Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zimné športy

Odermatt je na čele po 1. kole obrovského slalomu v Alta Badii

Na snímke Švajčiar Marco Odermatt na trati v 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára alpských lyžiarov v talianskom stredisku Alta Badia 17. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Bratia Žampovci sa do druhého kola neprebojovali.

Alta Badia 17. decembra (TASR) - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt viedol po 1. kole klasického obrovského slalomu Svetového pohára v Alta Badii. V talianskom stredisku si vybudoval v nedeľu náskok 31 stotín pred Chorvátom Filipom Zubčičom, tretí Rakúšan Marco Schwarz zaostával o 0,36 sekundy. Slováci Adam a Andreas Žampovci nepostúpili do 2. kola.

Odermatt potvrdil v 1. kole rolu najväčšieho favorita. Líder celkového poradia a víťaz prvého obráku sezóny vo Val d'Isere našiel od úvodu skvelý rytmus, ideálne časoval oblúky a vyhol sa chybám. Rozhodujúce desatiny na Zubčiča získal v najstrmšej strednej pasáži. Obhajcovi veľkého i malého glóbusu sa priblížil z konkurentov ešte Schwarz, ďalší mali pred 2. kolom (13.30 h) už výraznejšie odstupy, štvrtý Slovinec Žan Kranjec stratil 88 stotín, piaty Francúz Alexis Pinturault 1,54 s a šiesty Joan Verdu z Andorry 1,70 s.

Andreasovi Žampovi so štartovým číslom 45 sa jazda nevydarila. V strmine bojoval s líniou, dvakrát vyšiel mimo stopu, pričom v druhom prípade zišiel ďaleko pod bránku. S mankom 5,21 s sa už po dojazde do cieľa zaradil za postupovú tridsiatku. Nakoniec obsadil 48. miesto. Adam so 49-kou zvolil narozdiel od brata opatrnejšiu jazdu, ktorej však chýbala väčšia dávka agresivity. So stratou 5,08 s sa takisto neprebojoval do 2. kola, keď skončil 47. tesne pred Andreasom.