Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zimné športy

Koristeka zachránila pri vstupe do Nemecka výnimka

Ján Koristek, archívna snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Pôvodne sa počítalo aj s účasťou niektorého z juniorov a možný štart mužov v tímšprinte, no napokon cestoval do Oberstdorfu iba Koristek.

Oberstdorf 23. februára (TASR) - Neplánované záverečné sústredenie žien v Ramsau, karanténa Jána Koristeka a čakanie na udelenie výnimky pre vstup do Nemecka. Peripetie sprevádzali slovenských reprezentantov v behu na lyžiach pred stredajším štartom MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe. Na šampionáte sa predstavia traja - okrem Koristeka aj tandem žien Alena Procházková a Barbora Klementová.

"Je tu veľmi teplo. V pondelok, keď sme do dejiska MS prišli, bolo až 19 stupňov, takže to tu pripomína skôr teplú jar ako zimu. V takýchto podmienkach to bude nesmierne náročné, najmä na servis lyží," referoval z Oberstdoru Procházkovej kouč Ján Valuška. Jeho zverenku čaká už desiaty svetový šampionát, keď debutovala v roku 2003 vo Val di Fiemme a potom už nevynechala ani jeden štart. Päťkrát si vybojovala pozíciu v elitnej desiatke, maximom je 6. miesto z roku 2011 v Osle v jej najsilnejšej disciplíne šprinte. V Oberstdorfe už v roku 2005 na MS bola, vtedy dosiahla v najkratšej disciplíne na 17. priečku.

Pre 36-ročnú Bystričanku nie sú teraz ciele položené tak vysoko, hlavný je dostať sa vo štvrtkovom šprinte klasickou technikou z kvalifikácie medzi tridsiatku najlepších do vyraďovacej fázy. To sa jej v tejto sezóne ešte nepodarilo ani raz, vo Svetovom pohári má na konte rovnako ako Klementová jediný bod, ktorý získali spoločne za 15. miesto v decembrovom tímšprinte v Drážďanoch. "Pokiaľ by sa nám vydaril postup z kvalifikácie, budeme spokojní. V tomto ročníku jej tridsiatka unikala, ale Alena šprint vie behať a pokiaľ nám vyjde príprava lyží, tak verím, že by sa to mohlo podariť. Na MS nemajú najsilnejšie krajiny také početné zastúpenie ako vo Svetovom pohári, takže je to reálne. O postup do tridsiatky sa pobijeme," tvrdí Valuška.

Procházková v novembri prekonala koronavírus. "Ešte aj celý december ju to sprevádzalo, ale uplynulé týždne už to je celkovo stabilizované a malo by to byť po zdravotnej stránke v poriadku. Spravili sme vśetko pre to, aby forma prišla včas," povedal tréner najlepšej slovenskej bežkyne na lyžiach. Okrem šprintu a tímšprintu v tandeme s Klementovou sa v Oberstdorfe s určitosťou predstaví aj v behu na 10 km voľne, skiatlon vynechá a pravdepodobne nebude štartovať ani v záverečnom behu na 30 km klasicky. "Tri disciplíny absolvujeme určite, taký je náš základný plán a potom uvidíme podľa aktuálnej situácie a formy," vysvetlil Valuška.

Ženský minitím musel pred desiatimi dňami neplánovane opustiť Slovensko, keď Nemecko ohlásilo cestovné obmedzenia pre cestujúcich z oblastí s výskytom mutácií koronavírusu. Hrozilo, že Slováci sa do Oberstdorfu nedostanú alebo budú musieť po vstupe do krajiny absolvovať povinnú karanténu. Záverečnú prípravu preto Procházková s Klementovou absolvovali v rakúskom Ramsau. "Hneď ako sme dostali informáciu, že aj Slovensko bude v Nemecku na čiernej listine, sme sa tam presunuli. Bolo to pre nás najlepšie riešenie, trate tam boli dobre pripravené a absolvovali sme, čo bolo treba," povedal kouč Sloveniek.

Iné problémy mal Koristek, ktorý iba v pondelok ukončil domácu karanténu, keďže bol predtým v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na koronavírus. Jeho záverečná príprava preto dostala poriadnu trhlinu, navyše ešte deň pred utorňajším odchodom do Oberstdorfu nemal v ruke povolenie pre vstup do Nemecka. "Museli sme vybaviť špeciálnu výnimku, keďže pre nás platia prísne obmedzenia pre vstup do Nemecka. Riešili sme to týždeň cez ambasádu, aj cez organizačný výbor šampionátu, museli sme vyplniť viacero formulárov a v pondelok popoludní sme našťastie výnimku od regionálnych nemeckých úradov dostali a tak Koristek mohol odcestovať na šampionát. Bude však musieť v dejisku absolvovať testovanie na koronavírus každý deň," opísal situáciu šéf slovenskej výpravy na MS Michal Malák, ktorý ešte ako aktívny športovec štartoval na rovnakom mieste na šampionáte v roku 2005: "Viem, že trate v Oberstdorfe sú brutálne ťažké. Už vtedy, keď som behal ja, boli náročné a ešte ich pritvrdili. Bežcom vôbec nezávidím, sám som si to prešiel."

Koristek absolvuje na MS určite disciplíny šprint klasicky a 15 km voľnou technikou, o jeho nasadení do skiatlonu na 2x15 km rozhodnú až v dejisku podľa podmienok a aktuálnej formy. Slováci bývajú v Immenstadte, vzdialenom približne 30 km od Oberstdorfu, takže každý deň ich ešte bude čakať viackrát cesta k tratiam i na povinné testovanie. "Čakali sme, že to bude šampionát v bubline, ale tímy sú rozhádzané po okolí. Podmienky budú pre dlhšie cestovanie o to náročnejšie. Pre mňa je to trochu nepochopiteľné, lebo hotely a penzióny v blízkosti tratí sú prázdne, takže neviem aká logistika viedla organizátorov určiť nám toto ubytovanie," povzdychol si Valuška. Na servis a prípravu lyží budú s Malákom dvaja, pomôže im však už zaužívaná spolupráca s českým i poľským reprezentačným tímom. Pôvodne sa počítalo aj s účasťou niektorého z juniorov (Andrej Renda, Jáchym Cenek) a možný štart mužov v tímšprinte, no napokon cestoval do Oberstdorfu iba Koristek.

Prehľad slovenských umiestení v najlepšej desiatke na MS v ére samostatnosti:

4. miesto: MS 2005 v Oberstdorfe (Nem.) - Martin Bajčičák, skiatlon

5. miesto: MS 1993 vo Falune (Švéd.) - Alžbeta Havrančíková, 30 km voľnou technikou

6. miesto: MS 2003 vo Val di Fiemme (Tal.) - Ivan Bátory, 15 km klasicky

6. miesto: MS 2007 v Sappore (Jap.) - Martin Bajčičák, 50 km klasicky s hromadným štartom

6. miesto: MS 2011 v Osle (Nór.) - Alena Procházková, šprint voľne

7. miesto: MS 2007 v Sappore (Jap.) - Alena Procházková a Katarína Garajová, tímšprint voľne

7. miesto: MS 2009 v Liberci (ČR) - Alena Procházková, šprint voľne

8. miesto: MS 2013 vo Val di Fiemme (Tal.) - Alena Procházková, šprint klasicky

8. miesto: MS 2015 vo Falune (Švéd.) - Alena Procházková, šprint klasicky

10. miesto: MS 1997 v Trondheime (Nór.) - Ivan Bátory, 50 km klasicky

10. miesto: MS 2005 v Oberstdorfe (Nem.) - Martin Bajčičák, 15 km voľne

10. miesto: MS 2009 v Liberci (ČR) - Martin Bajčičák, 15 km klasicky