Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Repka odstúpil z postu prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie

Na snímke František Repka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Svoj krok zdôvodnil nekoncepčnou prácou predsedníctva SLA, resp. názorovými nezhodami s dvoma videprezidentnmi asociácie.

Bratislava 23. marca (TASR) - Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) František Repka odstúpil vo štvrtok zo svojej funkcie. TASR o tom informoval v zaslanej správe.

Svoj krok zdôvodnil nekoncepčnou prácou predsedníctva SLA, resp. názorovými nezhodami s dvoma viceprezidentmi asociácie. Tiež vyjadril podozrenie, že v predsedníctve SLA prichádza k účelovej manipulácii s informáciami.

"V súlade s článkom 13.14, Stanov Slovenskej lyžiarskej asociácie, sa týmto vzdávam funkcie prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie - občianskeho združenia, IČO: 42133700, so sídlom SR, Karpatská 15, 058 01 Poprad. Dôvodom vzdania sa funkcie prezidenta SLA, je nekoncepčná a neprofesionálna práca predsedníctva SLA, ako aj dlhotrvajúce a stupňujúce sa názorové nezhody s dvoma viceprezidentmi asociácie. Ide najmä o vzťah a systém podpory k reprezentačným družstvám a najlepším športovcom v rámci SLA. Je to aj zjavná neochota riešiť ich postavenie a podmienky prípravy, ktoré im vďaka skvelým výsledkom prináležia, a to nie konfrontačným spôsobom, ale konštruktívnym dialógom, v záujme rozvoja lyžiarskeho športu na Slovensku.

Zároveň mám na základe interných informácií podozrenie, že v rámci predsedníctva SLA dochádza k účelovej manipulácii s informáciami zo strany viceprezidentov, a tiež ovplyvňovaniu členov predsedníctva SLA, k presadzovaniu ich osobných názorov a záujmov v SLA.

Z titulu postavenia prezidenta SLA som zásadne proti takýmto praktikám, ktoré sa dlhodobo uplatňujú vo vedení SLA a keďže nemám kompetencie ovplyvniť tento stav, s ktorým sa v žiadnom prípade ako bývalý vrcholový športovec nestotožňujem, nevidím ďalej význam vykonávať túto funkciu s plným nasadením a presvedčením o správnosti smerovania SLA pri rozvoji lyžiarskeho športu na Slovensku. Toto vzdanie sa funkcie je účinné odo dna doručenia predsedníctvu SLA podľa článku 13.14, Stanov SLA,"
uviedol v liste zaslanom SLA.

Predsedu Úseku skokov na lyžiach Jána Tánczosa Repkovo rozhodnutie prekvapilo. "Nečakal som, že pán Repka odstúpi. Jeho pôsobenie vo funkcii šéfa SLA sprevádzali rôzne trenice a mocenské boje. Riešili sa iné veci ako šport, bolo to turbulentné obdobie," povedal pre TASR Tánczos.

Takisto šéf Úseku alpských disciplín Michal Rajčan a predseda Úseku akrobatického lyžovania Tomáš Murgáč sa novinku dozvedeli na základe telefonátu TASR. "Som zaskočený," uviedol Rajčan, ktorého momentálne zamestnáva príprava víkendových majstrovstiev Slovenska v Štrbskom Plese. "Nebol som na predsedníctve, som dosť prekvapený. Nového prezidenta by mala zvoliť Konferencia Slovenskej lyžiarskej asociácie koncom apríla," dodal Murgáč.

Prekvapený z Repkovho rozhodnutia zostal aj podpredseda a športový riaditeľ Bežeckého úseku Michal Malák. "Slovenská lyžiarska asociácia je dlhodobo finančne podvyživená. To zákonite prináša veľa negatív a sporov, nakumuluje sa to a zbytočne vyhrocuje. SLA je špecifický subjekt. Kočírovať sedemhlavého draka je náročné z pozície prezidenta aj predsedníctva. V SLA je zastúpených sedem zimných športov, z toho šesť olympijských a je ťažké názorovo sa zjednotiť," uviedol pre TASR Malák.

Repkov krok zaskočil aj predsedníctvo SLA. "Všetci členovia predsedníctva SLA sa túto informáciu dozvedeli vo štvrtok predpoludním na základe emailu od pána Repku. Jeho rozhodnutie rešpektujeme, i keď dôvody, ktoré pán Repka pomenoval, vidíme inak. V zmysle platných stanov SLA má pán Repka vykonávať funkciu prezidenta asociácie až do obdobia zvolenia svojho nástupcu. Nakoľko nemáme záujem stupňovať napätie, nebudeme ďalej túto situáciu komentovať a už v apríli na mimoriadnej konferencii SLA predložíme novú koncepciu fungovania lyžiarskeho športu na Slovensku," uvádza sa v oficiálnom stanovisku SLA, ktoré TASR poskytol Ivan Rudolf.