Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

V Maribore sa lúčila ´Tina na Koroškem´, tak trochu aj Zlatá líška

Na snímke slovinská pretekárka Tina Mazeová v cieli prvého kola obrovského slalomu Svetového pohára žien v slovinskom Maribore, 7. januára 2017. Tina Mazeová sa na materskom svahu rozlúčila s bohatou a žiarivou kariérou Foto: TASR/Michal Svítok

V sobotu 7. januára sa s vrcholovým zjazdárstvom rozlúčila už iba exhibične, hoci v rámci riadnej výsledkovej registrácie.

Maribor 8. januára (TASR) - Tina Mazeová ako mariborská Zlatá líška. Tento obraz nie je naplnený kompletnou zjazdárskou mágiou lúčiacej sa slovinskej lyžiarskej - od soboty už - legendy. Na svojom domovskom svahu ani nevyhrala svoje prvé preteky Svetového pohára a ani na ňom svoju úspešnú kariéru triumfom nezavŕšila. Mariborskí fanúšikovia sa dokonca nikdy nedočkali ani Mazeovej celovíkendového triumfu na každoročnom podujatí v obrovskom a špeciálnom slalome. No 26-násobná víťazka pretekov SP predsa vyšla trikrát na piedestál aj na kopcoch "Pohorja".



V roku 2013 Tina Mazeová vyhrala slalom, keď deň predtým jej na 2. mieste v obrovskom slalome chýbalo 8 stotín. A vtedy sa aj jedinýkrát stala celkovou víťazkou podujatia, teda "Zlatou Lisicou". V tej zime a potom ešte aj v roku 2015 už ako dvojnásobnú olympijskú víťazku a štvornásobnú majsterku sveta vítali ako "Zlatu na Koroškem" tisícky ľudí z okolia jej rodnej viesky viackrát s veľkou pompou. V jej najslávnejšej sezóne 2012/13 samosprávu malej obce primäl tlak rodákov k tomu, že na jeden deň dedinka "Črna na Koroškem" zmenila názov na "Tina na Koroškem". Vtedy totiž Mazeová získala veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára s rekordným počtom bodov (2414) i s rekordným náskokom (1313) a tieto údaje sú v odborných kruhoch považované za neprekonateľné.

Na snímke slovinská pretekárka Tina Mazeová v cieli prvého kola obrovského slalomu Svetového pohára žien v slovinskom Maribore, 7. januára 2017.
Foto: TASR - Michal Svítok


V sobotu 7. januára sa s vrcholovým zjazdárstvom rozlúčila už iba exhibične, hoci v rámci riadnej výsledkovej registrácie. Výraz DNF1 (nedokončila 1. kolo) neznamená, že Mazeová vypadla na trati obrovského slalomu tak, ako pred 18 rokmi, keď v Maribore svoju púť prestížnym seriálom odštartovala. Tentoraz si s číslom 34 zaspievala svoju grandióznu "labutiu pieseň" v 401. pretekoch SP a takmer určite posledných, hoci 13-násobná medailistka z vrcholných podujatí konštatovala: "Nikdy nehovor nikdy. Ale všetko tomu nasvedčuje." Aj jej záverečná šou - Mazeová najprv zastavila pri trénerskom tíme po zhruba polminúte jazdy a potom aj pred cieľovou čiarou. Vypla si viazanie a do priestoru, v ktorom sa zvykla tešiť z triumfov, prišla peši. Časti výstroja povyhadzovala medzi divákov a vyhlásila: "Je to niečo neskutočné. Všetkým Vám chcem povedať ďakujem. Je to pre mňa mimoriadne emocionálny deň. Takto nejako som si to predstavovala a je pre mňa dôležité, že som sa mohla takto rozlúčiť."



Okrem iných Tinu Mazeovú osobne či cez sociálne siete pozdravili jej veľké rivalky, ktoré teraz budú pod jej komentátorským drobnohľadom. Najmä Rakúšanka Anna Veithová a Američanka Lindsey Vonnová majú "na rováši". Predovšetkým kvôli nim Slovinka prišla ešte o dva veľké a o niekoľko malých glóbusov. Veithová (v tom čase Fenningerová) jej zabránila získať aj ďalšie dva majstrovské tituly. Svoju úlohu v niektorých nedotiahnutých métach zohral aj fakt, že Slovinka ako jediná zo špičky vo svojej ére viacero sezón absolvovala kompletné programy SP, MS i ZOH. Teda počas MS, z ktorých má 4 tituly a celkovo 9 medailí, musela vždy absolvovať šesť súťaží a dva merané tréningy na zjazd za 13-14 dní.



Mazeová na predchádzajúcich a z jej pohľadu posledných MS v záverečnom slalome, na ktorý mala po takmer trojtýždennej pauze iba deň tréningu, dokázala ísť do prvej desiatky (8. miesto). V cieli druhého kola bola totálne zničená po dvoch jazdách, v ktorých k skvelej technike a prehľadu už nedokázala dodať esprit, tobôž jej tradičnú gradáciu v cieľovom spáde. Na tomto šampionáte sa však stala majsterkou sveta v zjazde, teda v kráľovskej disciplíne a v kombinácii, ináč zvanej disciplína zjazdárskej všestrannosti.

Pri hodnotení Mazeovej kariéry sú preto podstatné kontexty. Na rozdiel od ostatných súperiek na plný plyn a na všetkých frontoch fungovala celú zimu a celé sezóny. Pred štyrmi rokmi jej to pri fantastickej forme umožnilo vytvoriť - zdravým rozumom neuchopiteľný - svetový rekord v počte bodov celkovej klasifikácie Svetového pohára. K míľniku 2414 bodov, ktorý aj v mužskej kategórii ide mimo chápania, sa sotva dakto priblíži. A Mazeová predovšetkým zadala iné parametre v rekordnom náskoku. V tom čase tiež na vrchole jazdiaca Maria Höfl-Rieschová ako druhá v poradí stratila na víťazku viac bodov, ako sama získala! Nemka dosiahla 1101 a sezónny náskok 1313 bodov je jedným z najvýraznejších počinov parádnej zjazdárky Tiny Mazeovej.

Na snímke slovinská pretekárka Tina Mazeová v cieli prvého kola obrovského slalomu Svetového pohára žien v slovinskom Maribore, 7. januára 2017. Tina Mazeová sa na materskom svahu rozlúčila s bohatou a žiarivou kariérou.
Foto: TASR/AP



Slovinská lyžiarka Tina Mazeová sa rozlúčila s kariérou počas obrovského slalomu Svetového pohára žien v slovinskom Maribore, 7. januára 2017.
Foto: TASR/AP