Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Francúzsko a Salt Lake City sú kandidáti na ZOH 2030 a 2034

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po zasadnutí exekutívy v Paríži s oboma kandidatúrami odštartuje separátne rokovania.

Paríž 29. novembra (TASR) - Preferovaným kandidátom na usporiadanie ZOH v roku 2030 je Francúzsko, o štyri roky neskôr by sa zimné hry mali uskutočniť v americkom stredisku Salt Lake City. V stredu o tom informoval Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po zasadnutí exekutívy v Paríži. S oboma kandidatúrami teraz MOV odštartuje exkluzívne separátne rokovania.

"MOV teraz odštartuje podrobnejšie diskusie s preferovanými hostiteľmi na čele s ich národnými olympijskými výbormi s cieľom rozhodnúť o dejiskách oboch edícií na 142. zasadnutí MOV v júli budúceho roka v Paríži," uviedol MOV v stredu vo svojom oficiálnom stanovisku. Exekutíva MOV sa navyše rozhodla pozvať zástupcov Švajčiarska na "privilegovaný dialóg" o usporiadaní ZOH v roku 2038.

Francúzsko naposledy hostilo ZOH v roku 1992 v Albertville. Teraz by malo byť centrom prímorské stredisko Nice spolu s alpskými regiónmi krajiny. O zimnú olympiádu v roku 2030 mali záujem aj Švédsko a Švajčiarsko. Americké mesto Salt Lake City, ktoré už ZOH hostilo v roku 2002, sa vyprofilovalo napokon ako jediný zostávajúci kandidát na hry v roku 2034.

Predchádzajúce zimné olympijské hry boli v roku 2022 v Pekingu, v roku 2026 budú v Miláne a Cortine d'Ampezzo.