Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zimné športy

Odermatt na čele po 1. kole obrovského slalomu v Alta Badii

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt v 1. kole pondelkového obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Alta Badia 18. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Na trať sa chystali vyraziť aj dvaja slovenskí reprezentanti, Andreas Žampa mal štartové číslo 44, jeho brat Adam 48.

Alta Badia 18. decembra (TASR) - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt suverénne vyhral 1. kolo pondelkového obrovského slalomu Svetového pohára v Alta Badii. Víťaz oboch predchádzajúcich obrákov v prebiehajúcej sezóne mal pred druhým v poradí Filipom Zubčičom z Chorvátska výrazný náskok 87 stotín sekundy, tretí Rakúšan Marco Schwarz zaostával o 0,95 sekundy. Slováci Adam a Andreas Žampovci nepostúpili do 2. kola (13.30 h).

Odermatt mal štartové číslo jeden a po rytmickej jazde s minimom chýb stanovil čas, ku ktorému sa jeho konkurenti nedokázali dostatočne priblížiť. Nadviazal tak na svoj výkon z nedele, keď v Alta Badii rovnako viedol po prvom kole a napokon sa tešil aj z celkového triumfu. Obhajca veľkého i malého glóbusu si sľubný náskok vybudoval najmä v pasáži po druhom medzičase. Do sekundového manka sa ešte zmestil štvrtý Slovinec Žan Kranjec (+0,96), piaty Francúz Alexis Pinturault mal už stratu 1,49 s na lídra. Poradie na prvých piatich miestach úplne kopírovalo výsledky prvého kola z nedeľného podujatia.

Andreas Žampa so štartovým číslom 44 urobil chybu hneď v tretej bránke a už vo vrchnej časti trate nabral výraznú stratu. Napriek zrýchleniu to nedokázal úplne napraviť ani v spodnej pasáži a už po dojazde do cieľa figuroval tesne za postupovou tridsiatkou. Napokon obsadil 40. miesto so stratou 5,26 s na Odermatta. Na postup mu chýbalo 62 stotín. Jeho brat Adam so 48-kou prvé kolo nedokončil, keď sa nedostal ani na prvý medzičas, dostal sa do záklonu a vypadol.

"V hornej časti trate som sa neskutočne trápil. Musel som balansovať, v bránach som bol neskoro. Na strmej časti som sa upokojil. Nešiel som do toho stopercentne, snažil som sa udržať si líniu. Podarilo sa mi to a bol som tam aj celkom rýchly. Mrzí ma, že hore som stratil zhruba sekundu na chlapcov okolo mňa. V hornej časti je sneh úplne iný, myslel som si, že to bude dobré. Celkovo je však výsledok zlý," zhodnotil svoj výkon Andreas Žampa pre JOJ Šport.