Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zimné športy

Na ZOH 2026 hrozí presun dopingových testov do zahraničia

Olympijské kruhy. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Počas konania ZOH by laboranti museli otestovať približne 150 vzoriek denne, čo by zvýšilo ročný počet vykonaných analýz z aktuálnych 12.000 na 20.000.

Rím 29. novembra (TASR) - Organizátori zimných olympijských hier v roku 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo nevedia zaručiť, že sa dopingové testy budú vykonávať v Taliansku. Jediné testovacie pracovisko v krajine akreditované Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) totiž nie je pripravené zvládnuť nápor na takom veľkom podujatí.

"Sme v pretekoch s časom. WADA vykonala v roku 2017 inšpekciu, ktorá nepreukázala žiadne pochybenia v našej práci. Povedali nám však, že laboratórium je príliš malé a nachádza sa v tesnej blízkosti športovísk. Vtedy nám dali dva roky na jeho rozšírenie, ale medzitým Miláno a Cortina vybrali za hostiteľov ZOH 2026. Nebolo možné, aby navrhované rozšírenie zvládlo nápor testovania pre zimné olympijské hry, preto nám WADA dala viac času," uviedol podľa agentúry AFP riaditeľ laboratória Francesco Botre.

Počas konania ZOH by laboranti museli otestovať približne 150 vzoriek denne, čo by zvýšilo ročný počet vykonaných analýz z aktuálnych 12.000 na 20.000. Takúto záťaž by súčasný 25-členný tím v laboratóriu s rozlohou 400 metrov štvorcových nedokázal zvládnuť.

Projekt rozšírenia laboratória bol v dôsledku pandémie Covid-19 dva roky v útlme. Jeho realizácia sa rozbehla až tento rok. Na plánovanie a nákup analytického vybavenia však potrebuje laboratórium investíciu vo výške približne 11 miliónov eur, pričom táto suma sa po zohľadnení prevádzkových nákladov počas hier navýši na približne 20 miliónov eur.

Ak zariadenie v Ríme nebude pripravené včas, testovanie sa bude musieť vykonať v zahraničí, konkrétne v Paríži alebo Kolíne nad Rýnom. To by bola ďalšia nepríjemnosť pre organizátorov, tí už pre nedostatok času, financií a politickej vôle možno budú nútení umiestniť súťaže v boboch, sánkovaní a skeletone do inej krajiny.