Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Vlhová vyhrala slalom v Kranjskej Gore

Na snímke v strede slovenská slalomárka Petra Vlhová oslavuje víťazstvo v slalome žien Svetového pohára v slovinskej Kranjskej Gore 16. februára 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Líderka celkového poradia Svetového pohára a najlepšia slalomárka sezóny Shiffrinová v Slovinsku neštartovala z rodinných dôvodov. V hodnotení disciplíny stráca na Vlhovú 20 bodov.

Kranjska Gora 16. februára (TASR) – Slovenská lyžiarka Petra Vlhová zvíťazila v dnešnom slalome Svetového pohára v slovinskej Kranjskej Gore. Pripísala si tak ôsme prvenstvo v slalome v kariére a štrnáste celkovo. Vďaka zisku sto bodov sa dostalo na čelo priebežného hodnotenia disciplíny pred Američanku Mikaelu Shiffrinovú.



Slovenka zaznamenala súhrnný čas 1:47,56 min. Do 2. kola vstúpila zo štvrtej priečky po prvom a zajazdila najrýchlejší čas. Druhá skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová s odstupom 0,24 sekundy, tretie miesto obsadila Rakúšanka Katharina Truppeová s mankom 0,89 sekundy.

V 1. kole predviedla Vlhová jazdu bez zreteľnej chyby, no okrem vedúcej Švédky Anny Swennovej-Larssonovej nestačila ani na Nórku Ninu Haverovú-Lösethovú, resp. na Holdenerovú. Dvadsaťštyriročná Slovenka išla slalom po takmer mesačnej prestávke. Nespravila viditeľné zaváhanie, ale švédska líderka išla agresívnejšie a čistejšie. Swennová-Larssonová mala aj v 2. kole na trati tesne pred koncom suverénne najlepší medzičas, no niekoľko bránok pred cieľom spadla a pripravila sa o prvý triumf v prestížnom seriáli. Uspela Vlhová, ktorá už predviedla omnoho energickejšiu jazdu v porovnaní so svojou úvodnou. "Samozrejme, že mám zmiešané pocity. Po prvom kole som bola strašne nahnevaná, pretože som nešla takú jazdu ako na tréningu. Trošku som sa trápila sama so sebou, mala som aj šťastie, že bolo toľko času medzi kolami, aj v tom, že Anna vypadla a nakoniec som vyhrala. Nebolo ľahké zvíťaziť tu, bola som priebežne na štvrtom mieste takmer o sekundu za Annou. Bolo to ťažké, povedala som si, že druhé kolo pôjdem naplno. Verila som si na pódium, ale víťazstvo som nečakala, najmä, keď som videla Annu, ako ide a aký má náskok," povedala Slovenka. Zároveň sa stala víťazkou 56. ročníka podujatia Zlatá líška, keďže v sobotňajšom obrovskom slalome bola druhá.

Líderka celkového poradia Svetového pohára a najlepšia slalomárka sezóny Shiffrinová v Slovinsku neštartovala z rodinných dôvodov. V hodnotení disciplíny stráca na Vlhovú 20 bodov.

Vlhová triumfovala v treťom slalome za sebou. Pred Kranjskou Gorou zvíťazila aj vo Flachau a v Záhrebe. Zvyšné tri slalomové prvenstvá v sezóne má na svojom konte Shiffrinová, ktorá uspela v Levi, Killingtone a v Lienzi.

V súboji o veľký krištáľový glóbus sa Vlhová posunula na tretiu priečku pred Talianku Martu Bassinovú. Za Shiffrinovou zaostáva o 154 bodov. Budúci víkend majú ženy v SP na programe zjazd a alpskú kombináciu vo švajčiarskej Crans-Montane. Najbližší slalom sa pôjde 8. marca v nemeckom Ofterschwangu.

Vlhovej chýba Shiffrinová, slalomovú sériu potiahla aj za rivalku


Petra Vlhová alebo Mikaela Shiffrinová vyhrali už 26 slalomov Svetového pohára alpských lyžiarok za sebou. Slovenka predĺžila sériu v nedeľu v slovinskej Kranjskej Gore, kde ju potiahla aj za svoju veľkú americkú rivalku, ktorá absentuje po rodinnej tragédii.

Séria trvá od 10. januára 2017, keď sa vo Flachau radovala Frida Hansdotterová. Teraz ju takmer prerušila ďalšia Švédka Anna Swennová-Larssonová, no po páde musí vo veku 28 rokov naďalej čakať na premiérový individuálny triumf. Vlhovej šliapala na päty aj v predchádzajúcej súťaži vo Flachau, kde za ňou zaostala len o desatinu sekundy. Ďalší smolný okamih v jej kariére prišiel po tom, ako jej v druhom kole namerali na treťom medzičase suverénny náskok 1,17 sekundy. Vlani vo Flachau stratila pódiové umiestnenie, keď ju tiež diskvalifikovali v druhom kole. Vlhová sa do jej situácie vedela vcítiť, niečo podobné sa jej prihodilo v úvodnom tohtosezónnom slalome v Levi: "Išla som na hranici mojich možností, to je jediná cesta k víťazstvu. Anna bola rýchla, keby sa dostala do cieľa, zvíťazila by ona. Na konci mi prialo šťastie, ale v športe ho niekedy potrebujete. Na jednej strane ma teší víťazstvo, na druhej som smutná aj za Annu."

Dvadsaťštyriročná slovenská reprezentantka vyhrala tretí slalom za sebou, okrem Shiffrinovej sa jej to podarilo ako prvej od Rakúšanky Marlies Raichovej (rod. Schildovej) medzi novembrom 2011 a januárom 2012: "Neviem, prečo je to tak, proste sa mi darí. Môj tím pre mňa robí všetko, aby bol každý detail stopercentný. Stále trénujeme, nechodím ani domov, som v zahraničí, na cestovaní sme ušetrili mnoho času. Zmenila som veľa vecí a asi sa to vyplatilo."

V rámci 26 slalomov sa Vlhová radovala v siedmich. "Je to veľmi dôležité víťazstvo. Bol to ťažký deň, ráno sme na rozjazdení začali naozaj dobre, ale v prvom kole sa vyskytol problém. Stratili sme všetok cit s traťou. Medzi kolami sme museli všetko napraviť a je z toho jeden z najlepších výsledkov za moje štyri roky," vyhlásil taliansky tréner Livio Magoni, ktorý s prvým kolom nebol vonkoncom spokojný. Jeho zverenka po ňom figurovala na štvrtej priečke: "Povedal som jej, že nemôže ísť takto, lebo to neprospeje jej obrazu. Nabádal som ju, aby ukázala ľuďom, ako vie lyžovať."

Na rozdiel od Záhrebu a Flachau bojovala Vlhová v Kranjskej Gore bez svojej najväčšej slalomovej súperky. "Jasné, že mi chýba. Viem, že keby tu bola, opäť by sme mali obrovský súboj medzi sebou. Veľmi ma mrzí, prečo tu nie je, a čo sa stalo. Verím, že sa čoskoro vráti, ale chápem ju, že prežíva najťažšie chvíle vo svojom živote. Neviem a ani si nechcem predstavovať, čo prežíva. Dúfam, že sa z toho čoskoro dostane. Myslím si, že spravila dobré rozhodnutie, keď zostala doma. Nech zostane doma s rodinou, tá je základ, všetky glóbusy a všetok šport sú úplne nepodstatné v tejto chvíli," povedala Vlhová.

Pri neúčasti Shiffrinovej sa o dvadsať bodov dostala na čelo hodnotenia disciplíny, v celkovom poradí SP je na tretej pozícii. K druhej Talianke Federice Brignoneovej, ktorá nedokončila nedeľnú súťaž, sa priblížila na 41 bodov, za vedúcou Shiffrinovou zaostáva o 154, keď za víkend skresala manko o 180 bodov. Pokračuje hneď v Crans Montane, kde sú od 21. do 23. februára na programe zjazdy a alpská kombinácia. Točivé súťaže sa najbližšie uskutočnia začiatkom marca v Ofterschwangu, potom ešte v Are a vo finále SP v Cortine d'Ampezzo.

"Boli sme nachystaní na prechod z rýchlostných disciplín, dobre sme si zatrénovali. Už v sobotu sme išli na víťazstvo, v nedeľu sme ho dosiahli. Dva dni budeme trénovať v Bergame slalom a paralelný slalom, potom pôjdeme do Crans Montany," dodal Magoni. Jeho prácu si vysoko cení aj finančný manažér tímu Igor Vlha. Dúfa, že tím, ktorý vybudoval okolo svojej dcéry, udrží pohromade minimálne dovtedy, kým sa Vlhová "nestane najlepšou lyžiarkou na svete." V nedeľu sa k tomuto cieľu opäť priblížila.

Výsledky slalomu SP žien v slovinskej Kranjskej Gore:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:47,56 min
2. Wendy Holdenerová (Švajč.) +0,24
3. Katharina Truppeová (Rak.) +0,89
4. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) +0,99
5. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,34
6. Chiara Mairová (Rak.) +1,90
7. Emelie Wikströmová (Švéd.) +2,32
8. Kristin Lysdahlová (Nór.) +2,43
9. Michelle Gisinová (Švajč.) 02,49
10. Magdalena Fjällströmová (SWE) 02,59.

Celkové poradie v SP (po 26 z 40 súťaží):
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1225 bodov
2. Federica Brignoneová (Tal.) 1112
3. VLHOVÁ (SR) 1071
4. Marta Bassinová (Tal.) 711
5. Holdenerová 703
6. Corinne Suterová (Švajč.) 617

Poradie v slalome (po 6 z 9 súťaží):
1. VLHOVÁ 460 bodov
2. Shiffrinová 440
3. Liensbergerová 276
4. Holdenerová 260
5. Swennová-Larssonová (Švéd.) 235
6. Haverová-Lösethová 228