Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Hagara pred bránami finále MS , top KP predviedol Japonec Uno

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovensko ešte budú na šampionáte reprezentovať tanečníci Mária Sofia Pucherová s Nikitom Lysakom.

Montpellier 24. marca (TASR) - Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara obsadil vo štvrtkovom krátkom programe sólistov na majstrovstvách sveta v Montpellieri konečné 26. miesto. Unikol mu tak postup do sobotných voľných jázd. Malú zlatú medailu za KP získal a najlepšiu pozíciu do sobotného finále si vybojoval Japonec Šoma Uno, ktorý dostal od rozhodcov 109,63 bodov. Štvrtok patril Japoncom, druhý skončil Juma Kigajama (105,69), tretí bol Kazuki Tomono (101,12).

KP mal výbornú úroveň napriek absenciám trojnásobného obhajcu Nathana Chena z USA, resp. suspendovaných Rusov. Bronzový zo ZOH 2022 v Pekingu Uno začal výborným štvoritým flipom a kombináciou štvoritého a trojitého toeloopa a skokovú časť vyšperkoval skvelým trojitým axelom. Aj ďalšie komponenty boli bezchybné a na vysokej úrovni prevedenia. Aj Unovi krajania predviedli výborné programy, na lídra ale nestačili.

Najmladší muž v súťažnom poli Adam Hagara podal vo veku 15 rokov a pri debute na MS bojovný výkon. Pri trojitom axeli dal až príliš rotácie, čo ho stálo krokovú chybu pri výšľape. Kombinácia trojitého lutza s trojitými toeloopom bola výborná a dobrý bol aj trojitý flip. Málo skúseností sa ale ukázali v technických komponentoch, veľa stratil pri oboch piruetách, ani kroková pasáž nebola ideálna. Za vlastným osobným maximom zaostal o 4,31 bodu.

Dokázal ale, že časom sa môže výrazne zlepšovať. "Jazda mohla byť lepšia, pokazil som veľa vecí. Som však celkom spokojný, lebo mám za sebou náročné dva týždne, ešte sme museli zmeniť aj korčule. Chcel som sa dostať do voľnej jazdy, ale som rád, že som aspoň vyskúšal atmosféru svetového šampionátu," povedal pre TASR po svojej jazde zverenec trénera Vladimira Dvojnikova a sestry Alexandry Hagarovej, bývalej reprezentantky SR. Mladý talentovaný pretekár na januárových ME v estónskom Tallinne obsadil 25. miesto a tiež mu tesne ušiel postup do voľných jázd.

Slovensko ešte budú na šampionáte reprezentovať tanečníci Mária Sofia Pucherová s Nikitom Lysakom. Aj 19-ročná Pucherová a jej o tri roky starší partner, ktorý je rodák z Ruska, sú na MS prvýkrát.

Výsledky:



muži - krátky program: 1. Šoma Uno 109,63 bodov, 2. Juma Kigajama 105,69, 3. Kazuki Tomono (všetci Jap.) 101,12, 4. Ilia Malinin (USA) 100,16, 5. Daniel Grassl (Tal.) 97,62, 6. Vincent Zhou (USA) 95,84, ... 26. Adam HAGARA (SR) 60,92