Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Mladí Slováci vo štvrťfinále neprekvapili. Švédom podľahli o päť gólov

Švéd Fredrik Karlström prekonáva brankára Slovenska Adama Húsku vo štvrťfinále MS hokejistov do 20 rokov Švédsko - Slovensko v Montreale 2. januára 2017. Foto: TASR/AP

Slovenskí hokejisti do 20 rokov obsadili v celkovom poradí ôsme miesto.

Montreal 2. januára (TASR) - Slovenskí hokejisti zakončili účinkovanie na juniorských MS v Kanade prehrou v druhom štvrťfinálovom zápase s favorizovaným Švédskom vysoko 3:8. V celkovom poradí tak obsadia ôsme miesto.



Slováci prehrali s "tre kronor" v boji o najlepšiu štvorku aj vlani 0:6, no v konečnom poradí skončili o priečku vyššie. Švédi sa v semifinále stretnú s lepším z dvojice Kanada - Česko.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša si v základnej B-skupine pripísali jediný triumf, ktorý prišiel v kľúčovom dueli s Lotyšskom (4:2) a katapultoval ich medzi najlepšiu osmičku. So zámorskými suverénmi skupiny prehrali vyššími gólovými rozdielmi - Kanade podľahli 0:5, USA 2:5 - a Rusku 0:2.

Za troch najlepších Slovákov na turnaji vyhlásili brankára Adama Húsku a obrancov Erika Černáka a Martina Fehérváryho. Húska, na ktorého v pondelok smerovalo až 50 striel, sa stal aj najlepším hráčom duelu v modrom drese, za Švédov si prevzal toto ocenenie dvojgólový strelec Tim Söderlund.

Štvrťfinálový duel mali od začiatku jasne v réžii švédski hokejisti, ktorí dominovali nad súpermi vo všetkých herných činnostiach. Už v úvodných sekundách ich dostali pod tlak, z čoho pramenila aj prvá presilovka. Tú severania premenili už po deviatich sekundách, keď sa zblízka presadil Eriksson Ek - 1:0. Húska vzápätí zachránil pri tutovkách Anderssona a Dahlena, ktorému zmaril bekhendový blafák. Slováci sa celú prvú tretinu prakticky iba bránil a ich sporadické útoky nerobili súperom žiadne vážnejšie problémy. Naopak, Húska museli byť v neustálej permanencii. V 12. i 14. minúte mu pomohla bránková konštrukcia. V 17. minúte už ani tá. Söderlund predviedol samostatný únik po pravej strane, keď rýchlostne nedal šancu Fehérvárymu a zavesil. Na 3:0 upravil o necelú minútu neskôr z pravého kruhu Grundström.

Švéd Tim Söderlund (vľavo) sa teší po strelení gólu vo štvrťfinále MS hokejistov do 20 rokov Švédsko - Slovensko v Montreale 2. januára 2017.
Foto: TASR/AP


Zverenci trénera Bokroša výraznejšie pohrozili v úvode druhého dejstva, keď sa v dobrej pozícii ocitol Struška, ale ani na dvakrát neprekonal Sandströma. Vzápätí však išiel ten istý hráč na trestnú a jeho spoluhráči sa opäť dostali pod veľký tlak. V 26. minúte si Dahlen obkrúžil bránku a chcel zakončiť do jej odkrytej časti, no trafil len žŕdku. O minútu neskôr ale už Nylander zvýšili na 4:0. Húska jeho prvú strelu ešte vyrazil, no na dorážku nemal nárok. Slováci v prvej polovici zápasu nedokázali držať so súperom krok a zdalo sa že rezignovali, chýbal im náboj, dôraz v osobných súbojoch. V 34. minúte navyše nechala obrana pred Húskom úplne voľného Karlströma, ktorý nemal problém bekhendom zvýšiť už na 5:0. Slováci sa paradoxne prebrali až po tomto góle a záver druhej tretiny patril im. V 36. minúte nahodil puk od modrej Bodák a jeden z domácich obrancov ho tečoval do siete. O 66 sekúnd sa situácia takmer presne zopakovala. Od modrej nahodil Černák a tentokrát puk tečoval do siete Struška - 2:5. A mohlo to byť ešte dramatickejšie. Hráči v modrých dresoch sa konečne odvážili do osobných súbojov a drzo sa tlačili pred bránku, z čoho pramenili obrovské šance Hecla, Strušku a Ružičku, no Sandström si poradil. V poslednej sekunde zmaril Húska tutovku Grunströma.

Slováci vstúpili do tretej tretiny gólom už v 42. minúte. Ružička vybojoval puk za bránkou, sám si ho potiahol pred Sandströma a pomedzi jeho betóny upravil na 3:5. Vzápätí však opäť naštartovali motory naplno Švédi a dvomi presnými zásahmi v priebehu dvoch minútu si vypravovali opäť štvorgólový náskok. Najprv sa spomedzi kruhov presadil Söderlund a v 45. minúte pridal siedmy zásah Andersson. V ďalších minútach tempo hry upadlo, viac z nej mali stále hráči "troch koruniek", ktorí sa dostávali aj častejšie pred bránku súpera. V 58. minúte upravil na konečných 8:3 počas presilovky Eriksson Ek.

Švéd Alexander Nylander prekonáva brankára Slovenska Adama Húsku vo štvrťfinále MS hokejistov do 20 rokov Švédsko - Slovensko v Montreale 2. januára 2017. Vľavo ho bráni Erik Černák.
Foto: TASR/AP


Erik Černák, kapitán a obranca SR: "Myslím si, že tento rok to bolo pre náš tím naozaj ťažké, pretože sme mali náročnú skupinu s Kanadou, USA, Ruskom a Lotyšskom. No zdolali sme Lotyšov a ostávame v najvyššej divízii. To bolo pre nás to najdôležitejšie. V dnešnom zápase sme hrali v závere druhej tretiny naozaj veľmi dobre a dali sme dva góly. Ak by sme dokázali takto hrať celý zápas, bolo by to lepšie."

Tomas Monten, tréner Švédska: "Mali sme štart, aký sme naozaj chceli. Bol to podobný začiatok ako v poslednom zápase s Českom. Chceli sme hrať rýchlo, vytvoriť si tlak a šance. Odohrali sme skvelú prvú tretinu."

Olivier Kylington, obranca Švédska: "Keď v úvode tretej tretiny znížili na 3:5, bolo to trošku neisté, no my sme vážne veľmi pokojná partia. Na striedačke sme sa veľa rozprávali, nebola tam žiadna panika. Myslím si, že sme to nakoniec zvládli celkom dobre."

Joel Eriksson Ek, kapitán a útočník Švédska, v zápase 2+0: "Pamätám si ten pocit z minulého roka, keď sme skončili na štvrtom mieste bez medailí, a už ho nechcem zažiť. Verím, že sa môžeme ešte zlepšiť a vyhrať ďalšie zápasy."

MS hráčov do 20 rokov, 1/4-finále:

Švédsko - Slovensko 8:3 (3:0, 2:2, 3:1)
Góly:
2. Eriksson Ek (Asplund, Karlström), 17. Söderlund (Wingerli, Gunnarsson), 18. Grundström (Nylander, L. Carlsson), 27. Nylander (Dahlen, Asplund), 34. Karlström (Ahl, Asplund), 43. Söderlund (G. Carlsson), 45. Andersson (Larsson, Lööke), 58. Eriksson Ek (Asplund, Kylington) - 36. Bodák (Sloboda), 37. Struška (Černák), 42. Ružička. Rozhodovali: Burchell (Kan.), Hribik (ČR) - Davis (USA), Suchánek (ČR), vylúčení: 1:5 na 2 min, navyše: Struška 10 min za narazenie zozadu, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0.strely na bránku: 50:18, 6331 divákov.

zostavy:

Švédsko: Sandström - Gunnarsson, Larsson, G. Carlsson, Kylington, L. Carlsson, Bernhardt, Dahlin – Pettersson, Asplund, Dahlen – Nylander, Eriksson Ek, Grundström – Lööke, Andersson, Ahl – Söderlund, Wingerli, Ohlsson – Karlström

Slovensko: Húska - Černák, Fehérváry, Michal Roman, Hatala, Bodák, Košecký, Hain - Hecl, Sádecký, Studenič - Struška, Oško, Andrisík - Bondra, Ružička, Grman - Lešťan, Pataky, Sloboda

Trojica najlepších hráčov SR na turnaji:
Adam Húska (brankár)
Erik Černák (obranca)
Martin Fehérváry (obranca)

Ďalší program štvrťfinále:

Montreal:

utorok 3. januára
02.00 Kanada - Česko

Toronto:

pondelok 2. januára
23.30 USA - Švajčiarsko
.

Švéd Fredrik Karlström (vpravo v pozadí) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu za chrbát brankára Slovenska Adama Húsku vo štvrťfinále MS hokejistov do 20 rokov Švédsko - Slovensko v Montreale 2. januára 2017.
Foto: TASR/AP


Švéd Fredrik Karlström prekonáva brankára Slovenska Adama Húsku vo štvrťfinále MS hokejistov do 20 rokov Švédsko - Slovensko v Montreale 2. januára 2017.
Foto: TASR/AP


Slovenský brankár Adam Húska chytá strelu Švéda Carla Grundström vo štvrťfinále MS hokejistov do 20 rokov Švédsko - Slovensko v Montreale 2. januára 2017.
Foto: TASR/AP


Švéd Tim Söderlund prekonáva brankára Slovenska Adama Húsku a zvyšuje na 2:0 vo štvrťfinále MS hokejistov do 20 rokov Švédsko - Slovensko v Montreale 2. januára 2017.
Foto: TASR/AP