Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Okrem Čerňanskej pocestuje na ZOH mládeže aj Sviták

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na ZOHM 2016 v Lillehammeri malo Slovensko jediného bobistu Jakuba Čiernika. Ten nakoniec dosiahol najlepšie umiestnenie z celej slovenskej výpravy, keď skončil v monoboboch na 10. mieste.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Okrem 17-ročnej bobistky Viktórie Čerňanskej, ktorá ovládla nedávno skončenú kvalifikáciu, sa na zimných olympijských hrách mládeže 2020 predstaví aj druhý mladý slovenský reprezentant Martin Sviták. O pridelených miestach od Medzinárodnej bobovej federácie (IBSF) informoval v utorok Slovenský olympijský a športový výbor. SOŠV do 11. januára potvrdí vyslanie účastníka, alebo posunie miesto ďalej, oznámil v utorok na svojom webe Slovenský zväz bobistov (SZB).

ZOH mládeže sa uskutočnia 10. až 19. januára 2020 vo švajčiarskom Lausanne. Bobisti budú súťažiť na prírodnej trati v St. Moritzi (Olympia Bobrun Celerina). Na podujatie sa mohli kvalifikovať cez mládežnícku sériu Omega Youth Series Competition. Čerňanská ju vyhrala v kategórii monobobov dievčat s celkovým ziskom 682 bodov, keď triumfovala v štyroch pretekoch, raz skončila druhá a raz piata. Účasť na ZOHM mala istú už pred záverečnými pretekmi v Park City, ktoré napokon vynechala. IBSF nakoniec pridelil olympijskú miestenku aj Svitákovi, ktorý skončil v celkovom hodnotení monobobov chlapcov so ziskom 142 bodov na 28. mieste.

Dokopy bolo pre ZOHM 2020 rozdelených 40 miest pre skeleton a 36 miest pre monoboby. "Čerňanská sa na podujatie pripravuje na španielskom ostrove Lanzarote, kde si vylepšuje svoju rýchlosť a silovo-dynamické schopnosti. Martin je aktuálne v nemeckom Winterbergu, kde spoločne s pilotom Pavlom Táborským trénujú štarty a následne absolvujú spolu štart v piatych pretekoch dvojbobov v rámci Európskeho pohára," uviedol na svojom webe SZB.

Na ZOHM 2016 v Lillehammeri malo Slovensko jediného bobistu Jakuba Čiernika. Ten nakoniec dosiahol najlepšie umiestnenie z celej slovenskej výpravy, keď skončil v monoboboch na 10. mieste.