Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zimné športy

Krasokorčuliari Pucherová a Lysak nepostúpili na ME do voľných tancov

Slovenský tanečný pár Maria Sofia Pucherová a Nikita Lysak počas vystúpenia v rytmických tancoch na ME v krasokorčuľovaní v litovskom Kaunase 12. januára 2024. Foto: TASR/AP

V piatkových rytmických tancoch dostal od rozhodcov známku 56,09 bodu a bude chýbať medzi dvadsiatkou najlepších, ktorá sa kvalifikovala do druhej časti šampionátového programu tanečných párov.

Kaunas 12. januára (TASR) - Slovenský tanečný pár Mária Sofia Pucherová, Nikita Lysak nepostúpil do sobotných voľných tancov na krasokorčuliarskych ME v litovskom Kaunase. V piatkových rytmických tancoch dostal od rozhodcov známku 56,09 bodu a obsadil 24. miesto. Slováci tak budú chýbať medzi dvadsiatkou najlepších, ktorá sa kvalifikovala do druhej časti šampionátového programu tanečných párov.

Dvadsaťjedenročná Slovenka s rodákom z Ruska, ktorý je od nej o tri roky starší, nenaplnili očakávania. Za vlastným maximom z krátkeho programu, ktorý utvorili v novembri minulého roka vo Varšave, zaostali o vyše päť bodov. Nenapodobnili tak prienik Anny Šimovej a Kirilla Aksenova do voľných jázd na minuloročných ME vo fínskom Espoo, keď slovenská dvojica obsadila konečné 14. miesto.

"Sofiu môže mrzieť pád, za ktorý nasledovala zrážka jedného bodu z technickej známky. Nechcem teraz špekulovať a odhadovať, akú ďalšiu stratu bodov mohol spôsobiť zo stránky komponentov. Na postup chýbali približne štyri body. Či by sa naši reprezentanti dostali do voľných jázd bez spomínaného pádu, to je v tejto chvíli ťažko odhadnúť. Inak však zajazdili solídny rytmický tanec, neboli zviazaní, išli naplno. Predpokladám, že táto skúsenosť bude pre nich vzpruhou, aby ešte viac zabrali a kvalitnejšie sa pripravili na ďalšie spoločné akcie," povedal pre TASR prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

Najpôsobivejšie rytmické tance v Žalgirio Arene predviedla favorizovaná talianska dvojica Charlene Guignardová a Marco Fabbri. Obhajcovia zlatých medailí získali 86,80 bodu a predstihli britský pár Lilah Fearová, Lewis Gibson (85,20). S väčším odstupom skončili na tretej priečke domáci Litovci Allison Reedová, Saulius Ambrulevičius (80,73).

Voľné tance sú na programe v sobotu o 17.30 SEČ.



ME v krasokorčuľovaní v Kaunase

tanečné páry - rytmické tance:
1. Charlene Guignardová, Marco Fabbri (Tal.) 86,80, 2. Lilah Fearová, Lewis Gibson (V. Brit.) 85,20, 3. Allison Reedová, Saulius Ambrulevičius (Lit.) 80,73, 4. Jevgenija Loparevová, Geoffrey Brissaud (Fr.) 78,47, 5. Natálie Taschlerová, Filip Taschler (ČR) 76,68, 6. Juulia Turkkilová, Matthias Versluis (Fín.) 76,36, ..., 24. Mária Sofia PUCHEROVÁ, Nikita LYSAK (SR) 56,09