Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Zrušili Are, Vlhová zrejme získala dva historické glóbusy

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati počas zjazdu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom stredisku Crans Montana 22. februára 2020. Foto: TASR/AP

Veľký glóbus celkovej víťazky SP získala Talianka Federica Brignoneová.

Are 11. marca (TASR) – Švédski organizátori zrušili pre šíriacu sa infekciu koronavírusu záverečné podujatie Svetového pohára alpských lyžiarok v Are. Stalo sa tak v predvečer štvrtkového štartu trojsúťažného podujatia. Slovenská zjazdárka Petra Vlhová tak získala historický malý glóbus za sezónne víťazstvo v slalome. Pravdepodobne aj historický prvý glóbus vôbec udeľovaný za paralelné disciplíny, išli sa len dve súťaže a potvrdiť to musí FIS.

Prvotné informácie TASR získala od organizátorov, svetové agentúry a webstránka FIS (Medzinárodná lyžiarska federácia) neskôr potvrdili zrušenie a celkový triumf Talianky Federicy Brignoneovej. Veľký glóbus celkovej víťazky SP získala po tom, ako sa zrušilo deväť posledných pretekov seriálu (Ofterschwang, Are, Cortina d'Ampezzo). Talianka triumfovala s náskokom 153 bodov pred obhajkyňou veľkého glóbusu Mikaelou Shiffrinovou, pričom však Američanka prerušila sezónu ešte skôr po tragickom úmrtí otca. Vlhová na tretej priečke má o 189 bodov menej ako Brignonenová. Slovenka uspela v slalome o 20 bodov pred Shiffrinovou a na piedestál ju vyniesol triumf v Kranjskej Gore. Ak by tam skončila druhá, glóbus by bola získala Shiffrinová, lebo pri rovnakom počte bodov rozhoduje počet víťazstiev v pretekoch. Vlhová v sezóne vyhrala aj súťaž v paralelnom slalome a spolu so slabším výsledkom v paralelnom obrovskom slalome jej to stačilo na malú trofej za paralelné disciplíny. V Are zrušili práve štvrtkový druhý plánovaný slalom v paralelnom prevedení, plus piatkový obrovský a sobotný špeciálny slalom.

Veľký glóbus celkovej víťazky SP získala Brignoneová po tom, ako sa zrušilo deväť posledných pretekov seriálu. Talianka triumfovala s náskokom 153 bodov pred obhajkyňou veľkého glóbusu Mikaelou Shiffrinovou, pričom však Američanka prerušila sezónu ešte skôr po tragickom úmrtí otca. Vlhová na tretej priečke má o 189 bodov menej ako Brigonenová. Slovenka uspela v slalome o 20 bodov pred Shiffrinovou a na piedestál ju vyniesol triumf v Kranjskej Gore. Ak by tam skončila druhá, glóbus by bola získala Shiffrinová, lebo pri rovnakom počte bodov rozhoduje počet víťazstiev v pretekoch. Vlhová v sezóne vyhrala aj súťaž v paralelnom slalome a spolu so slabším výsledkom v paralelnom obrovskom slalome jej to stačilo na malú trofej za paralelné disciplíny.

V klasifikácii obrovského slalomu patrí Vlhovej druhá sezónna priečka s odstupom 74 bodov na Talianku, ktorá dominovala aj v hodnotení kombinácie. Po zrušení finále sa zo zisku malého glóbusu za super-G už skôr radovala Švajčiarka Corinne Suterová, Vlhová obsadila v konečnom hodnotení 14. miesto. Suterová si už predtým zabezpečila malú krištáľovú guľu za zjazd.

Miestny organizačný výbor rozhodol v stredu večer na základe najnovšej situácie v krajine a po odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva vo Švédsku. "Nesmierne nás mrzí, že musíme zrušiť súťaže, ktoré sme tak dlho pripravovali. Momentálna situácia nám však nedáva inú možnosť. Chcem sa poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí pracovali veľmi tvrdo," povedal manažér podujatia Fredrik Broman.

"Som šťastný, že sme získali malý glóbus, dokonca dva, ale chcel som pretekať až do konca. Nie som spokojný s celkovým poradím SP, ušli nám niektoré body, s ktorými sme počítali v boji o celkové prvenstvo s Federicou Brignoneovou. Vieme, aj čo sa po čas sezóny stalo Mikaele Shiffrinovej," povedal Vlhovej tréner Livio Magoni pre RTVS.

Podľa Ivana Ivaniča, prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) dosiahla Vlhová niečo fantastické. "Je to veľkolepý úspech. A myslím si, že zvnútra tímu je ešte také sklamanie, že sa nepodarilo zabojovať, resp. že nebola šanca bojovať o ten veľký glóbus. Samozrejme, touto cestou Petre a jej tímu obrovská gratulácia, ak sa potvrdia dva malé glóbusy, je to niečo jedinečné. Slovensko to v zimných športoch, hádam okrem úspechov hokejistov nezažilo a nepamätá. Ťažko hľadať superlatívy," reagoval Ivanič pre TASR: "Momentálne nám chýbajú ešte oficiálne správy od FIS, ktoré to potvrdia v plnom rozsahu. Či FIS ešte neplánuje nejaké náhradné podujatia, a že je sezóna už naozaj ukončená. Ak sa situácia nezmení, tak tie dva glóbusy nás nesmierne tešia. História nebude pátrať po tom, či bolo, alebo nebolo finále. Chýba však teraz tomu ešte tá bodka nad i."

Švédsko práve v stredu zaregistrovalo prvú obeť nového koronavírusu SARS-CoV-2, čo je zároveň prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu v Škandinávii. Krajina eviduje 481 prípadov nákazy, najviac zasiahnutá je metropola Štokholm.

Úrad verejného zdravia v stredu vyzval švédsku vládu, aby v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu zakázala verejné zhromaždenia s účasťou viac ako 5000 ľudí. Švédske zákony totiž takýto postup vyžadujú. Vláda už skôr avizovala, že sa bude riadiť odporúčaniami tohto úradu.

Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa podľa údajov "Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE" celosvetovo k stredajšiemu večeru 19.00 SEČ zvýšil na 4386, v 122 krajinách/regiónoch sveta ho diagnostikovali u 121 977 osôb.



Konečné poradie SP (30):

1. Federica Brignoneová (Tal.) 1378 bodov
2. Mikaela Shiffrinová (USA) 1225
3. Petra VLHOVÁ (SR) 1189
4. Corinne Suterová (Švaj.) 837
5. Marta Bassinová (Tal.) 817
6. Wendy Holdenerová 791
7. Lara Gutová-Behramiová 616
8. Michelle Gisinová (všetky Švaj.) 591
9. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 556
10. Ester Ledecká (ČR) 503

Slalom (6):
1. Petra VLHOVÁ (SR) 460
2. Shiffrinová 440
3. Katharina Liensbergerová (Rak.) 276
4. Holdenerová 260
5. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) 235
6. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) 228

Paralelné disciplíny (2):
1. Petra VLHOVÁ (SR) 113
2. Clara Direzová (Fr.) 100
3. Brignoneová 902
4. Swennová Larssonová 80 a Elisa Mörzingerová (Rak.) 80
6. Bassinová 78

Zjazd (8):
1. Sutterová 477
2. Ledecká 322
3. Brignoneová 320
4. Gutová-Behramiová 288
5. Shiffrinová 256
6. Elena Curtoniová (Tal.) 246
...
16. VLHOVÁ 164

Super-G (7):
1. Suterová 360
2. Brignoneová 341
3. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 217
4. Gutová-Behramiová 209
5. Stephanie Venierová (Rak.) 205
6. Nina Ortliebová (Rak.) 191
...
14. VLHOVÁ 119

Obrovský slalom (6):
1. Brignoneová 407
2. VLHOVÁ 333
3. Shiffrinová 314
4. Bassinová 309
5. Robinsonová 300
6. Holdenerová 234

Kombinácia (2):
1. Brignoneová 200
2. Holdenerová 125
3. Ledecká 100
4. Franziska Gritschová 80
5. Ramona Siebenhoferová (obe Rak.) 64
6. Bassinová 60