Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zimné športy

Lyžovanie-SP: Adam Žampa 1. kolo slalomu nedokončil, Noël na čele

Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa s číslom 37 nedokončil prvé kolo Svetového pohára v slalome mužov v chorvátskom Záhrebe 5. januára 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Francúzsky lyžiar Clément Noël sa stal víťazom nedeľného slalomu Svetového pohára v chorvátskom Záhrebe. Na druhé miesto odsunul po prvom kole vedúceho Švajčiara Ramona Zenhäuserna.

Záhreb 4. januára (TASR) - Francúzsky lyžiar Clément Noël sa stal víťazom nedeľného slalomu Svetového pohára v chorvátskom Záhrebe. Na druhé miesto odsunul po prvom kole vedúceho Švajčiara Ramona Zenhäuserna, ktorého zdolal o sedem stotín sekundy. Tretiu priečku si vyjazdil Talian Alex Vinatzer (+0,29 s). Slovenský reprezentant Adam Žampa nedokončil prvé kolo.

Pre dvadsaťdvaročného Noëla to bolo štvrté víťazstvo v SP, všetky dosiahol v slalome. Na konte má aj dve druhé miesta. Po prvom kole figuroval na štvrtej priečke s mankom 0,27 sekundy na Zenhäuserna. Pred ním figurovali ešte Rakúšan Michael Matt a tretí Nemec Linus Strasser. V 1. kole štartoval aj Adam Žampa, no nezvládol kľúčovú bránku na terénnej vlne medzi prvým a druhým medzičasom, ktorá robila obrovské problémy aj viacerým favoritom, a jazdu nedokončil. Po chybe na nej nabrali výrazné manko aj členovia elitnej žrebovanej sedmičky Alexis Pinturault, Henrik Kristoffersen či Daniel Yule.

V 2. kole, už pod umelým osvetlením, viedol dlho Belgičan Armand Marchant, ktorý predviedol najrýchlejšiu jazdu a nakoniec sa prebojoval z 20. až na piate miesto, dosiahol tak najvýraznejší výsledok v kariére v SP. Po ňom sa usadil na čele Vinatzer, ktorého vystriedal víťaz Noël. Posledný na štarte Zenhäusern si držal po prvom medzičase náskok z 1. kola, no v strednej časti stratil a do cieľa nakoniec prišiel s mankom sedem stotín. Pinturault finišoval deviaty, Kristoffersen ešte o desať priečok nižšie.

Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa s číslom 37 nedokončil prvé kolo Svetového pohára v slalome mužov v chorvátskom Záhrebe 5. januára 2020.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Dnes to boli výborné preteky pred skvelým publikom. Lepší štart do roku 2020 som si ani nemohol želať. Toto víťazstvo mi veľmi pomohlo a myslím si, že to môže byť vzpruha do ďalšieho priebehu sezóny," povedal víťaz v prvom televíznom rozhovore.

Noël sa vďaka triumfu posunul na čelo poradia SP v slalome, nazbieral 180 bodov, o päť viac ako druhý Švéd Andre Myhrer, ktorý v nedeľu obsadil štvrté miesto. Na čele celkového poradia je Nór Aleksander Aamodt Kilde s 474 bodmi, druhý je Talian Dominik Paris (454 b), tretí Pinturault (430).


výsledky:

1. Clément Noël (Fr.) 1:57,14 min, 2. Ramon Zenhäusern (Švaj.) +0,07 s, 3. Alex Vinatzer (Tal.) +0,29, 4. Andre Myhrer (Švéd.) +0,39, 5. Armand Marchant (Belg.) +0,49, 6. Lucas Braathen (Nór.) +0,63, 7. Linus Strasser (Nem.) +0,71, 8. Manfred Mölgg (Tal.) +0,77, 9. Alexis Pinturault (Fr.) +0,97, 10. Simon Maurberger (Tal.) +0,99, ... Adam ŽAMPA (SR) nedokončil 1. kolo


celkové poradie SP (po 15 zo 44 súťaží):

1. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 474 b, 2. Dominik Paris (Tal.) 454, 3. Pinturault 430, 4. Henrik Kristoffersen (Nór.) 391, 5. Matthias Mayer (Rak.) 362, 6. Beat Feuz (Švaj.) 361, ... 126. Adam ŽAMPA 4


poradie slalomu (po 3 z 12):

1. Noël 180 b, 2. Myhrer 175, 3. Kristoffersen 162, 4. Zenhäusern 130, 5. Pinturault 129, 6. Daniel Yule (Švaj.) 90

Adam Žampa 1. kolo nedokončil, na čele je Zenhäusern
Jediný slovenský zástupca Adam Žampa odštartoval s číslom 37, no prvé kolo nedokončil. Nezvládol kľúčovú bránku na terénnej vlne medzi prvým a druhým medzičasom, ktorá robila obrovské problémy aj viacerým favoritom. Po chybe na nej nabrali výrazné manko aj členovia elitnej žrebovanej sedmičky Alexis Pinturault, Henrik Kristoffersen či Daniel Yule. "Chcel som ísť úplne na priamo a čo najrýchlejšie, ale príliš som to napálil. Je to postavené presne do kompresie, je to dosť ľadové a skôr nezaberajú lyže. V kompresii na rovine to zaberie naraz, vedel som, že to tam tak je, ale nečakal som, že to zaberie až tak extrémne. Škoda," povedal v cieľových priestoroch Žampa, ktorý v slalome čaká na umiestnenie v najlepšej tridsiatke od januára 2018, keď sa mu to podarilo v Kitzbüheli. V decembri vo Val d'Isere ho diskvalifikovali v druhom kole: "Chýba mi asi iba konštantnosť. V tréningu je to fajn, v pretekoch tiež, ale nie v celých. Treba byť trpezlivý a vydržať."

Na snímke slovenský lyžiar Adam Žampa s číslom 37 nedokončil prvé kolo Svetového pohára v slalome mužov v chorvátskom Záhrebe 5. januára 2020.
Foto: TASR - Martin Baumann