Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zimné športy

Odermatt zvíťazil v obrovskom slalome, Žampa skončil na 23. mieste

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt reaguje v cieli po jeho víťazstve 2. kola obrovského slalomu mužov Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Söldene 23. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Švajčiar získal v uplynulej zime veľký glóbus za celkové prvenstvo v prestížnom seriáli aj malú sezónnu trofej za hodnotenie obrovského slalomu a v ľadovcovej ouvertúre rázne vykročil za obhajobou.

Sölden 23. októbra (TASR) - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt zvíťazil v nedeľnom obrovskom slalome Svetového pohára. V rakúskom Söldene predstihol o 76 stotín sekundy Slovinca Žana Kranjeca, tretiu priečku obsadil Nór Henrik Kristoffersen s odstupom 0,97 s. Slovenský reprezentant Adam Žampa zaostal na 23. mieste o 2,29 s a sezónu odštartoval ziskom ôsmich bodov. Jeho brat Andreas nepostúpil do druhého kola.

Dvadsaťpäťročný Odermatt získal v uplynulej zime veľký glóbus za celkové prvenstvo v prestížnom seriáli aj malú sezónnu trofej za hodnotenie obrovského slalomu a v ľadovcovej ouvertúre rázne vykročil za obhajobou. V prvom kole precízne zvládol najmä najstrmšiu pasáž, v ktorej plynule prešiel zavreté bránky a do záverečnej rovinatejšej časti si vďaka tomu priviezol vysokú rýchlosť. V zjazdárskom postoji medzi poslednými bránkami ešte zvýraznil svoj náskok. Ako-tak sa k nemu priblížili Nór Lucas Braathen (+0,41) s Kranjecom (+0,69), manko ďalších pretekárov sa začínalo nad ôsmimi desatinami sekundy.

Kristoffersen zabojoval z priebežnej šiestej priečky a hoci v nájazde do strminy takmer spadol na vnútornej lyži, dravou jazdou sa dostal do priebežného vedenia, odkiaľ ho odsunul až Kranjec. Braathen sa prepadol na štvrtú pozíciu. Odermatt si na ťažkej trati napriek menším chybám udržal suverénny náskok a slávil dvanáste víťazstvo a jubilejné 30. pódiové umiestnenie na podujatiach SP. V Söldene obhájil triumf spred roka. "Som rád, že som sa sem mohol vrátiť. Nebol som si istý, či mi bude stačiť náskok z prvého kola, bol to tuhý boj. Sneh sa neustále zhoršoval, každý urobil nejaké chyby," citovala Švajčiara agentúra AP.

Adam Žampa sa vydal na trať so štartovým číslom 26. Za prvým medzičasom v nájazde do strminy sa dopustil veľkej chyby, ktorá ho stála drahocenný čas. Dokázal ju však skorigovať a nabral späť rýchlosť, dolnú pasáž zašiel výborne a s prehľadom sa prebojoval do druhého kola. V ňom sa opäť snažil ísť agresívne, ale o šancu na prenikavejší výsledok prišiel, keď sa v rovnakom úseku za prvým medzičasom ani tentoraz nevyvaroval chybe. Do spodnej roviny si už nevybudoval takú rýchlosť a po dojazde do cieľa sa zaradil na šiestu pozíciu. V porovnaní s prvým kolom, po ktorom bol devätnásty, si vo výsledkovej listine pohoršil o štyri miesta.

"Prvé kolo bolo fajn, nebyť tej chyby. Ak by nebola, mal som štvrtý najlepší čas. Do druhého som dal všetko, ale prišla minichyba a potom ešte jedna veľká, ktorá ma rozhodila. Nevyužil som to, čo som mohol. Ale každý bod sa ráta, lebo je to extrémne našlapané. Prvé preteky vždy ukážu, na čom som. A myslím si, že som pripravený dobre. Mať aspoň niečo vo vrecku je super. Nikto nevie, na čom je. Beriem si z toho veľké pozitíva," povedal Adam Žampa.

S celkovým výsledkom bol spokojný: "S výraznými chybami je to super miesto. Škoda, že som ich urobil, ale to je len keby. Mohol som aj vypadnúť. Je to dobrý štart do sezóny."

V Söldene sa 32-ročný slovenský reprezentant predstavil už po trinásty raz, ale atmosféru, aká tam panovala počas víkendu, vnímal doposiaľ najpozitívnejšie: "Predtým mali baby super preteky a nám ich zrušili, teraz to bolo naopak. Taká párty, aká tu bola teraz, to som tu ešte nezažil. Ľudia tu žijú, videl som aj pár Slovákov, lyžovanie je tu veľmi populárne."

Podmienky oproti sobote boli na ľadovci Rettenbach oveľa lepšie, hoci lyžiarom ich komplikovalo teplo. Počas pretekov bolo v cieli 8 stupňov Celzia. "Na štarte bolo extrémne teplo, sneh držal, ale na spodnej rovine sa to už nedrží. Verím, že vo Val-d'Isere už bude zima a že to budú ľadové preteky, aby aj chalani s vyšším štartovým číslom, aké mal Andreas, mali šancu dostať sa do druhého kola," povedal Adam.

Prostredný z rodu Žampovcov Andreas a ešte aj ich najmladší brat Teo plánujú účasť v paralelných pretekoch v Lechu, Adam sa bude pripravovať kondične i psychicky: "Vraciam sa domov, budem v Starom Smokovci trénovať kondičku, psychicky sa dám dokopy v reštaurácii, ktorú som otvoril. Prídem tam na iné myšlienky, chodím tam rád. Potom sa pripravím na Val-d'Isere, neviem ešte kde. Ale je veľmi teplo všade, tak verím, že niečo nájdeme."

Slovenského reprezentanta zatiaľ poslúcha aj chrbát, ktorý mu komplikoval predchádzajúcu sezónu: "Som fakt veľmi rád, že drží, veľká vďaka patrí lekárom, ktorí mi pomohli. Nie je už veľa pretekárov v mojom veku a dokazovať, že na to mám, je nesmierne ťažké. Ale teší ma, že na to mám."


Výsledky obrovského slalomu SP v Söldene:

1. Marco Odermatt (Švaj.) 2:04,72 min, 2. Žan Kranjec (Slov.) +0,76 s, 3. Henrik Kristoffersen +0,97, 4. Lucas Braathen +1,10, 5. Rasmus Windingstad (všetci Nór.) +1,11, 6. Tommy Ford (USA) +1,16, 7. Loic Meillard (Švaj.) +1,19, 8. Alexander Schmid (Nem.) +1,37, 9. Štefan Hadalin (Slov.) +1,38, 10. Thibaut Favrot (Fr.) +1,40, ... 23. Adam ŽAMPA +2,29, Andreas ŽAMPA (obaja SR) nepostúpil do 2. kola

Celkové poradie SP (po 1 zo 41 súťaží) a poradie v obr. slalome (1 z 10):


1. Odermatt 100 bodov, 2. Kranjec 80, 3. Kristoffersen 60, 4. Braathen 50, 5. Windingstad 45, 6. Ford 40, 7. Meillard 36, 8. Schmid 32, 9. Hadalin 29, 10. Favrot 26, ... 23. Adam ŽAMPA 8