Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Kuzminovej plány po skončení kariéry: Rodina, oddych, no aj tréningy

Na snímke zľava slovenské reptezentantky v biatlone Anastasia Kuzminová a Terézia Poliaková počas tlačovej konferencie Slovenského zväzu biatlonu (SZB) v Banskej Bystrici 27. marca 2019. Foto: TASR/Dušan Hein

Aj keď biatlonová šampiónka ohlásila koniec kariéry, nebude ženou v domácnosti. Uvedomuje si, že by si tým mohla aj zdravie poškodiť.

Banská Bystrica 27. marca (TASR) - Po prílete v pondelok večer z finálového kola Svetového pohára v Holmenkollene, na ktorom sa lúčila s kariérou, si Anastasia Kuzminová už mohla naplno vychutnať rodinný kruh. "Už ma deti čakali s večerou, radosť bola nekonečná," vyjadrila sa na stredajšej tlačovej konferencii.

V povznesenej nálade a uvoľnená po namáhavej a vibrujúcej sezóne opísala aj ďalšie bezprostredné zážitky z tepla svojho domova: "Olívia si chcela hneď vyskúšať medaily, Jelisej okamžite zhodnotil, že glóbus je rovnaký ako predtým. A vraj minulú sezónu som mala dva, tak prečo mám teraz len jeden. Je to veľký kritik a ak by bol tréner, bol by na mňa veľmi prísny, asi je po otcovi. Od ďalšieho rána som už normálne fungovala ako žena v domácnosti a matka dvoch detí, so skorým vstávaním, prípravou raňajok, odprevadením detí do školy a škôlky."

Aj keď biatlonová šampiónka ohlásila koniec kariéry, nebude ženou v domácnosti. Uvedomuje si, že by si tým mohla aj zdravie poškodiť: "Bez tréningu by sa moje telo vzbúrilo, nastali by aj zdravotné problémy, a to nechcem. Rastú mi syn aj dcéra, vychovávame ich tak, aby u nich prevládal športový duch, to znamená, že nemôžem len tak zostať doma. Treba sa hýbať, takže trénovať budem aj naďalej. Ak by bol o mňa záujem ako sparringpartnerku, či už medzi mužmi, alebo ženami, rada si prídem spoločne zabehnúť, zastrieľať. Aj preto je dôležité udržiavať kondíciu, aby som bola schopná výkonnostné nároky zvládnuť a naplno zaberať."

Trénersko Anastasiu Kuzminovú neláka. Je to podľa nej je to príliš zodpovedná práca, jej rodičia boli tréneri a teda videla, čo všetko to prináša: "Aj môj manžel je tréner, ale v podstate mal na starosti dlho len mňa. Teraz skúsil mať dohľad aj nad skupinou a bolo vidieť, aká je to drina a aká zodpovednosť, s väčšími nervami ako samotný športovec. Ja som celý život odchádzala od rodiny, detí ako športovkyňa. Keby som sa rozhodla pre trénerstvo, opäť by som musela cestovať a zverencov sprevádzať na podujatia. Znovu by som bola z domu, takže momentálne, aj keď nikdy nehovor nikdy, k trénerstvu nesmerujem."

Anastasia Kuzminová sa teraz teší hlavne na pokoj, súkromie, na deti: "Najbližšie na mňa čaká cesta do Ruska, niektoré rodinné povinnosti nemôžem odkladať. Samozrejme, spomienky budú u mňa neustále živé, aj na chorobu, ktorú som silno prežívala počas majstrovstiev sveta. Tak veľmi som sa pripravovala a odrazu organizmus zlyhal. Bolo to najväčšie sklamanie, na druhej strane najviac radosti som si užila zo zlatej medaily na svetovom šampionáte. Akoby som vtedy spala, snívala a bála sa zobudiť. Po poslednom výstrele v stíhacích pretekoch v pretekoch Svetového pohára v Holmenkollene sa odpremietali všetky neúspešné dvadsiate terčíky v kariére, takže som si dala pri ňom veľmi záležať. Nikto ma neohrozoval, bola som sama, ľahšie som sa uvoľnila a dokonale skoncentrovala."

Nasťa pripomenula, že celý "malý zväz" mal po tejto sezóne dôvod na veľké radosti. "A to sa netýka len mňa. Bola to sezóna bonusová, pre mňa i ostatných. Na začiatku som nemala veľké očakávania, najskôr nás potešila Paulína Fialková, ja som sa príliš dobre nerozbehla a nejaké očakávania v súvislosti aj s veľkým krištáľovým glóbusom neboli. Napriek tomu sa všetko rozhodovalo až v záverečných pretekoch a môžeme byť so zimou spokojní. Novou výzvou pre mňa bola spolupráca s mužmi, veľmi produktívna. Mala som výnimočné a dobré sparringpartnerky, spoločné tréningy s chalanmi mi dali veľa a aj ja som sa snažila ponúknuť každému svoje skúsenosti. Ako povedal môj manžel Daniel, v prvom roku takejto symbiózy sa ťažko dali očakávať u nich výnimočné výkony, no verím, že chalani majú dobrý potenciál, s chuťou tvrdo trénovať," konštatovala Kuzminová s tým, že im treba dať čas a nájsť ten správny režim.

Charizmatická športovkyňa sa z biatlonu ale nevytratí a Daniel Kuzmin apeluje: "Dajte nám trochu vydýchnuť, oddýchnuť. Ideme lyžovať, 17. apríla už tradične pôjdeme na Kamčatku, dokopy dáme všetky myšlienky, a potom sa v lete uvidí. Nasťa má pozvania na zopár pretekov, zistíme, na akej úrovni bude môcť pretekať, a potom sa na začiatku septembra rozhodneme, či má zmysel ísť v nadchádzajúcej sezóne štafety a ako bude ďalej."

Na vrcholné ciele si Anastasia Kuzminová, ak sa do niečo pustí, navykla: "V biatlone a športe sa pohybujem 20 rokov, so všetkou zodpovednosťou. Ani teraz to nebude výnimka, byť len matka, alebo rozbiehať inú prácu by nebolo dobré. Aj keď som individuálnu kariéru skončila, to neznamená, že prestávam byť športovkyňou. Mám aj ďalšie ciele, alebo malé body, exhibičné preteky v letnom biatlone. Príprava sa odvinie podľa individuálneho plánu, budem neustále trénovať a v auguste všetko zhodnotíme. A nevyhnem sa ani spoločnému sústredeniu, je to však otázka času a je skoro presne všetko určovať."