Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

Nór Kläbo a Švédka Ribomová triumfovali v šprinte klasicky

Nór Johannes Hösflot Kläbo, foto z archívu. Foto: TASR

Pre vojenskú inváziu na Ukrajinu nemôžu vo Svetovom pohári štartovať reprezentanti Ruska na čele s Alexandrom Boľšunovom a obhajkyňou veľkého glóbusu Nataliou Nepriajevovou.

Ruka 25. novembra (TASR) - Nór Johannes Hösflot Kläbo a Švédka Emma Ribomová triumfovali v úvodných pretekoch nového ročníka Svetového pohára v behu na lyžiach. Vo fínskom stredisku Ruka vyhrali šprint klasicky na trati dlhej 1,4 km. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. Nóri totálne ovládli súťaž mužov, medzi ženami boli Švédky na prvých dvoch miestach.

Obhajca veľkého glóbusu Kläbo bol suverénne najrýchlejší už v dopoludňajšej kvalifikácii, v ktorej sa za ním zoradili traja jeho krajania. Vo vyraďovačke potom potvrdil úlohu topfavorita a vo finále deklasoval konkurenciu. Hoci v závere spomalil s rukami nad hlavou, pred kolegom z reprezentácie Evenom Northugom mal aj tak výrazný náskok 1,66 sekundy. Dominanciu nórskeho tímu potvrdili Paal Golberg na treťom a Erik Valnes na štvrtom mieste. "Som veľmi spokojný s tým, ako som vstúpil do sezóny. Panovali tu výborné podmienky, mňa to bavilo a dosiahli sme výborný výsledok aj ako tím," povedal v cieli Kläbo.

Dvadsaťštyriročná Ribomová zaznamenala svoj premiérový triumf v seriáli. Vo finále nešťastne spadla pred nájazdom do cieľovej rovinky z prvého miesta jej krajanka a obhajkyňa malého glóbusu za šprint Maja Dahlqvistová a Ribomovej sa otvorila cesta za víťazstvom. V cieli mala náskok 91 stotín pred ďalšou Švédkou Johannou Hagströmovou, tretiu pozíciu obsadila Nórka Tiril Udnes Wengová. "Som šťastná, splnil sa mi sen. Tento deň je pre mňa špeciálny o to viac, že v hľadisku boli aj moji rodičia," tešila sa Ribomová.

Pre vojenskú inváziu na Ukrajinu nemôžu vo Svetovom pohári štartovať reprezentanti Ruska na čele s Alexandrom Boľšunovom a obhajkyňou veľkého glóbusu Nataliou Nepriajevovou.

V sobotu sú v Ruke na programe preteky mužov i žien na 10 km klasicky, v nedeľu vyvrcholí trojdňové podujatie stíhačkou na 20 km.



SP v behu na lyžiach - Ruka

šprint klasickou technikou (1,4 km)


muži: 1. Johannes Hösflot Kläbo 2:26,00 min, 2. Even Northug +1,66, 3. Paal Golberg +1,94, 4. Erik Valnes (všetci Nór.) +2,27, 5. Calle Halfvarsson (Švéd.) +3,73; 6. Jules Chappaz (Fr.) +9,36, v semifinále: 7. Federico Pellegrino (Tal.), 8. Richard Jouve (Fr.), 9. Haavard Solaas Taugböl (Nór.), 10. Francesco De Fabiani (Tal.)

ženy: 1. Emma Ribomová 2:49,22, 2. Johanna Hagströmová (obe Švéd.) +0,91, 3. Tiril Udnes Wengová (Nór.) +0,93, 4. Jasmi Joensuuová (Fin.) +2,41, 5. Kristine Stavaas Skistadová (Nór.) +13,89, 6. Maja Dahlqvistová (Švéd.) +51,52, v semifinále: 7. Tereza Beranová, 8. Lotta Udnes Wengová (Nór.), 9. Ane Appelkvist Snesethová (Nór.), 10. Frida Karlssonová (Švéd.)