Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Palovičová: Výsledky Vlhovej a Žampovcov sú krásne, motivujú ostatných

Na snímke manažér slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej Richard Galovič počas tlačovej konferencie Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) 19. apríla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vlhová vyhrala dva slalomy SP - v januári vo Flachau i na finálovom podujatí v Soldeu. Na pódiu bola deväťkrát a v celkovom hodnotení obsadila tretie miesto.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Na slovenskej lyžiarskej scéne si v uplynulej sezóne získalo opäť najväčšiu pozornosť alpské odvetvie. Elitné výkony dosiahla Petra Vlhová, ktorá si pripísala dve víťazstvá v pretekoch Svetového pohára a zaujali aj bratia Žampovci. Na jej konci navyše prišla dôležitá informácia o návrate SP zjadárok do Jasnej, kde sa budúci rok predstaví svetová lyžiarska špička.

"Je to obrovský úspech. Všetci sa tešíme, že uvidíme v Jasnej svetovú špičku. Toto podujatie je zásluha všetkých kolegov v komisii, jednotlivých členov organizačného tímu a zväzu," povedala na stredajšej tlačovej konferencii viceprezidentka Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) Jana Palovičová. Seriál bol v Nízkych Tatrách naposledy v roku 2021 a v samostatnej ére ešte v sezóne 2015/16. V nadchádzajúcom ročníku sú preteky pod Chopkom na programe 20. a 21. januára.

V rozhovore pre TASR Palovičová zhodnotila pozitívne aj celú uplynulú sezónu: "Je to naša oficiálne prvá sezóna a myslím si, že sa nám výrazne podarilo presvedčiť verejnosť, že ideme dobrým smerom. Výsledky Peti Vlhovej a Žampovcov sú krásne, pretože motivujú ostatných."

Vlhová vyhrala dva slalomy SP - v januári vo Flachau i na finálovom podujatí v Soldeu. Na pódiu bola deväťkrát a v celkovom hodnotení obsadila tretie miesto. "V mene tímu Vlha chcem poďakovať za podporu zo strany ZSL. Je to situácia, v ktorej Vlhovci nikdy neboli a chcem všetkým zo zväzu poďakovať za prácu v ich prvom roku," uviedol Richard Galovič, manažér tímu Petry Vlhovej.

Prácu zväzu vyzdvihol aj Adam Žampa. Najstarší z trojice bratov dosiahol v sezóne SP päťkrát bodované umiestnenie s maximom vo svojom záverečnom vystúpení v Kranjskej Gore. V Slovinsku obsadil 22. miesto v obrovskom slalome. "Moja sezóna bola relatívne v poriadku, päťkrát sa mi podarilo bodovať. Najlepší výsledok som chcel predviesť na MS v Courchevel, no nemohol som nastúpiť do druhého kola pre chorobu. Na základe toho som musel vynechať SP v USA. Potom som sa však vrátil do Kranjskej Gory, kde som dosiahol najlepší výsledok v sezóne. Mám rád jarný sneh a viem na ňom lyžovať veľmi rýchlo," povedal Adam Žampa. Pre TASR neskôr dodal, že svoje spravila aj psychika: "Keď človek už nemá čo stratiť, nebojí sa riskovať. A keďže bolo po MS, nemal som už čo stratiť, dal som do toho všetko a vyšlo to. Keď človek čaká menej, ide sa mu lepšie a môže z toho byť dobrý výsledok".

Jedno z piatich bodovaných umiestnení dosiahol hneď na začiatku sezóny v Söldene (23). Podobným spôsobom chce vstúpiť aj do ďalšieho ročníka. "V ďalšej sezóne bude pre mňa dôležité získať hneď zo začiatku top umiestnenie, aby som si upevnil umiestnenie v najlepšej tridsiatke a mal dobré štartové číslo počas celej sezóny. Dôraz pôjde najmä na fyzioterapeutické cvičenia, aby som bol fit a zdravý, a tiež na konštantnosť výkonov v každej jazde," zdôraznil Žampa.

Na svetovom šampionáte zaujal aj jeho najmladší brat Teo, ktorý si v SP odbil premiéru a v "obráku" obsadil v 1. kole 36. miesto: "So svojou sezónou som veľmi spokojný, aj keď sa mi nepodarilo splniť cieľ štartovať v SP. Od MS som však urobil v rebríčku FIS progres a môj hlavný cieľ je jazdiť naďalej čo najlepšie výsledky."