Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Riiber chce hetrik,premiéra žien v severskej kombinácii SP s otáznikom

Na archívnej snímke Jarl Magnus Riiber. Foto: TASR/AP

Ročník Svetového pohára 2020/2021 mal byť prelomový premiérovou účasťou žien, no v čase pandemickej krízy je zatiaľ ich pôvodne plánovaný kalendár v troskách.

Ruka 26. novembra (TASR) - Víťaz dvoch predchádzajúcich edícií Svetového pohára v severskej kombinácii Nór Jarl Magnus Riiber vstupuje aj do novej sezóny v úlohe topfavorita. Seriál SP sa začne od piatku tromi individuálnymi súťažami mužov vo finskej Ruke.

Ročník Svetového pohára 2020/2021 mal byť prelomový premiérovou účasťou žien, no v čase pandemickej krízy je zatiaľ ich pôvodne plánovaný kalendár v troskách. V decembri sa mali prvýkrát v SP predstaviť v nórskom Lillehammeri, no organizátori podujatie zrušili, rovnako sa pre situáciu s koronavírusom neuskutočnia ani januárové súťaže v estónskom stredisku Otepää. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) oznámila, že naďalej pracuje na tom, aby našla vhodné dejiská a a termíny pre ženskú vetvu seriálu, no zatiaľ bez zverejnenia definitívneho kalendára.

Muži majú po Ruke pred Vianocami ešte na programe preteky v rakúskom Ramsau, v januári nasledujú Val di Fiemme (Tal.), Lahti (Fín.) a Seefeld (Rak.), vo februári pred svetovým šampionátom ešte aj Klingenthal (Nem.) a Peking (Čína). Na prelome februára a marca príde vrchol sezóny na MS v severskom lyžovaní v nemeckom Oberstdorfe. Ročník zakončia preteky v nórskom Osle a finálové podujatie Svetového pohára v nemeckom Schonachu 20. a 21. marca. Do programu však ešte môže zasiahnuť aktuálna situácia s pandémiou a regionálnymi obmedzeniami.

Okrem Riibera patria k spolufavoritom aj jeho nórski kolegovia z národného tímu Jörgen Graabak, Jens Luras Oftebro a Espen Björnstad. Tradične silní Nemci sa budú po angažovaní nového kouča na skoky Heinza Kuttina spoliehať najmä na Vinzenza Geigera a Fabiana Riessleho, Fíni predovšetkým na dvojicu Ilkka Herola a Eero Hirvonen. Rakúšania vyšlú do boja Franza-Josefa Rehrla, Lukasa Greiderera i Martina Fritza, po zdravotných problémoch sa vracia Mario Seidl. Do popredia sa chce opäť tlačiť aj Japonec Akito Watabe.

Kalendár SP v severskej kombinácii 2020/2021:



27.-29. novembra: Ruka (Fín.)

19.-20. decembra: Ramsau (Rak.)

15. a 17. januára: Val di Fiemme (Tal.)

23. januára: Lahti (Fín.)

29.-31. januára: Seefeld (Rak.)

6.-7. februára: Klingenthal (Nem.)

13. februára: Peking (Čína)

MS v severskom lyžovaní (23. februára - 7. marca): Oberstdorf (Nem.)

13.-14. marca: Oslo (Nór.)

Finále SP (20.-21. marca): Schonach (Nem.)