Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

MS V LYŽOVANÍ: Guay je najstarší šampión, Žampa si narazil panvu

Kanadský lyžiar Erik Guay. Foto: TASR/AP

Tridsaťpäťročný pretekár v stredu vo švajčiarskom St. Moritzi dominoval v superobrovskom slalome, čo je vzhľadom na jeho menej výraznú sezónu menšie prekvapenie.

St. Moritz 9. februára (TASR) - Kanaďan Erik Guay získal na 44. majstrovstvá sveta v alpských lyžiarskych disciplínach prvú zlatú medailu v mužskej kategórii. Tridsaťpäťročný pretekár v stredu vo švajčiarskom St. Moritzi dominoval v superobrovskom slalome a stal sa najstarším svetovým šampiónom v histórii zjazdového lyžovania. Vzhľadom na jeho menej výraznú sezónu je to prekvapenie, ale podobný "husársky" kúsok sa mu však už raz podaril, keď v roku 2011 tiež počas slabšej zimy dobyl zlato na MS v zjazde.

Striebro vybojoval so stratou 45 stotín Nór Kjetil Jansrud, ktorý naopak napriek vydareným sezónam nemáva šťastie na šampionáty, keď doteraz získal len striebro v kombinácii. V super-G bol favorit aj z hľadiska olympijského titulu z roku 2014. Bronz v St. Moritzi v stredu ukul ďalší kanadský veterán Manuel Osborne-Paradis, ktorý bol doteraz bez cenného kovu z vrcholných podujatí. Slovensko malo na štarte trojicu Adam Žampa (č. 50), Andreas Žampa (57) a Martin Bendík (62), ale ani jeden z nich súťaž nedokončil. Adam Žampa mal tvrdý pád v strednej časti trate v úseky "Vysoké skaly". Organizátori TASR informovali, že si na nohe pomliaždil pätu a narazil panvovú kosť, ale stav jeho zranení nie je vážny. "Cítim sa ako po troch kolách v ringu s Conorom McGregorom (ľahký otras mozgu), riť mám ako Jen Selterová a pätu narazenú, ako keď doskočíš z piateho poschodia na zem. Čiže som relatívne v pohode, len zatiaľ neviem dostupovať na nohu, pre zmenu druhú ako doteraz. Ale ide sa ďalej, každý pád ťa robí silnejším. Už teraz sa ale zase teším na lyže," napísal Adam Žampa na profile na sociálnej sieti.

Na tom istom mieste po skoku tvrdo padol aj Olivier Jenot, ktorého vrtuľníkom previezli na kliniku do Chur a v tej istej nemocnici sa operácii chrbtice, tiež po ťažkom páde v pretekoch, podrobil Kazach Martin Chuber.

"V týchto pretekoch sa pýtala symbióza rizika a taktiky. Pretekár na trati nesmel zaspať, ale zároveň bolo treba dávať pozor, najmä hore to bolo veľmi rýchle a potom prišli tie skoky. Bolo treba na to dupnúť, ale aj vedieť, na ktorých úsekoch. Moje dve zlaté medaily sa ťažko porovnávajú. V Ga-Pa som mal ten pocit prvýkrát a to sa samozrejme už nedá zopakovať. Na druhej strane po šiestich rokoch som takýto návrat nečakal a je to pre mňa mimoriadne cenný moment. Najmä po tom, čo sa mi stalo pred necelými dvoma týždňami," vyznal sa pre ORF Guay. Kanaďan počas generálkového víkendu v zjazde Svetového pohára tvrdo padol a na druhý už v super-G nenastúpil, paradoxne sa to stalo v nemeckom Ga-Pa...

Mužský super-G sa šiel oproti ženskému na susednej zjadovke, na šírku vzdialenej len niekoľko desiatok metrov. Profil bol tak podobný a jeho náročnosť "vylepšili" umelé skoky, rozdiel bol aj v architektúre, oproti ženskej súťaži ju charakterizovalo viac tiahlych zjazdových zákrut. V týchto podmienkach nemali šancu na popredné priečky technicky vycibrení univerzáli ako Rakúšan Marcel Hirscher alebo Švajčiar Carlo Janka. Jedine Francúzovi Alexisovi Pinturaultovi sa podarila skvelá jazda, ale s číslom 8 sa už zaradil tesne na druhú priečku.

A favoriti len nasledovali a hoci nie všetci uspeli, nórski nasadili kritériá. Na čelo sa s prehľadom dostal Jansrud a jeho krajan Aleksander Aamodt Kilde ho dlho ohrozoval, na napokon sa zaradil na druhú priečku a v konečnom účtovaní skončil tesne za pódiom. A súčasným premiantom "vypálil rybník" bývalý. Guay, ktorý v tejto sezóne jazdí v druhom slede, najlepšie zvládol kritériové skoky, v ktorých mu konkuroval len Jansrud. Obaja si skrátili líniu dopadu a pustili lyže rýchlo späť do sklzu, ale po záverečnom medzičase Kanaďan našiel úplne optimálny oblúk, pri solídnej nájazdovej rýchlosti mu to stačilo na jasné vedenie a napokon i na zlato. Pretekárovi, ktorý v super-G naposledy dominoval v roku 2010, keď vo Svetovom pohári získal aj svoj jediný malý glóbus.

Výsledky super-G mužov na MS:

1. Erik Guay (Kan.) 1:25,38 min., 2. Kjetil Jansrud (Nór.) +0,45 s, 3. Manuel Osborne-Paradis (Kan.) +0,51, 4. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,54. 5. Vincent Kriechmayr (Rak.) +0,88, 6. Alexis Pinturault (Fr.) +0,90, 7. Andreas Sander (Nem.) +0,97, 8. Carlo Janka (Švaj.) +0,99, 9. Dominik Paris (Tal.) +1,02, 10. Hannes Reichelt (Rak.) +1,09, Adama ŽAMPA, Andreas Žampa, Martin BENDÍK (všetci SR) - nedokončili.