Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

ME v krasokorčuľovaní: Fernandez o 5. zlato v rade, návrat Kostnerovej

Na snímke španielsky krasokorčuliar Javier Fernandez. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V konkurencii 166 korčuliarov z 33 členských krajín ISU bude bojovať aj slovenské kvarteto Rajičová, Neuman a spoločnú premiéru na ME zažijú tanečníci Myslivečková a Csölley.

Bratislava 24. januára (TASR) - Najlepší kontinentálni krasokorčuliari sa od stredy do nedele predstavia na majstrovstvách Európy v Ostrave (25.-29. januára). V konkurencii 166 korčuliarov z 33 členských krajín ISU bude bojovať aj slovenské kvarteto Nicole Rajičová, Michael Neuman a spoločnú premiéru na ME zažijú tanečníci Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley.

Do ČR sa ME vrátia po 18 rokov, v Ostrave budú mať premiéru. Medzi mužmi bude obhajovať titul Španiel Javier Fernandez. Má šancu získať piate európske zlato za sebou. Chýbať nebude ani zlatá z minuloročných ME v Bratislave Ruska Jevgenia Medvedevová, len 17-ročná krasokorčuliarka je aj úradujúcou majsterkou sveta. Medzi sólistkami bude pútať pozornosť aj návrat 5-násobnej majsterky Európy Caroliny Kostnerovej z Talianska. V súťaži športových dvojíc je voľný trón, keďže ruskí obhajcovia Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov neštartujú. Vo februári totiž Rusi, ktorí tvoria pár aj v súkromí, očakávajú potomka. O zlato by si to tak mohli rozdať Rusi Jevgenia Tarasovová a Vladimir Morozov s úradujúcimi vicemajstrami kontinentu Nemcami Aľonou Savčenkovou a Brunom Massotom.

O tretí titul z ME v sérii zabojujú medzi tanečníkmi Francúzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, ich silnými súpermi však budú strieborní z Bratislavy Anna Cappelliniová a Luca Lanotte z Talianska, resp. Rusi Jekaterina Bobrovová a Dmitri Soloviov.

ISU na prémiách rozdelí 289.500 USD, zlatí zo súťaže sólistov zinkasujú 20.000 USD, víťazný pár v športovkách a tancoch dostane 30.000 USD.

Dvadsaťjedenročná Rajičová bude v Ostrave obhajovať minuloročné 12. miesto z ME v Bratislave. Jej najlepší výsledok z kontinentálneho šampionátu je 11. miesto z roku 2015. V tejto sezóne sa predstavila aj na Memoriáli Ondreja Nepelu v Bratislave, kde skončila piata. Pozvánku dostala aj na prestížne novembrové podujatia Grand Prix ISU Rostelecom Cup v Moskve, kde skončila siedma, resp. na NHK Trophy v Sappore, kde finišovala jedenásta. "Dúfam, že sa mi v Ostrave podarí dobre zajazdiť. Urobím pre to maximum, tak, ako vždy," povedala pred šampionátom Rajičová. Zverenkyňa trénera Igora Krokavca sa dlhodobo pripravuje v USA. Slovensko reprezentovala aj na ZOH 2014 v Soči. Je trojnásobnou majsterkou Slovenska, naposledy v decembri v Katoviciach sa pred ňu len v celkovom hodnotení dostala Maďarka Ivett Tóthová. "Sme v dobrej nálade, pripravení. Sme radi, že sa ME konajú v Ostrave, kde to máme blízko. Budeme sa snažiť podať čo najlepší výkon. Na tréningoch sme sa snažili zaradiť do programu trojitý lutz a trojitý toeloop, čo je najťažšia kombinácia, ktorú všetky najlepšie krasokorčuliarky zvládajú. Nie je to ešte ideálne, ale do hlavného sezónneho cieľa - majstrovstiev sveta, to stabilizujeme," uviedol tréner Krokavec.

Neuman má v Ostrave jasný plán - napraviť dojem z vlaňajšieho európskeho šampionátu v Bratislave. "Tvrdo som počas posledných týždňov trénoval, chcem čo najlepšie odjazdiť krátky program. Trochu sme ho upravili, aby som mohol získať viac bodov. Vlani sa mi postup do voľných jázd nepodaril, čo ma ešte dlho mrzelo. Odvtedy čakám na šancu napraviť tento výsledok," uviedol Neuman, ktorý v týchto dňoch získal slovenské občanstvo a bude reprezentovať aj na 28. zimnej univerziáde v Almaty (29. januára – 8. februára 2017).

Myslivečková a Csölley sa prvýkrát spoločne predstavia na majstrovstvách Európy. "Myslím, že sme veľmi dobre pripravení a dobre naladení. Ľad sme si otestovali a prešli sme si tie pasáže, ktoré sme potrebovali. Pokúsime sa zúročiť všetko, čo sme sa naučili, odkedy spolu korčuľujeme. Ambície máme veľké, ale o umiestnení je ťažko špekulovať, lebo je to náš prvý štart na takto významnej medzinárodnej súťaži. Zameriame sa hlavne na čisté a dôsledné prevedenie povinných i nepovinných prvkov a krokových spojení medzi nimi," vyjadril sa slovenský tanečník, ktorý v Bratislave s predchádzajúcou partnerkou Federicou Testovou bral 8. miesto. "Ja sa cítim veľmi dobre, akoby som bola doma, takže ešte celkom nevnímam, že sme vlastne na majstrovstvách Európy. Áno, bude to možno trošku zvláštne, že budem na domácom šampionáte reprezentovať Slovensko. Ale pre mňa je to skôr pozitívne, pretože tým, že reprezentujeme s Lukášom Slovensko, nebudem až tak cítiť ten tlak očakávania," dodala Myslivečková.

Program ME 2017 v Ostrave:

streda 25. januára: krátky program žien (11.00 hod.), krátky program športových dvojíc (18.45)
štvrtok 26. januára: krátky program tanečných párov (12.00), voľné jazdy športových dvojíc (19.00)
piatok 27. januára: krátky program mužov (11.50), voľné jazdy žien (18.00)
sobota 28. januára: voľné jazdy tanečných párov (13.30), voľné jazdy mužov (17.50)
nedeľa 29. januára: gala exhibícia (14.30)