Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zimné športy

Superobrovský slalom vyhrala Weiratherová, Vlhová bez bodov

Lichtenštajnská zjazdárka Tina Weiratherová vyhrala superobrovský slalom Svetového pohára 3. marca 2018 vo švajčiarskej Crans Montane. Foto: TASR/AP

Weiratherová sa najlepšie vyrovnala s nástrahami selektívneho terénu rafinovaným prístupom.

Crans Montana 3. marca (TASR) - Lichtenštajnská zjazdárka Tina Weiratherová vyhrala v sobotu superobrovský slalom Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane. Svoj deviaty triumf v pretekoch seriálu slávila s náskokom 36 stotín pred Rakúšankou Annou Veithovou, tretia bola domáca Wendy Holdenerová (+0,38 s). Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa umiestnila na 40. priečke mimo bodovanej 30-ky so stratou 1,98 s.

Weiratherová sa najlepšie vyrovnala s nástrahami selektívneho terénu rafinovaným prístupom. Aerodynamiku nevyužívala za každú cenu a na strmých previsov do poloskokov v dolnej časti svahu išla v strategickej línii, takže nestrácala rýchlosť hranením lyží. Recept na úspech tkvel aj v jej vhodnom tréningu, keď si profil trate "ohmatala" v stredu počas pretekov Európskeho pohára. "Je to najťažší kopec celej sezóny, preto som si tu chcela bezpodmienečne zasúťažiť ešte pred víkendom. Ani tak som nezašla optimálne, cieľový skok som trochu podcenila, ale problémy tu mali aj ostatné pretekárky," citujú víťazku z tlačovej konferencie svetové agentúry.

Príliš agresívne a hlboké oblúky sa v nepokojnej dolnej časti stali osudnými pre spolufavoritky na čele s Taliankou Sofiou Goggiovou. Ani Švajčiarke Lare Gutovej stopa nevyšla a tak predposledný super-G sezóny ju pripravil o vedenie v priebežnom poradí disciplíny. Do finálovej súťaže v Aare pôjde s náskokom 46 bodov Weiratherová, ktorej na malý glóbus stačí tretie miesto bez ohľadu na výsledok rivalky, resp. aj siedme miesto, ak Gutová nevyhrá.

Na štarte chýbali - okrem snoubordingovo zaneprázdnenej olympijskej šampiónky Ester Ledeckej - americké favoritky Lindsey Vonnová a suverénne vedúca pretekárka SP Mikaela Shfiffrinová. A tak sa šance chopila domáca obľúbenkyňa Wendy Holdenerová, jej výkon, takisto výkon krajanky Michelle Gisinovej boli veľkým prísľubom pre nedeľňajšiu kombináciu. Gisinová ako olympijská víťazka v disciplíne zjazdárskej všestrannosti skončila štvrtá a obe Švajčiarky by vzhľadom na svoje slalomové zručnosti nemali mať konkurenciu. Pri neúčasti Shiffrinovej a vzhľadom na okolnosti super-G a špecifiká husto naložených bránok mohla mať pódiové ambície aj Petra Vlhová, v olympijskom Pjongčangu v kombinácii piata. Ak by v nedeľňajšej jazde superobrovského slalomu zašla približne ako v sobotu, v slalome by nemal byť pre ňu problém zmazať manko na akúkoľvek súperku okrem oboch Švajčiarok, v prípade Slovenkinej optimálnej slalomovej jazdy by nemali byť ostatné pretekárky tvrdým orieškom.

Výsledky:

1. Tina Weiratherová (Licht.) 1:02,17 min.
2. Anna Veithová (Rak.) +0,36 s
3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,38
4. Federica Brignoneová (Tal.) a Michelle Gisinová (Švaj.) obe +0,51
6. Christine Scheyerovvá (Rak.) +0,57
7. Lara Gutová (Švaj.) +0,59
8. Stephanie Brunnerová (Rak.) +0,69
9. Joana Hählenová (Švaj.) +0,77
10. Johanna Schnarfová (Tal.) +0,81
...
40. Petra VLHOVÁ (SR) +1,98

Celkové poradie SP (po 32 z 39 súťaží):
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1513 b.
2. Holdenerová 902
3. Weiratherová 797
4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 767
5. VLHOVÁ 754
6. Sofia Goggiová (Tal.) 746
...
100. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) 22
...
126. Barbara KANTOROVÁ (SR) 3.

poradie v super-G (7 z 8):
1. Tina Weiratherová 421
2. Gutová 375
3. Veithová 307
4. Gisinová 263
5. Schnarfová 259
6. Brignoneová 251