Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

V 1. kole slalomu v Levi do čela Ryding, Falat nepostúpil

Britský slalomár Dave Ryding. Foto: TASR/AP

V okruhu Falatovho štartového čísla mali pretekári jasne slabšie časy a mnohí po nástrahách trate vypadli.

Levi 12. novembra (TASR) - Britský lyžiar Dave Ryding sa dostal v 1. kole do čela nedeľňajšieho slalomu Svetového pohára vo fínskom Levi. Pred Nemcom Felixom Neureutherom si vybudoval náskok 14 stotín, tretí Nór Henrik Kristoffersen zaostal 18 stotín. Slovák Matej Falat bojoval s náročnými podmienkami zo štartovej pozície 81 a hoci nepostúpil do 2. kola, predviedol nádejný výkon. Na Rydinga stratil 1,97 s (45. miesto) a do prvej tridsiatky mu chýbalo 41 stotín.

Trať 1. kola bola narysovaná atraktívne a v slalome netradične do dvoch veľkých skokov, keďže nájazdu na hrby predchádzali vertikálnejšie kombinácie bránok. Kritériom súťaže bol ale nájazd do zatvorenej strminy, kde sa dalo veľa získať i stratiť a to isté platilo aj o výjazde z nej do tempa záverečnej roviny. Selektívny kurz zamiešal medzičasmi i poradím. Ryding s Neureutherom predviedli vyrovnané jazdy, Kristoffersen v strede prekvapujúco stratil, naopak na rovnejších úsekoch bol bezkonkurenčný. Obdivuhodný výkon z minimálneho tréningu nedoliečeného členka predviedol najúspešnejší zjazdár éry Rakúšan Marcel Hirscher, ktorý sa zaradil na štvrté miesto (+0,46 s).

V okruhu Falatovho štartového čísla mali pretekári jasne slabšie časy a mnohí po nástrahách trate vypadli. Je to ďalšia dobrá správa pre slovenské zjazdové lyžovanie smerom k zimnej olympiáde, minimálne ohľadom súťaže tímov, v ktorej bol Falat členom na marcových strieborných MS. Pre každého nominovaného lyžiara v individuálnej súťaži na ZOH navyše platí, že vďaka národným kvótam sa mu zlepšuje aj štartová pozícia, veľmi zásadný faktor technických disciplín.