Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zimné športy

MS V LYŽOVANÍ: Adam Žampa pôjde super-G

Slovenský lyžiar Adam Žampa. Foto: TASR/AP

Nedávno zranený členok slovenského lyžiara počas utorňajšieho tréningu zjazdu držal.

St. Moritz 8. februára (TASR) - Hoci to s kompletným programom Adama Žampu na zjazdárskych MS ešte pred pár dňami nevyzeralo ružovo, na ich začiatku je všetko ináč. Jeho nedávno zranený členok počas utorňajšieho tréningu zjazdu držal a slovenská mužská jednotka v alpskom lyžovaní sa chystá štartovať v stredajšom super-G.

Superobrovský slalom sú druhé preteky v programe šampionátu vo švajčiarskom St. Moritzi, ženy ho absolvovali v utorok. "Tréning zjazdu som šiel na 80 percent, išlo sa mi celkom dobre. Takže som sa rozhodol pre štart v super-G a urobím všetko pre dobrý výsledok," odkázal Žampa prostredníctvom svojho mediálneho manažéra. Otec a tréner Tomáš Žampa zdôraznil: "V dnešnom tréningu Maťo Bendík urobil chybu, ale ináč šiel veľmi dobre. Andreas Žampa mal smolu, že pred ním spadol pretekár a tak napokon ďalší pretekári nemohli dokončiť záverečnú časť, lebo tam sa to už krížilo so ženskou súťažou super-G. Adam Žampa išiel celý tréning a pocitovo si kontroloval nohu, zdá sa, že členok drží."

Je to veľmi nádejná správa aj ohľadom súťaže tímov. Tá sa pôjde v utorok 14. februára a zloženie tímu závisí najmä od Adama Žampu. Ak nebude štartovať, Veronika Velez-Zuzulová príde do dejiska MS až na druhý deň a absolvovala by len sobotňajší slalom. Družstvo by tak na preteky prihlásili bez oboch dlhoročných jednotiek. Darina Kubeková, vedúca slovenskej výpravy v St. Moritzi však TASR potvrdila, že prihláška nesúri, rozhodnutie Adama Žampu padne pod dôkladnom zvážení a Velez-Zuzulová je nachystaná pricestovať v pondelok. Tím v (pravdepodobnom zložení Žampovci, Velez-Zuzulová, Petra Vlhová) by nebol bez šance na výrazný výsledok. Súťaž sa ide paralelným a vyraďovacím spôsobom od osemfinále, ak je prihlásených viac, koná sa aj kvalifikácia k nasadeným do pavúka. Spôsobom muža na muža, žena na ženu sa v každom dueli rozdelia štyri body, v prípade stavu 2:2 o postupe rozhoduje lepší súčet dvoch najrýchlejších tímových časov oboch pohlaví.