Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Vlhovej ciele sú ukotvené: Cítiť sa dobre na lyžiach a víťaziť

Na archívnej snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje 12. marca 2020 vo švédskom Are. Foto: TASR - Martin Baumann

Prvým krokom bude tradične ľadovcová ouvertúra v rakúskom Söldene, kde sa Vlhovej v minulých rokoch príliš nedarilo.

Sölden 15. októbra (TASR) - Slovenská reprezentantka Petra Vlhová prežila napriek pandémii koronavírusu plnohodnotnú prípravu na nový ročník Svetového pohára alpských lyžiarok. V uplynulej zime získala historické malé glóbusy za víťazstvo v hodnotení slalomu i paralelných disciplín a ambície nemôže popierať ani v celkovom poradí prestížneho seriálu.

Prvým krokom bude tradične ľadovcová ouvertúra v rakúskom Söldene, kde sa Vlhovej v minulých rokoch príliš nedarilo. Vlani obsadila v otváracom obrovskom slalome ako úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne štrnástu priečku. Limitovali ju zdravotné ťažkosti, momentálne je v lepšom rozpoložení: "Zdravotne som na tom dobre, mám trošku problémy s kolenom, ale nie sú také, aby ma obmedzovali na lyžiach. Už sa teším, že začíname. Som pokojná, ešte mám pár dní, po tréningu si oddýchnem a ideme na to. Uvidím, ako sa budem cítiť." Lyžiarky majú prvé kolo sobotňajšej súťaže na programe o 10.00 h, druhé sa začne o tri hodiny neskôr.

Rettenbach je jeden z mála svahov v kalendári SP, na ktorom súťažia ženy aj muži. "Sölden je veľmi ťažký kopec a sú na ňom veľmi ťažké preteky. Od štartu do cieľa si treba dávať pozor na všetko, uvidíme, aká bude podložka. Je to veľmi náročné ako každý rok, budem sa snažiť podať čo najlepší výkon," povedala 25-ročná Slovenka. Na úvodnom podujatí sa nestretne s Mikaelou Shiffrinovou. Veľká americká súperka sa rozhodla neštartovať v Söldene pre zranenie chrbta: "Je to jej rozhodnutie, určite si však musím dávať pozor na všetky súperky. Každý rok sem prichádzam s najvyššími cieľmi. Určite chcem podať lepší výkon ako v minulých rokoch," zdôraznila Vlhová, ktorej najlepší výsledok v söldenskom "obráku" je ôsma pozícia z roku 2016, nasledovali šestnáste miesto, diskvalifikácia a vlaňajšia "nešťastná štrnástka".

Tieto umiestnenia však nespôsobili, že Vlhovej by sa nedarilo počas celej zimy. Naopak, od Söldenu 2017 dosiahla dvanásť víťazstiev v súťažiach SP a v predchádzajúcom ročníku získala prvýkrát aj sezónne trofeje. O body sa tentoraz nebude bojovať na novembrových a decembrových podujatiach v americkom Killingtone a kanadskom Lake Louise ani v kombinácii, no Vlhovú to krátko pred štartom nevyrušuje: "Vôbec sa nad tým nepozastavujem, koncentrujem sa jedine na prvé preteky. Snažím sa myslieť vždy len na najbližšie preteky. Ciele do sezóny sú také isté ako každý rok, podávať čo najlepšie výkony, cítiť sa dobre na lyžiach a víťaziť."

S týmito víziami a nárokmi ambiciózneho talianskeho trénera Livia Magoniho sa Slovenka chystala aj v lete. Dopriala si iba týždňový odpočinok v auguste. "Príprava bola celkom dobrá, korona nás nejako neovplyvnila, absolvovali sme všetko, čo sme mali v pláne. Myslím si, že som pripravená celkom dobre, uvidíme, čo to bude v sobotu. Zameriavali sme sa najmä na techniku, aby sme ju zlepšili v porovnaní s predchádzajúcou sezónou. Trénovali sme najmä v Taliansku, potom v septembri aj v Rakúsku. Asi som mala šťastie, že som bola na Slovensku, mohla som sa pohybovať a aj vycestovať. Začiatkom júna sme išli do Talianska, celé leto sme sa pripravovali, ako keby ani nebola korona," dodala Vlhová. Pozornosť patrila predovšetkým jej najsilnejším disciplínam, no venovala sa aj rýchlostným, v ktorých už naznačila svoje možnosti v minulej zime: "Trénovali sme ich trošku viac, ale nie do takej miery ako slalom alebo obrovský slalom. Ťažko povedať, či som sa zlepšila, uvidíme v pretekoch, či to malo nejaký význam."