Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

ONLINE: Legendárny Sabovčík na exhibícii ukázal, že to ešte stále vie

Na snímke legendárny dvojnásobný majster Európy Jozef Sabovčík počas exhibície na záver majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave 31. januára 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Ďakujeme, že ste sledovali ONLINE z Majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní. O cenné kovy bojovali ženy, muži, tanečné páry i športové dvojice.

Bratislava 27. januára (Teraz.sk/TASR) - Na ZŠ Ondreja Nepelu sa v termíne 27.–31. januára 2016 zišla kontinentálna krasokorčuliarska smotánka. Krasokorčuľovanie má na Slovensku, a špeciálne v hlavnom meste, mimoriadne silnú tradíciu.
Zimný štadión Ondreja Nepelu, kde sa uskutočňujú majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave 27. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok

Na štadióne, ktorý bol dejiskom ME, vyrástli a súťažili generácie slovenských krasokorčuliarov, vrátane troch olympijských medailistov Karola Divína (Squaw Valley 1960, striebro), Ondreja Nepelu (Sapporo 1972, zlato) a Jozefa Sabovčíka (Sarajevo 1984, bronz). Hlavné mesto Slovenska hostilo európsku špičku už trikrát: 1958, 1966 a 2001. V roku 1973 tu boli MS.

To najdôležitejšie z krasokorčuliarskeho šampionátu v Bratislave ste sledovali ONLINE na Teraz.sk.

NEDEĽA, 31. januára


19:00
Touto pozitívnou správou ukončujeme krasokorčuliarsky online. Ďakujeme Vám za to, že ste nás sledovali.

18:55
Spätná väzba organizátorom od ISU, samotných krasokorčuliarov i návštevníkov vystavila OV vysvedčenie na jednotku. Výborná návštevnosť a úspešné organizačné zvládnutie náročnej logistiky šampionátu preto logicky priniesli aj otázku, či si Bratislava trúfne aj na usporiadanie svetového šampionátu. Ďalší krasokorčuliarsky šampionát bude v Bratislave možno už v roku 2020.

18:40
Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave videlo priamo na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu 35.500 ľudí, z toho platiacich divákov bolo 29.500. Zjedlo sa 200kg banánov ale aj 6.000 hotdogov. Pozrite si zaujímavé štatistiky o šampionáte v Bratislave.

18:25
Veľká exhibičná fotogaléria.

17:25
Fotogaléria exhibície slovenských reprezentantov


17:05
Finále záverečnej exhibície majstrovstiev Európy ukončil nástup jednotlivých účastníkov. Najprv na ľad prišli ženy, medzi nimi aj Nicole Rajičová. Následne sa predstavili muži spolu s Lukášom Csölleyom. Na záver sa predviedli súťažné páry. Všetci účastníci boli ocenení mohutným potleskom od celej bratislavskej arény. Publikum nechcelo pustiť krasokorčuliarov z ľadovej plochy.

Spravodajský portál Teraz.sk Vám ďakuje za sledovanie. Teraz.sk prinesie ešte niekoľko zaujímavostí zo zákulisia a fotogalérie z majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave. Ďakujeme, že ste náš online sledovali.

16:55
Víťaz medzi mužmi Španiel Javier Fernandez ukázal v exhibícii, ako dokonale ovláda svoje telo. Na pesničku Black Betty predviedol niekoľko skokov a rýchlych piruét. Diváci jeho vystúpenie sprevádzali potleskom a udávali mu rytmus. Fernandez svojim tancom ukázal, prečo vyhral bratislavský šampionát.

16:44
Na snímke slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Federica Testová počas exhibície na záver majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave 31. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok

16:20
Na snímke slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová počas exhibície na záver majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave 31. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok

16:05
Slovenka Nicole Rajičová zatancovala svoju exhibíciu do rytmu pesničky Feeling good od Jennifer Hudson. Diváci ju sprevádzali potleskom. Mala oblečené nádherné červené šaty. V uvoľnenej atmosfére predviedla krásne tanečné divadlo. Nicole po šampionáte čaká príprava na majstrovstvá sveta. Do USA odlieta krátko po šampionáte v Bratislave.

15:50
Na snímke slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Federica Testová počas exhibície na záver majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave 31. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok

15:40
Ďalší miláčik publika Francúz Florent Amodio tancoval na kompiláciu hudby od One Republic, Black Eyed Peas a Michaela Jacksona. Publikum ho potleskom nešetrilo. Najmä ženská časť publika sa isto potešila, keď sa mladík vyzliekol len do tielka. Následne sa začal zvŕtať na pesničku Dont stop till you get enough od Michalea Jacksona. Vystúpenie ukončil polonahý za obrovského potlesku divákov.

15:33
Na snímke legendárny dvojnásobný majster Európy Jozef Sabovčík počas exhibície na záver majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave 31. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok

15:13
Slovenský tanečný pár Lukáš Csölley a Federica Testová za potlesku divákov vykorčuľovali na bratislavský ľad. Na skladbu Imagine začala Frederica tancovať so sviečkou v rukách. Následne predviedli zladené a nádherné tanečné kreácie. Diváci ich neustále odmeňovali potleskom. Miláčikovia publika a tváre ME v Bratislave ukončili svoje exhibičné predstavenie opäť so sviečkou v rukách a poďakovaním sa divákom. Vytvárajú spolu veľmi harmonický pár.

14:45
Svoj talent predviedla bratislavským divákom aj dvojnásobná víťazka majstrovstiev juniorov SR Nina Letenayová.

14:40
Jozef Sabovčík ukázal, že to ešte stále vie. Svoju exhibičnú jazdu začal veľmi z ostra, keď na úvod predviedol salto vzad. Sabovčík tancoval na hudbu od Bruca Springsteena.





14:36
Na úvod exhibície sa predstavili všetci účastníci. Nasleduje exhibícia v podaní Jozefa Sabovčíka.

14:30
Začína sa záverečná exhibícia krasokorčuliarskych ME v Bratislave.

14:15
Dvanáste miesto slovenskej krasokorčuliarky Nicole Rajičovej na bratislavských majstrovstvách Európy nie je tragédia. Podľa jej trénera Igora Krokavca má 20-ročná sólistka veľký talent a potenciál ďalšieho športového rastu.

12:40
Staronoví majstri Európy v športových dvojiciach Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov z Ruska pre chorobu partnerky vynechajú záverečnú nedeľnú exhibíciu (začiatok 14.30) na krasokorčuliarskych ME v Bratislave.

12:15
Už dnes o 14.30 dá Bratislava bodku za Majstrovstvami Európy v krasokorčuľovaní. Na programe je divácky atraktívna Gala Exhibícia, v ktorej sa predstavia čerství medailisti a hostia. Tým špeciálnym bude bratislavský rodák Jozef Sabovčík, dvojnásobný majster Európy a bronzový olympijský medailista.


10:40
Slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Federica Testová podali dva vyrovnané výkony a na európskom šampionáte v Bratislave obsadili 8. miesto v súťaži tanečných párov, čím dosiahli najlepší výsledok usporiadateľskej krajiny na tomto podujatí.

Dvadsaťpäťročný Csölley a jeho o tri roky mladšia tanečná partnerka súčasne vyrovnali vlastné kariérne maximum z kontinentálneho fóra, ktorým bola rovnako 8. priečka na vlaňajších ME v Štokholme.

10:15
O 14.30h očakávame štart exhibície.

SOBOTA, 30. januára


Podujatie uzavrie nedeľňajšia exhibícia so začiatkom o 14.30 h. Majstrovstvá Európy v roku 2017 zorganizuje Ostrava.

19:00
Fotogaléria tanečných párov

18:35
Hlasy Lukáša Csölleyho a Testovej po výkone:
"Načerpali sme pozitívnu energiu z publika a predviedli výkon, s ktorým môžeme byť spokojní. Sú to nezabudnuteľné pocity, predviesť sa doma pred slovenskými fanúšikmi, ktorí sa ukázali ako krasokorčuliarsky veľmi vyspelí. Povzbudzoval totiž nielen nás, ale aj súperov a tak to má byť. Tento šampionát zostane v našich srdciach," povedal Csölley.

"Keď sme prichádzali na ľad, každý tlieskal. Bol to úžasný pocit. Vnímali sme nadšenie publika a chceme sa poďakovať každému, kto nás prišiel podporiť. Veľmi nám to pomohlo, aby sme podali kvalitný výkon. Čaká nás krátky odpočinok a potom sa už začneme pripravovať v Miláne na majstrovstvá sveta v Bostone," doplnila svojho kolegu Testová.
Slovenský pár Lukáš Csölley a Federica Testová počas voľnej jazdy v súťaži tanečných párov na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave v sobotu 30. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


18:05
Slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Federica Testová obsadili na európskom šampionáte v Bratislave 8. miesto v súťaži tanečných párov a dosiahli najlepší výsledok usporiadateľskej krajiny na tomto podujatí. Zlaté medaily v Bratislave obhájili Francúzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, ktorí predviedli najlepší voľný tanec

17:50
Konečné poradie tanečných párov.
Slovenský pár Lukáš Csölley a Federica Testová získal 158.05 bodov a konečné 8. miesto.
Konečné poradie tanečných párov.
Foto: RTVS

17:46
Posledným párom večera sú Rusi Victoria Sinitsinová a Nikita Katsalapov. Na bratislavskom ľade získali 172.64 bodov a konečné štvrté miesto. Medzi tanečnými pármi sa stali majstrami Európy Francúzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. Slovenský pár Lukáš Csölley a Federica Testová obsadil výborné 8. miesto.

17:39
Predposledným párom dnešného dňa sú francúzski reprezentanti Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. Získali 182.71 bodov a predbežné prvé miesto, čím odsunuli slovenský pár Lukáš Csölley a Federica Testová na siedmu priečku predbežného poradia a tak je jasné, že Slováci budú najhoršie na 8. mieste.

17:30
Tretím párom z poslednej päťky sú Rusi Alexandra Stepanová a Ivan Bukin. Získali 165.55 bodov a predbežné tretie miesto. Slováci sa posúvajú na predbežnú šiestu priečku.

17:23
Druhým tanečným párom z poslednej pätice sú Rusi Jekaterina Bobrová a Dmitri Soloviev, ktorí získali 176.5 bodov a predbežné druhé miesto a tak odsunuli slovenský pár Lukáš Csölley a Federica Testová na predbežné 5. miesto.

17:15
Talianský pár Anna Capeliniová a Luca Lanotte získal 178.01 bodov a umiestnil sa na predbežnom prvom mieste, čím odsunul Slovákov na predbežné 4. miesto.

17:08
Nasleduje posledných päť tanečných párov.

17:00
Slovenskí reprezentanti Lukáš Csölley a Federica Testová vkročili na ľad za mohutného potlesku divákov. Za sprievodu hudby od Ennia Moriconeho predviedli nádherné tanečné kreácie. Publikum ich povzbudzovalo neustálym potleskom. Bolo vidieť, že Federica má v Lukášovi istotu. Napätie z ich jazdy vyvrcholilo "zastrelením," keď Lukáš namieril na Federicu, ktorá mu potom skonala v náručí.

Za svoj výkon dostali 158.05 bodov a predbežné 3. miesto.
Slovenský pár Lukáš Csölley a Federica Testová počas voľnej jazdy v súťaži tanečných párov na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave v sobotu 30. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


16:52
Dáni Laurence Fournier Beaudryová a Nikolaj Sorensen získali 152.79 bodov a predbežnú tretiu priečku. Nasledujú Slováci Lukáš Csölley a Federica Testová.

16:45
Reprezentanti Veľkej Británie Penny Coomesová a Nicholas Buckland získali 162.75 bodov sa umiestnili sa na predbežnom prvom mieste.

16:37
Talianskí reprezentanti Charlene Guignartová a Marco Fabbri získali 162.58 bodov a umiestnili sa na predbežnom prvom mieste.

16:30
Na rade je posledná desiatka párov. Izraelskí reprezentanti Isabella Tobiasová a Ilia Tkačenko získali 151.67 bodov a umiestnili sa na predbežnej prvej priečke. O chvíľu na ľad prídu aj slovenskí reprezentanti Lukáš Csölley a Federica Testová.

15:57
Po vystúpeniach desiatich párov sú na čele rebríčka s bodovým ziskom 147.07 poľskí reprezentanti Natalie Kaliszeková a Maksim Spodiarev pred tureckým párom Alisa Agafonová a Alper Ucar (145.23b).

15:48
Českí reprezentanti Courtney Mansourová a Michal Češka obsadili predbežnú tretiu pozíciu s bodovým ziskom 141.36.

15:42
Poľskí reprezentanti Natalie Kaliszeková a Maksim Spodiarev získali za svoju jazdu 147.07 bodov a prevzali tak dočasné žezlo v boji o medailu.

15:25
Nemecký pár Kavita Lorenzová a Panagiotis Polizoakis získali 137.99 bodov a posunuli sa na predbežné prvé miesto tabuľky.

15:15
Po prvých piatich jazdách je na čele fínsky pár Cecilia Tornová a Jussiville Partanen so ziskom 134.10 bodov.

14:43
Ako prví nastúpili na ľad Španieli Celia Robredová a Luis Fenero. Na úvod získali 122.81 bodov.

14:35
Začínajú sa voľné jazdy tanečných párov.

14:15
Fotogaléria:


13:01
Úradujúci olympijskí šampióni Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov z Ruska získali v sobotu zlato v súťaži športových dvojíc na majstrovstvách Európy v Bratislave. Na ZŠ Ondreja Nepelu ovládli po piatkovom krátkom programe aj sobotňajšie voľné jazdy a štvrtýkrát ukoristili kontinentálne prvenstvo.
Konečné poradie športových dvojíc.
Foto: RTVS


12:58
Ďalší nemecký pár a zároveň posledný, Mari Vartmannová a Ruben Blommaert, získal za svoje vystúpenie 171.30 bodov a umiestnil sa tak na 8. mieste. Majstrami sveta v športových pároch sú tak Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov.

12:49
Nemeckí reprezentanti Aľona Savčenková a Bruno Massot získali 200.78 bodov a predbežné druhé miesto.

12:40
Hlavní favoriti medzi športovými dvojicami Rusi Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov predviedli takmer bezchybnú jazdu, za ktorú im rozhodcovia udelili 222.66 bodov a posunuli sa pred rivalov z Ruska na prvú pozíciu predbežného rebríčka.

12:32
Favoriti z Ruska Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov získali 197.55 bodov a dostali sa na 1. priečku predbežného poradia.

12:10
Nasledovali vystúpenia dvoch talianskych párov. Valentina Marcheiová s Ondřejom Hotárkom získali 182.61 bodov a umiestnili sa na prebežnej druhej priečke. Nicole Della Monicová a Matteo Guarise získali 178.97 a umiestnili sa tak za druhým talianskym párom.

11:52
Francúzsky pár Vanessa Jamesová a Morgan Cipres získali za svoje vystúpenie 185.55 bodov a umiestnili sa tak na predbežnom prvom mieste.

11:20
Na druhé miesto predbežného rebríčka sa po svojom kvalitnom výkone dostal bieloruský pár Tatiana Danilová a Mikalai Kamianchuk.

10:55
Rakúsky pár Miriam Zieglerová a Severin Kiefer získal za svoje vystúpenie 149.07 bodov a umiestnil sa na čelo predbežného rebríčka.

10:50
Prebežné poradie voľnej jazdy športových dvojíc zatiaľ vedie izraelská dvojica Adela Tanková a Jevgenij Krasnopolski.

10:23
Ako prví sa na bratislavskom ľade predstavili reprezentanti Švajčiarska Alexandra Hrebiková a Nicolas Roulet. Nasledovala dvojjica z o Španielska Marcelina Lechová a Aritz Maestu. So ziskom 109.11 bodov predbehla úvodnú dvojicu.

10:00
Začínajú sa voľné jazdy športových dvojíc

PIATOK, 29. januára


22:00
Šestnásťročná ruská debutantka Jevgenija Medvedevová (uprostred) pózuje so zlatou medailou, ktorú získala v súťaži sólistiek na Majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave, 29. januára 2016. Druhá skončila jej krajanka Jelena Radionovová (vľavo). Bronz získala ďalšia Ruska Anna Pogorilá.
Foto: TASR - Michal Svítok

Titul majsterky Európy, resp. prvé zlato pre Rusko získala len šestnásťročná debutantka na tomto fóre Jevgenija Medvedevová. Úradujúca víťazka finále GP ISU síce zaostala za sezónnym maximom (222,54), keď od arbitrov dostala 215,45 bodov, ale na zlato to stačilo. Na striebornú pozíciu odsunula krajanku a o rok staršiu Jelenu Radionovovú, ktorá pred rokom v Štokholme brala striebro. Bronz získala ďalšia Ruska Anna Pogorilá (17 rokov-pozn.), už druhý za sebou. V rovnakom poradí skončili Rusky aj v stredajšom krátkom programe, po ktorom mala Medvedevová na Radionovú náskok necelé dva body, dokázala ho ale zvýšiť. Nová kráľovná zasadla na uvoľnený kontinentálny trón, ktorý bol prázdny pri absencii Jelizavety Tuktamyševovej. Tá sa do Bratislavy neprebojovala cez ruskú internú kvalifikáciu.

21:53
Konečné poradie žien.
Konečné poradie žien.
Foto: RTVS


21:50
Poslednou ženskou krasokorčuliarkou v Bratislave je Lotyška Angelina Kuchvalská. Za svoj solídny výkon dostala 176.99 bodov a štvrté miesto. Nepodarilo sa jej teda zosadiť z tróna trio ruských reprezentantiek. Majsterkou Európy sa tak na bratislavskom ľade stala Ruska Evgenia Medvedevová.

21:42
Predposledná pretekárka na štarte Talianka Roberta Redeghierová získala 170.76 bodov a umiestnila sa na predbežnom štvrtom mieste.

21:34
Tretia Ruska na bratislavskom ľade Anna Pogorilayová sa na svoju krajanku Medvedevovú nedotiahla. Získala 187.05 bodov a predbežné tretie miesto.

21:26
Švédka Joshi Helgessonová získala za svoje vystúpenie 153.29 bodov a predbežné šieste miesto.

21:17
Ďalšia Ruska Evgenia Medvedevová, rivalka Radionovej, získala v Bratislave celkovo 215.45 bodov a suverénne predbežné prvé miesto. Pravdepodobne sa stane v Bratislave majsterkou Európy.

21:09
Ruska Elena Radionová predviedla technicky bezchybnú jazdu, získala 209.99 bodov a predbežné prvé miesto.

20:55
Fínska reprezentantka Viveca Lindforsová za svoje vystúpenie 155.43 bodov a umiestnila sa na predbežnom treťom mieste.

20:48
Nemka Nathalie Weinziereová získala na bratislavskom ľade spolu 160.64 bodov a predbežné druhé miesto.

20:44
"Mohlo to byť oveľa lepšie. Ani neviem, čo by som mohla povedať. Mala som tam moc veľa chýb. Začala som ťažkou rozjazdkou, už tam mi skoky nešli. Potom som sa necítila dobre a už som nemala čas dostať sa do správneho smeru. Urobila som dosť veľa chýb. Začala som zle, druhý skok bol síce dobrý, ale bolo ťažké pokračovať v tom," povedala v mixzóne slovenská reprezentantka Nicole Rajičová.


20:40
Talianka Giada Russová získala celkovo 143.4 bodov a umiestnila sa na predbežnom šiestom mieste.

20:34
Jednou z favoritiek je reprezentantka Francúzska Mae Berenice Meiteová. Získala 161.23 bodov a dostala sa na 1. miesto v predbežnom poradí.

20:26
Maďarka Ivett Tóthová získala za svoje vystúpenie 150.65 bodov a umiestnila sa na predbežnom druhom mieste.

20:19
Nicole Rajičová vykorčuľovala na ľad za obrovského potlesku divákov. Dvadsaťročná Slovenka za doporvodu hudby z filmu Dr. Živago predviedla hneď na úvod veľmi svižnú jazdu, avšak hneď pri prvom skoku sa nevyhla malinkej chybičke. Zvládla aj trojitého rittbergra. Jej vystúpenie však zjavne poznačila nervozita z domáceho prostredia. Na záver však predviedla nádherný dvojitý axel. Za svoje vystúpenie získala 146.10 bodov a umiestnila sa na predbežnom druhom mieste.

20:10
Nasleduje vystúpenie Slovenky Nicole Rajičovej. Všetci jej držíme palce.

19:45
Arménka Anastasia Galustyanová získala na bratislavskom ľade 143.05 bodov a umiestnila sa tak na predbežnom treťom mieste.

19:37
Reprezentantka Francúzska Laurine Lecavelierová sa nevyhla pádom, no napriek tomu sa so ziskom 152.34 bodov umiestnila na predbežnom 1. mieste.

19:30
Reprezentantka Litvy Aleksandra Golovkinová dostala za svoj výkon na ľade 139.83 bodov a umiestnila sa na druhom mieste predbežného poradia.

19:22
Švédka Matilda Algotssonová podala na ľade výborný, takmer bezchybný výkon a vyslúžila si zaň 145.32 bodov a predbežné prvé miesto.

19:15
Češka Eliška Březinová získala za svoje vystúpenie 121.26 bodov a umiestnila sa tak na predbežnej 7. pozícii.

19:07
Nórska reprezentantka Anne Line Gjersemová získala po bravúrnej jazde 139.48 bodov a umiestnila sa na prvom mieste predbežného poradia.

18:51
Rakúšanka Kerstin Franková predviedla skvelé divadlo na ľade a so ziskom 128.08 bodov sa dostala na piate miesto predbežného poradia.

18:47
Ďalšia Holanďanka, Nicki Woriesová, nepredbehla svoju krajanku a s bodovým ziskom 131.87 sa umiestnila na predbežnej tretej priečke.

18:37
Reprezentantka Estónska Helery Halvinová bola ocenená 135.02 bodmi a umiestnila sa na predbežnej druhej pozícii.

18:30
Holanďanka Fleur Maxwellová získala za svoju jazdu 137.76 bodov a vedie predbežnú tabuľku.

18:13
Švédka Isabelle Olsonová získala 117.5 bodov a je predbežne prvá.

18:00
Začali sa voľné jazdy žien

17:36
Hlasy lídrov po piatkovom krátkom programe športových dvojíc na majstrovstvách Európy v Bratislave:
Tatiana Volosožarová, Maxim Traňkov (Rus.)
Volosožarová: "Pre nás je toto len začiatok sezóny. Máme tam niekoľko nových prvkov a tvrdo na nich v tréningu pracujeme. Dúfame, že sa ešte krok po kroku zlepšíme. Nie sme ešte s krátkym programom veľmi spokojní."
Traňkov: "V každej súťaži je vždy nová dráma. Ale ja som v podstate spokojný, ako sme dnes išli. Tatianu trápila chrípka, mňa bolesti chrbta. Náš výkon nebol najlepší, ale bol dostačujúci, aby sme vyhrali krátky program."

17:10
Krátky program športových dvojíc v tretí súťažný deň na krasokorčuliarskych majstrovstvách Európy v Bratislave ovládli podľa očakávania ruskí favoriti Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov. Olympijskí víťazi zo Soči síce vynechali minulú sezónu, ale v Bratislave predviedli najlepší program a od rozhodcov dostali 79,77 bodov.

Na snímke ruská športová dvojica Maxim Traňkov a Tatiana Volosožarová počas krátkeho programu športových dvojíc na ME v krasokorčuľovaní v Bratislave 29. januára 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


16:28
Taliani Nicole Della Monica a Matteo Guarise získali xxx bodov a umiestnili sa na predbežnom xx mieste. Týmto sa ukončil krátky program športových dvojíc. Program pokračuje o 18:00 voľnými jazdami žien.

16:22
Ďalší ruský pár Tatiana Volosozharová a Maxim Trankov sa nedali zahanbiť, predviedli solídny výkon, ktorý diváci v Bratislave ocenili potleskom. Získali 79.77 bodov a umiestnili sa na predbežnom 1. mieste.

16:15
Evgenia Tarasová a Vladimir Morozov z Ruska získali za svoju jazdu 70.17 bodov a posunuli sa na predbežné druhé miesto.

16:07
Program francúzskej dvojice Vanessa Jamesovej s Morganom Cipresom poznačil pád. Na ich výraze bolo vidieť nespokojnosť s výkonom. Získali 62.10 bodov a umiestnili sa na predbežnom 3. mieste.

15:48
Favoriti z Ruska, Kristina Astakhová a Alexei Rogonov predviedli výborný výkon, roztlieskali zimný štadión v Bratislave a so ziskom 60.63 bodov sa umiestnili na predbežnom treťom mieste.

15:40
Talianský pár Bianca Manacordová a Niccolo Macii získal 44.71 bodov a umiestnil sa na predbežnom 6. mieste.

15:05
Nemeckí reprezentanti Mari Vartmannová s Rubenom Blommertom získali 62.90 bodov a umiestnili sa po solídnom výkone na predbežnom druhom mieste.

14:45
Nemecký pár Aliona Savčenková a Bruno Massot predviedol výborné vystúpenie. Ukázali niekoľko náročných figúr. Bol to doteraz najlepší výkon. Získali 75.54 bodov a umiestnili sa na predbežnom 1. mieste.

14:40
Na ľad nastúpili favoriti z Nemecka - Aliona Savčenková a Bruno Massot.

14:05
Krátky program športových dvojíc sa práve začal. O výsledkoch vás budeme informovať.

12:47
Zaspomínajme si na legendárne osobnosti československého a slovenského krasokorčuľovania na archívnych fotografiách portálu Vtedy.sk.
ME v krasokorčuľovaní v Bratislave v roku 1966. Na snímke Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou, 3. februára 1966.
Foto: TASR - Š. Petráš


11:17
Slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Federica Testová sa v sobotu budú môcť spoľahnúť na priazeň výborných divákov a v prípade partnera i na "magickú" pomoc talizmanov. Dvadsaťpäťročný bratislavský rodák mal počas prvého vystúpenia pri sebe osvedčený "mentálny doping" v podobe troch talizmanov. "Mám tri. A pred finále budú tiež tri, stále sú to tie rovnaké," povedal médiám slovenský reprezentant, no už neprezradil akú podobu jeho talizmany majú. "To je tajné," usmial sa.
Na snímke slovenskí reprezentanti v tancoch na ľade Federica Testová a Lukáš Csölley počas krátkeho programu tanečných párov na ME v krasokorčuľovaní 28. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


10:09
Aj dnes sa na európskom šampionáte v Bratislave rozdajú ďalšie medaily. Večer budeme fandiť domácej nádeji Nicole Rajičovej, ktorá po krátkom programe vstúpi do voľných jázd žien z 9. pozície.
Na snímke slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová počas krátkeho programu žien na ME v krasokorčuľovaní 27. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


08:00
Aj vy sa už neviete dočkať dnešného programu na ME v krasokorčuľovaní? V čase od 14.00 uvidíme krátky program športových dvojíc a od 18.00 predvedú voľné jazdy ženy.

ŠTVRTOK, 28. januára


21:52
Na snímke španielsky krasokorčuliar Javier Fernandez (uprostred) sa teší po zisku zlatej medaily v súťaži mužov na ME v krasokorčuľovaní v Bratislave 28. januára 2016. Druhý skončil Izraelčan Alexej Byčenko (vľavo). Bronz získal Rus Maxim Kovtum.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prvým zlatým medailistom na krasokorčuliarskych ME v Bratislave sa stal favorizovaný Španiel Javier Fernandez, ktorý suverénnym spôsobom obhájil vlaňajší titul a kontinentálnemu fóru vládne už štvrtý rok v rade.

Fotogaléria:


21:46
Predstavenie Čecha Michala Brezinu poznačili pády. Získal 211.81 bodov a tak sa majstrom Európy stáva Javier Fernandez.

21:39
Posledným adeptom, ktorý sa pokúsi prekonať výkon Španiela Fernandeza je Čech Michal Brezina.

21:30
Jedným z favoritov je aj Španiel Javier Fernandez. Po bravúrnom výkone, ktorý síce poznačil pád, získal 302.77 bodov a umiestnil sa na predbežnej prvej priečke. Má obrovský náskok, jeho prvenstvo by už nemalo byť ohrozené.

21:18
Talian Ivan Righini získal 236.36 bodov a umiestnil sa na predbežnom 4 mieste.

21:13
Izraelčan Alexei Bychenko získal celkovo 242.56 bodov a podarilo sa mu predbehnúť v predbežnom hodnotení Francúza Amodia napriek pádu.

21:05
Izraelčan Alexei Bychenko sa snažil prekonať Florenta Amodia. Avšak po úvodných dobrých skokoch sa mu jeden nepodaril a spadol. Jeho výkon teda pravdepodobne nebude stačiť, aby predbehol Amodia.

20:25
Amodio sa hral so svojím telom. Spravil napríklad bezchybného trojitého axela a nešetril rôznorodými kombináciami skokov. Predviedol takpovediac všetko čo mohol a takmer bezchybne. Po šampionáte v Bratislave chce ukončiť kariéru. Diváci jeho výkon ocenili so standing-ovation. "Na túto jazdu v živote nezabudne," povedal v priamom prenose RTVS Sabovčík. Získal 240.96 bodov a umiestnil sa na predbežnom prvom mieste.

20:18
Diváci s napätím sledujú vystúpenie favorita, Francúza Florenta Amodia.

20:00
Začali sa voľné jazdy mužov.

19:05
Povedali po štvrtkovom krátkom programe tanečných párov: Anna Cappelliniová, Luca Lanotte (Tal.), lídri po krátkych tancoch:
Cappelliniová: "Publikum bolo výborné a dodalo nám sebavedomie. Bol tam tlak z dobrého výkonu a diváci nás hnali vpred. Sme šťastní, v tréningu sme zmenili druhú časť programu po spätnej väzbe od rozhodcov, a to nám zdvihlo body."
Lanotte: "Je pre nás česť, že dokážeme konkurovať najlepším francúzskym a ruským párom. Najbližší cieľ je dobre absolvovať majstrovstvá sveta."


18:30
Organizátori ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave uvoľnili vo štvrtok do predaja zostávajúce vstupenky na víkendový program. Záujemcovia tak majú poslednú šancu získať miesto v hľadisku na najatraktívnejšie dni šampionátu.

17:50
Krátko po štvrtkovom KP nasledoval aj žreb voľných tancov. Slováci sa v nich v sobotu predstavia ako posledné duo v predposlednej tretej skupine. Ich tanec by mali predviesť približne o 16.54 hod. Po nich už budú nasledovať najväčší adepti na cenné kovy.

16:55
Bratislavské publikum bolo voči domácim reprezentantom mimoriadne žičlivé a búrlivo ho ocenilo aj pri prevedení jednotlivých programových komponentoch. V sobotu sú na programe voľné jazdy a podľa 25-ročného bratislavského rodáka je čo zlepšiť. "V krasokorčuľovaní je stále čo vylepšovať, k dokonalosti je vždy ďaleko. Uvidíme po analýze bodov od rozhodcov, aby sme čo to dotiahli na majstrovstvá sveta," uviedol Csölley.

16:10
Vychutnajte si krátky program slovenských reprezentantov v tancoch na ľade Federicy Testovej a Lukáša Csölleya, ktorí postúpili do voľných jázd z 9. pozície.


15:37
Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave je na nohách. V krátkom programe práve dotancovali tanečníci Lukáš Csölley a Federica Testová. Pár jazdiaci za Slovensko si od poroty vyslúžil 62,24 bodov a v priebežnom poradí obsadil 3. miesto, prinajhoršom dnes môže skončiť na 9. priečke.
Na snímke slovenskí reprezentanti v tancoch na ľade Federica Testová a Lukáš Csölley počas krátkeho programu tanečných párov na ME v krasokorčuľovaní 28. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Trošku v nohách bolo cítiť podporu publika, myslím, že sme to zatancovali dobre," povedal bezprostredne po vystúpení Lukáš v rozhovore pre RTVS. Federica priznala, že tlak z vystúpenia pred domácim publikom cítila, ale celkovo sú obaja s výkonom spokojní.

15:20
Skoky v krasokorčuľovaní súvisia s fyzikou, povedal na tlačovej konferencii bývalý slovenský reprezentant Jozef Sabovčík. Nevylučuje ani, že v budúcnosti sa budú skákať aj "päťky".


14:35
Tanečníci Lukáš Csölley a Federica Testová si hodlajú Bratislavu užiť naplno. O výsledkovej ambícii tradične nehovorili. "Sme pripravení a pozitívne naladení. Veríme, že si to užijeme naplno. Veríme v maximálny výsledok. Príprava prebehla dobre, v jej závere sme už iba ladili technické drobnosti. Bola bez zranení a veľkých problémov."


12:27
Na majstrovstvách Európy na bratislavskom ZŠ Ondreja Nepelu sú na ľade badateľné sivšie zafarbené časti, ku ktorým prišlo pri technologickej premene hokejového na krasokorčuliarsky ľad. Predseda organizačného výboru Martin Letenay vysvetlil vzniknutú situáciu, ktorá však neznamená problém ani pre predstaviteľov Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU).
Snímka z krátkeho programu žien na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní 27. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok

"K farebným nezrovnalostiam na ľade je mi zaťažko sa vyjadriť. Vznikli počas technologickej úpravy. Krasokorčuliarsky ľad je úplne iný ako hokejový. My sme v princípe potrebovali upraviť hokejovú plochu, zbrúsiť ju na dva, dva a pol centimetra tesne nad hokejové čiary a naniesť tam našu špeciálnu šedú farbu. Počas tohto procesu, bohužiaľ mimo náš dosah, prišlo k technologickým nedostatkom, ktoré sme síce identifikovali včas, ale nedokázali sme už v tom danom čase nejakým spôsobom adekvátne zareagovať," povedal Letenay.

11:55
Vychutnajte si stredajší krátky program mužov na fotografiách:


10:46
Tretí v stredu skončil český reprezentant Michal Březina, bronzový z ME 2013: "Očakával som trošku vyššie body, ale urobil som chybu pri Salchowovi. Ale inak to bolo čisté. V hľadisku bolo veľa českých vlajok, to je pekné. Ale ako už povedal Jozef Sabovčík, že je 'Čechoslovák', tak sa cítim aj ja."
Na snímke Čech Michal Březina počas krátkeho programu mužov na ME v krasokorčuľovaní 27. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na snímke Čech Michal Březina počas krátkeho programu mužov na ME v krasokorčuľovaní 27. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


9:59
Maxim Kovtun z Ruska, úradujúci vicemajster Európy, po včerajšom krátkom programe povedal: "Pred jazdou som sa cítil v pohode. Ale s axelom mám problémy, pracujeme na tom už dlhšie. Neznášam ísť posledný, je to pre mňa najhoršie, ale sme športovci a musíme byť pripravení najlepšie vo všetkých situáciách. Skočil som dva štvorité skoky, som spokojný aj s krokmi a piruetami."
Na snímke Rus Maxim Kovtun počas krátkeho programu mužov na ME v krasokorčuľovaní 27. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


9:34
Najlepší krátky program sólistov predviedol v stredu favorit a obhajca kontinentálneho titulu Javier Fernandez zo Španielska. "Som spokojný a šťastný. Chceli sme na medzinárodnej súťaži prekonať sto bodov v krátkom programe, keďže sú na svete už takí súperi ako Juzuru Hanju a Patrik Chan. Cítili sme teda, že je načase zariskovať. Mám vo voľnej jazde aj druhého trojitého axela. Už sa teším aj na majstrovstvá sveta."
Na snímke Španiel Javier Fernandez počas krátkeho programu mužov na ME v krasokorčuľovaní 27. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


8:03
Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní pokračujú v Bratislave aj druhý deň. Vo štvrtok nás čaká krátky program tanečných párov a voľné jazdy mužov.

STREDA 27. januára


20:00
V súťaži štartovalo 35 sólistov a do štvrtkových voľných jázd sa kvalifikovalo len 24 najlepších. Neuman medzi nimi bude chýbať. "V tejto sezóne som mal krátky program okolo 53 bodov, na majstrovstvách Slovenska 49, ale tam som spadol. Sklamaný som iba z prvého skoku, bola tam aj smola, inak som spokojný," dodal Michael Neuman.

18:25
Slovenskému krasokorčuliarovi Michaelovi Neumanovi debut na domácich majstrovstvách Európy v Bratislave nevyšiel. Chyba pri prvom skoku ho v jazde na ľade ZŠ Ondreja Nepelu rozhádzala a nechytil už potom ten správny rytmus.

17:40
Fotogaléria z otváracieho ceremoniálu.


17:04
Prezident SR Andrej Kiska privítal všetkých účastníkov podujatia, pripomenul, že krasokorčuľovanie má na Slovensku slávnu minulosť. Spomínal na Ondreja Nepelu ako aj Jozefa Sabovčíka. Nezabudol ani na Hildu Múdru, trénerku Ondreja Nepelu. Prezident zaželal všetkým súperom veľa šťastia a divákom veľký športový zážitok. "Považujte tieto majstrovstvá za oficiálne otvorené," dodal na záver prezident.

16:45
Otvárací ceremoniál šampionátu sa práve začal. Prítomný je aj prezident SR Andrej Kiska.

16:40
Pozrite si krátky program slovenskej krasokorčuliarky Nicole Rajičovej na fotografiách:


15:30
Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová postúpila zo stredajšieho krátkeho programu na majstrovstvách Európy v Bratislave do piatkových voľných jázd z deviateho miesta. Na ZŠ Ondreja Nepelu predviedla najlepší KP jedna z favoritiek Ruska Jevgenija Medvedevová.

Na snímke Slovenka Nicole Rajičová počas krátkeho programu žien na ME v krasokorčuľovaní. Bratislava, 27. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


14:55
Pred 15 rokmi získali na krasokorčuliarskych ME v Bratislave zlato v súťaži tanečných párov. Taliani Barbara Fusarová Poliová a Maurizio Margaglio sú dnes v hlavnom meste Slovenska opäť, a hoci už v iných funkciách dobre si na "miesto činu" spomínajú.
Talianski reprezentanti v tanečných pároch Barbara Fusarová-Poliová a Maurizio Margaglio počas vystúpenia v povinných tancoch na ME v krasokorčuľovaní 23. januára 2001 v Bratislave.
Foto: TASR - Ivan Majerský

"Pamätám si tribúnu v rohu plnú talianskych fanúšikov. Zvyčajne nechodilo na takéto podujatia veľa fanúšikov z Talianska, ale vtedy ich tam bolo veľa. Na konci sme sa im do toho rohu išli a spoznali ich. Bolo to krásne, bolo to naše prvé zlato," povedal pre oficiálny web Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) Margaglio.

14:32
Na krasokorčuliarskych ME v Bratislave, historicky štvrtých, pútajú pozornosť aj osobnosti z "nesúťažného sektora". Legendárna trénerka Hilda Múdra má z domáceho podujatia veľkú radosť, no s perspektívami slovenského umenia a ľade to nevidí príliš ružovo.
Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou na MS v krasokorčuľovaní 1. marca 1973.
Foto: TASR/Štefan Petráš

"S krasokorčuliarmi na Slovensku už žiadny tréner nezažije to, čo ja s Nepelom," zdôraznila Hilda Múdra pre TASR. "S tými podmienkami, ktoré teraz u nás sú, nemôže. Teraz je to veľmi drahý šport, strašne ťažko je nájsť sponzora. V našom športe to dlho trvá a nie je trpezlivosť. Na začiatku totiž nemusí byť až taký talent, ale športovec musí byť usilovný. Toto je vydreté. Taký futbalista keď má talent, tak za dva roky už je hore. Ale krasokorčuľovanie je o inom."


14:03
Slovenskí krasokorčuliarski reprezentanti v tancoch Lukáš Csölley a Federica Testová sa predstavia vo štvrtkovom krátkom programe na majstrovstvách Európy v Bratislave ako 19. v poradí. Žreb KP im určil účasť v piatej rozjazde a na ľad ZŠ Ondreja Nepelu by mali nastúpiť približne o 15.32 hod.
Slovenský tanečný pár Lukáš Csölley a Federica Testová
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Celkovo sa v KP ukáže 28 tanečných párov. Do finálových jázd sa kvalifikuje 20 najlepších z nich.

12:58
Počas majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave čaká na ich športových účastníkov tak ako na každom veľkom podujatí množstvo antidopingových testov. Tie musia absolvovať v každej disciplíne po krátkom programe aj voľných jazdách.
Pohľad do hlavnej bratislavskej arény počas prvého dňa majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 27. januára 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok

Najmenej jedného korčuliara, resp. korčuliarku vyžrebujú na dopingový test po každej disciplíne po KP, v prípadoch športových dvojíc a tanečných párov sa testu musí podrobiť minimálne jeden z partnerov. Po finálových jazdách musia na doping medailisti plus najmenej jeden ďalší vyžrebovaný sólista, sólistka resp. športová dvojica a tanečný pár.

12:42
Výkony elitných športovcov môžu počas prvého dňa sledovať zadarmo žiaci z celého Slovenska. Podľa informácií Moniky Volekovej z bratislavského magistrátu budú v hľadisku Zimného štadióna Ondreja Nepelu školáci z takmer sto škôl.
Na snímke diváci počas krátkeho programu žien na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní 27. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok

"Žiaci uvidia dopoludnia krátky program žien, popoludňajšie skupiny budú sledovať slávnostný otvárací ceremoniál za účasti prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý otvorí šampionát. Večer prídu na rad krátke programy mužov," uviedla za organizátorov hovorkyňa ME Jana Tuhá.

12:25
"Štvoráka som skočil naposledy, keď som mal 44 rokov, potom som si zlomil kotník a už to nešlo", povedal na včerajšej tlačovej konferencii 52-ročný bývalý reprezentant Jozef Sabovčík, ktorý bude na podujatí špeciálnym hosťom.
Na snímke krasokorčuliarska legenda Jozef Sabovčík počas tlačovej konferencie Organizačného výboru ISU majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave, v utorok 26. januára 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dnes 52-ročný bronzový medailista zo ZOH v Sarajeve (1984) priletel domov deň pred štartom šampionátu a hneď absolvoval tlačovú konferenciu.