy poskytla aj cennú platformu pomoci. Prípadne mala mladá Vlhová pridať ešte viac úspechov. Neskôr sa stali aj súperkami v slalomárskej elite a žiariacimi krajankami na pódiách. Keď sa Veronika po zimnej olympiáde v roku 2018 lúčila s obdivuhodnou lyžiarskou kariérou, Petra už mala na konte 11 pódiových priečok v SP a štyri víťazstvá, len o jedno menej ako jej odchádzajúca krajanka. Vek 22 rokov a zrejmé predpoklady ďalších "tučných" úspechov, predznačené nádejnými výsledkami aj na vrcholných podujatiach. Veď Timotej Zuzula už rok predtým - po vypadnutí svojej dcéry v 2. kole na ceste za slalomovou medailou - na margo 4. miesta Vlhovej (14 stotín za pódiom) povedal: "Petra... Petra získa ešte veľa medailí..." Na ďalších dvoch šampionátoch ich nazbierala päť, vrátane zlatej.

Ani vtedy to však ešte nevyzeralo, že by Slovensko v krátkom intervale dalo svetovému lyžovaniu, tobôž v ére Mikaely Shiffrinovej, triumfátorku a najuniverzálnejšiu zjazdárku, rátajúc dokonca aj mužskú kategóriu. O mimoriadnom historickom úspechu sa mohlo len tajne šepkať, nahlas a opatrne sa začalo hovoriť až ku koncu vlaňajšej sezóny. Ako expresne a výdatne došlo na slová Timoteja Zuzula o Vlhovej medailách, tak zaujímavo vyznieva dnes aj vízia TASR pred dvoma rokmi po finále SP v Andorre:

"Paralela Tina Mazeová - Petra Vlhová je zjavná. Mazeová je po Kosteličovej v novej ére druhá najväčšia postava z „malej zjazdárskej krajiny“ a Vlhová má nárok priblížiť sa k týmto veličinám. Tie obzory sú jasné, treba na to pevné zdravie a vôľu ísť ďalej, lebo zázemie tu už je a umne rozvíjaný talent bez debaty. V takom prípade sa rysuje línia najúspešnejšieho športovca slovenskej histórie. Aj keď odvetvia sa porovnávajú ťažko, Kuzminovej biatlon má iné zákonitosti, tobôž Saganova cyklistika. Na Vlhovú však čakajú obrovské lákadlá najlepšieho vekového intervalu špičkového športovca a doň sa zmestia dve zimné olympiády a štyri MS, pričom tieto vrcholné podujatia treba pri jej rastúcich ambíciách násobiť minimálne a viac ako tromi. Dve rýchlostné disciplíny má síce ešte vzdialené prenikavým úspechom, no už všeličo naznačila."

Rozmenené na drobné:

- Veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára je bezprecedentný úspech slovenského športu, nik iný nevyhral celosezónny seriál v zimnom olympijskom odvetví. V prípade zjazdového lyžovania ide navyše o jeden z najmasovejších a najatraktívnejších športov s obrovskou konkurenciou tímov zo všeobecne najvyspelejších krajín sveta.

- Vlhová má za štandardných okolností šancu bojovať na ďalších ZOH o 3-5 medailí a potom prídu ďalšie hry, keď bude mať zrelých 30 rokov. V podstate ju delí jedno zlato od bilancie olympijská víťazka - majsterka sveta - víťazka SP, teda od neskutočnej méty, ktorú nedosiahla ani charizmatická biatlonistka Anastasia Kuzminová. A ak by sa len zľahka urobilo porovnanie s cyklistikou a s trojnásobným majstrom sveta Petrom Saganom, tak slovenská lyžiarka má vďaka špecifikám svojho športu k dispozícii na MS viac šancí na titul, zato vždy v plnej konkurencii súperiek a raz za dva roky. Vo Svetovom pohári víťazí nielen v jeho etapách, ale je aj najlepšia pretekárka "Tour de World Cup".

- Fantastický úspech by sa nebol zrodil bez výsledkov v zjazde a super-G (322 z 1416 bodov), pritom Vlhová mala na konte len po jednej kĺzavej súťaži v roku 2018, ďalšie tri super-G a päť zjazdov absolvovala v druhej časti sezóny 2020.

- V úvode textu neboli v rade historických veličín spomenuté ďalšie "jednonásobné" víťazky SP ako Tina Mazeová, Maria Höflová-Rieschová a Pernilla Wibergová, lebo tieto tri dosiahli aj tituly na MS i ZOH. Ak by sa Petre Vlhovej v budúcnosti splnil ďalší veľký športový cieľ, dostala by sa do kategórie týchto hviezd zjazdárskeho neba, pričom s Mazeovou by ju spájal aj tréner Livio Magoni. "Na lane" slovenskej superstar však môžu byť aj dvoj- a trojnásobné celkové víťazky, v tomto storočí výrazne reprezentované predovšetkým menami Anja Pärsonová a Janica Kosteličová.

Z menovaných práve obe hviezdy malých zjazdárskych krajín (Mazeová a Kosteličová) a pred nimi ešte Rakúšanka Petra Kronbergerová sú zatiaľ jediné, ktoré dokázali v jednej sezóne SP vyhrať súťaž v každej dostupnej disciplíne. Aké to je ťažké a unikátne, o tom svedčí aj fakt, že medzi mužmi sa to podarilo iba fenomenálnemu univerzálovi, Luxemburčanovi Marcovi Girardellimu.

Na takúto senzačnú výslednicu nikdy nemali nárok Klammer, Stenmark, Tomba, Maier, či Hirscher. Dokonca ani borci, ktorí vyhrali všetky disciplíny, ale nie v jednej zime (Zurbriggen, Aamodt, Mader, Miller). U žien na čarovný horizont nedovideli Schneiderová, ani Moserová-Pröllová a kúsok chýbal "all-rounderkám" Wibergovej, Pärsonovej, Shiffrinovej a Vonnovej. To tiež podčiarkuje veľkosť a perspektívu slovenskej zjazdárky, ktorá ako jediná v uplynulej sezóne pristála na pódiu v štyroch disciplínach (víťazne v slalome, obrovskom slalome, paralelnom slalome, druhá bola v super-G), pričom v zjazde bola štvrtá. Kombinácia sa tentoraz v SP nešla, ale na MS v nej skončila na striebornom stupienku. Úžasné, komplexné a veľmi nádejné.

Ku koncu Vlhovej celozimného ťaženia kalilo vody špekulovanie o jej výhodách v kalendári. Najprv ohľadom naplánovaných súťaží v jednotlivých disciplínach, potom do toho zapadlo poveternostné zrušenie oboch kĺzavých akcií vo finále SP. Je zbytočné rátať, čo by bolo keby, tobôž nejaké priemerné bodové zisky na jedny preteky. To sú scestné úvahy na podklady jasných údajov:

- Kto odjazdil celú zimu, vždy mal nevýhodu v náročnosti programu, "preštelovaní" sa na rôzne techniky, rehabilitácii, tréningových možnostiach, či logistických trampotách. K tomu aj viac fyzického i emočného napätia. V pandemickej sezóne boli rozdiely umocnené rôznymi ťaživými opatreniami, obmedzeniami ap. K 31 štartom Petry Vlhovej sa nikto nepriblížil, ani zďaleka jej jediná reálna súperka, Lara Gutová-Behramiová.

- Slovenka získala titul v sobotu, po slalome a pred už nerelevantným obrákom mala pred Švajčiarkou náskok 136 bodov. Zrušili síce zjazd a super-G, kde mala Gutová-Behramiová zálusk na 150-200 bodov, ale jej súperka mala tiež ambície, minimálne na 50-100 bodov. Navyše v decembri sa po 1. kole zrušil obrovský slalom, v ktorom Vlhová viedla (šanca na 100 bodov), Švajčiarka bola šiesta s takmer sekundovou stratou na pódiové umiestnenia.

- Neustále skloňovanie nespravodlivosti finálového pravidla o nemožnosti presunov súťaží znelo rozporuplne k faktu, že iné špeciálne pravidlá záverečného týždňa (redukované štartové pole, redukované bodovanie) na pranier vzaté neboli.

- Tŕňom v oku viacerých pozorovateľov a aktérov (čiastočne aj samotnej švajčiarskej pretekárky) bol počet slalomov (9), ktoré ona nejazdí. Pritom v sezóne 2015/16, keď vyhrala SP (ešte pod svojím dievčenským priezviskom Gutová), sa nik verejne nesťažoval na 10 slalomov. Ani na tri kombinácie (zjazdu so slalomom), z ktorých jednu dokonca vyhrala, lebo vtedy ešte dokázala v husto nasadených bránkach zdolať aj Vonnovú.

O päť rokov neskôr bol kalendár tiež jasne daný a pomer disciplín je vždy približne rovnaký. Petra Vlhová sa nastavila na absolvovanie celého programu, čo bolo odvážne aj riskantné a prejavilo sa to menšími krízami. Na MS nešla v maximálnej fazóne, čo jej možno znemožnilo väčší úspech ako dve strieborné medaily. Po šampionáte prevzala jej súperka na konci februára dokonca vedenie v seriáli a vďaka trojici kĺzavých súťaží si vybudovala väčší náskok. Vtedy Vlhová nabrala ešte zvyšky energie a s "úrokmi" to zvrátila v nasledujúcich štyroch technických súťažiach. Kľúčové boli nielen jej dve víťazstvá a celkovo zisk 312 zo 400 možných bodov, ale aj priamy súboj v obrovskom slalome. Majsterka sveta v ňom neuspela, naopak Vlhová si z Jasnej odniesla emotívny triumf a do Are si pribalila sebadôveru.

Vo Švédsku slovenská lyžiarka vyhrala prvý slalom a dostala sa opäť na čelo celkovej klasifikácie SP. Časť tých "úrokov" pridala v druhej súťaži parádnou stíhacou jazdou po pokazenom prvom kole a 8. miestom si 32 bodmi vylepšila náskok pred finálovým týždňom na 96 bodov. V Lenzerheide zjazd i super-G počasie odpísalo, čo v papierových okolnostiach vzalo šancu zobrať veci aspoň sčasti do vlastných rúk Gutovej-Behramiovej. No Petra Vlhová sa dostala síce do štatisticky výhodnej, ale aj do psychologicky náročnej pozície. Ak nechcela zisk potrebných 5 bodov (vo finále minimálne 16 za 15. miesto) nechať na nedeľný obrovský slalom, potrebovala toto minimum zobrať v sobotnom slalome. V ňom však musela riskovať, keďže tesne viedla v boji o obhajobu malého glóbusu. Napokon sa táto tajnička rozlúštila v podstate na začiatku prvého kola, keď spravila veľkú chybu a do druhej jazdy išla s priepastnou stratou. Malý glóbus bol za štandardných okolností nedosiahnuteľný a Vlhová v 2. kole ani nešla vo formáte pokusu o malý zázrak. S prehľadom však odjazdila líniu toho veľkého a vo veku 25 rokov statočným prístupom dobyla "zjazdársky Olymp".

Legendárna hora tvorí aj kmeň názvu podujatia, na ktoré sa Petra Vlhová bude sústrediť v nasledujúcej sezóne. Niežeby obhajoba veľkého glóbusu SP nebola v logickom pláne, ale nemusí sa obávať tlaku. Je také dôležité, že svoju púť na trón kráľovnej SP úspešne dovŕšila práve v roku pred hrami v Pekingu! Trofej už má a jej ďalší kus nemusí za každú cenu naháňať v olympijskej sezóne. Načasovať formu na ZOH, teda na vrchol so 4-ročným cyklom, bude kľúčové pre celú elitu zjazdového lyžovania. Na jej úplnej špičke akoby symbolicky tróni víťazka "hlavného" (záhrebského) slalomu kalendáru SP uplynulých dvoch sezón, "Snow Queen" Petra Vlhová.