Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

ZOH: Zlato v stíhacích pretekoch získal Francúz Fourcade

Martin Fourcad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Striebrom si ozdobil záverečný finiš prekvapujúco Švéd Sebastian Samuelsson a s bronzom sa musel uspokojiť Nemec Benedikt Doll.

Pjongčang 12. februára (TASR) - Zlato v stíhacích pretekoch biatlonistov na 12,5 km vybojoval na ZOH v Pjongčangu Francúz Martin Fourcade. Striebrom si ozdobil záverečný finiš prekvapujúco Švéd Sebastian Samuelsson (+12,0) a s bronzom sa musel uspokojiť Nemec Benedikt Doll (+15,1). Z dvoch Slovákov na štarte sa viac darilo 27. Martinovi Otčenášovi (+3:30,8), 31. skončil Matej Kazár (+3:50,7).

Nemecký biatlon sa sústredil na Arnda Peiffera a ak by uspel, tak ako pred ním Dahlmeierová, pribudla by pre túto biatlonovú veľmoc unikátne už štvrtá zlatá medaila. Vyniknúť naplno však mohol aj Čech Krčmář, veľké prekvapenie zo šprintu, a aj Talian Windisch, či Rakúšan Eberhard, ktorí strácali na štarte len nepatrne. Veľký útok sprevádzal hneď od samého začiatku obhajcu zlata Francúza M. Fourcada, len 8. v šprinte so stratou 22 sekúnd. Zo slovenského dua bol bližšie k top dvadsiatke Matej Kazár (+55), 22. v šprinte, Martin Otčenáš musel likvidovať prenesenú stratu zo šprintu z 52. postavenia na štarte +2:01 min.

V úvodnej streľbe ležmo zo Slovákov minul jeden terč, ten druhý, len Kazár (celková streľba 1-2-1-1), Otčenáš (0-0-3-0) si zasa výrazne polepšil. Na čele sa dosť veľa zmenilo, M. Fourcada zabrzdil tretí nevybielený terč a opäť klesol, Krčmář netrafil až tri terče, Windisch dva, a tempo udávala dvojica lídrov Peiffer s Eberhardom.

Po druhej streľbe ležmo sa osamostatnil na prvom mieste neustále strelecky perfektný Peiffer, 9,2 sekundy pred krajanom Lesserom. Kazárove ďalšie dva trestné okruhy, ktoré nazbieral na treťom a piatom terči, znamenali, že klesol už na 41. priečku, no bezchybný Otčenáš sa posunul na 32. miesto.

V druhej polovici pretekov sa zoradili na čele až siedmi a každý jeden sa mohol vyšvihnúť na prvé miesto. Ako jediný zvládol všetkých päť výstrelov M. Fourcade, Peiffer prvýkrát minul hneď ten prvý výstrel, ďalší si taktiež minimálne raz odkrúžili trest a Francúz mal odrazu náskok 20,3 s pred Peifferom a 24,7 pred T. Boem. Otčenáš sa úplne zabrzdil pri prvom, druhom a treťom výstrele a zopakoval sa tak jav zo šprintu, v ktorom doplatil na streľbu stojmo. Kazárov štandard s jedným trestným okruhom na druhom terči spôsobil, že sa zaradil na 35. miesto, Otčenáš na 38.

Záverečná streľba stojmo 29-ročného M. Fourcada potvrdila na zlatom piedestále a dovolil si pri svojom treťom zlate na ZOH v kariére aj svoje povestné gesto nadvlády. Jeho cestu za tretím olympijským zlatom už nikto nemohol ohroziť a ako prvý v histórii ZOH obhájil titul zo stíhačky. Za striebrom sa pobral v najvýhodnejšej pozícii síce Nemec Doll, no v cieľovej rovinke ho predstihol prekvapujúco Švéd Samuelsson. Zo Slovákov zabral naplno Otčenáš, mrzieť ho tak mohla len jedna nevydarená strelecká položka s tromi chybami. Kazár opäť raz netrafil štvrtý terč a už si výraznejšie v poradí, na rozdiel od Otčenáša, nepolepšil.

Martinovi Otčenášovi veľa nechýbalo, aby dosiahol zázračný posun vpred. Napriek trom chybám v tretej streľbe stojmo bol však jeho skok vo výsledkoch pozoruhodný, z 52. miesta na štarte na 27. v cieli. "Už som sa nemal kde prepadnúť, veril som, že sa posuniem vpred, som však len sčasti spokojný. Chcelo to o dve chyby menej, no aspoň že tú poslednú stojku som vyčistil. Teraz si potrebujem oddýchnuť, načerpať sily a uvidím, čo sa mi ešte podarí."

Matej Kazár si na každej položke zo štyroch pridával na trestnom okruhu metre navyše. "Nevyšla mi streľba, neustále sa točil vietor, upravoval som mieridlá, čakal, rozmýšľal, bolo to náročné. Na prvej stojke som stratil zo 20 sekúnd, kým sa vietor utíšil a začal som strieľať. Bežecky to nebolo zlé, veľa netrvalo, kým som sa zobudil. S piatimi trestnými okruhmi byť na 31. mieste nie je zlé."

Výsledky

stíhacie preteky na 12,5 km: 1. Martin Fourcade (Fr.) 32:51,7 (1 tr. okr.), 2. Sebastian Samuelsson (Švéd.) +12,0 (1), 3. Benedikt Doll (Nem.) 15,1 (1), 4. Tarjei Boe (Nór.) 1:02,6 (3), 5. Simon Schempp 1:02,7 (3), 6. Benjamin Weger (Švajč.) 1:03,1 (2), 7. Simon Desthieux (Fr.) 1:03,7 (3), 8. Arnd Peiffer (Nem.) 1:14,1 (3), 9. Erlend Bjöntegaard (Nór.) 1:26,3 (4), 10. Lukas Hofer (Tal.) 1:32,7 (3), ...27. Martin OTČENÁŠ 3:30,8 (3), 31. Matej KAZÁR (obaja SR) 3:50,7 (5)


vyslaní redaktori TASR ph ak