Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Organizátori v Jasnej predstavili generálneho partnera a trofeje

Na snímke víťazné trofeje Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej, ktoré predstavili 52 dní pred štartom podujatia v Bratislave v utorok 28. novembra 2023. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kým pred tromi rokmi sa v tomto stredisku súťažilo v marcovom termíne, teraz si svetová elita zmeria sily pod Chopkom už koncom januára.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Päťdesiatdva dní pred štartom podujatia Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej predstavili organizátori trofeje pre víťazov a generálneho partnera. Časť nákladov už pokryli z predaja vstupeniek, zvyšok pomáhajú naplniť sponzori.

Kým pred tromi rokmi sa v tomto stredisku súťažilo v marcovom termíne, teraz si svetová elita zmeria sily pod Chopkom už koncom januára. Prezident Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) Martin Paško tvrdí, že je to posun k lepšiemu: "Nie je náhoda, že sa nám podarilo vybaviť januárový termín. V januári je kvalita klimatických podmienok vždy špičková. Je pravá zima. V marci je už cítiť aj jar, vtedy musí byť úsilie enormné, aby bola zjazdovka pripravená stopercentne."

Šéf zväzu dodal, že snahou bude priviesť preteky SP do Jasnej každé tri roky: "Tak nám to ekonomicky na takéto veľké podujatie, akým Svetový pohár je, vychádza."



Predseda organizačného výboru SP v Jasnej Jiří Trumpeš už v predstihu informoval o tom, že vstupenky na podujatie sa vypredali v expresne rýchlom čase. Prípravy na tento svetový šampionát sa organizujú v tesnom časovom horizonte. Potvrdzuje to aj jeho vyjadrenie: "Na organizáciu podujatia sme mali len trištvrte roka, no s plným nasadením všetkých pracovníkov strediska ako aj našich partnerov sme pripravili podujatie v takom rozsahu, aký Jasná ešte nezažila. O to väčší tlak je aj na ekonomickú stránku podujatia a potrebu naplniť rozpočet. Menšiu časť nákladov sa nám podarilo pokryť z predaja vstupeniek, všetko ostatné je na organizátoroch a partneroch. Práve preto si vážime podporu každého sponzora, pretože bez ich pomoci by sa akcia jednoducho nemohla uskutočniť."

Organizačný tím predstavil na utorkovej tlačovej konferencii aj generálneho partnera podujatia, spoločnosť Niké. Ten výrazne pomôže naplniť rozpočet vo výške 3,8 milióna eur. "Slovensko sa v januári stane svetovou metropolou ženského lyžovania. Veľmi nás teší, že sa Svetový pohár aj za prispenia Niké vracia do Jasnej. Niké a lyžovanie patria k sebe. Už štvrtú sezónu ako generálny partner stojíme na strane našej fenomenálnej lyžiarky Petry Vlhovej. Dnes značku "Peťa je lyžovanie" pozná každý športový fanúšik a spája si ju s našou značkou. Tak verím, že aj preteky v Jasnej sa stanú pamätnými a budú skvelou reklamou Slovenska vo svete," želá si riaditeľ a konateľ spoločnosti Roman Berger.

O podujatie prejavili záujem aj mnohé slovenské firmy. "Som rád, že sa nám podarilo ponechať si právo na predaj reklamného priestoru vo Svetovom pohári. Stavili sme na správnu kartu. Dnes tu sedíme a za nami je vidieť množstvo slovenských firiem, ktoré podporili toto podujatie. Fakt, že máme Svetový pohár na Slovensku podporený slovenskými značkami, je jasný signál aj iným športovým odvetviam," uviedol marketingový manažér podujatia Peter Pukalovič. "Firmy sa rozhodli zveriť nám dôveru aj napriek tomu, že táto doba nie je najľahšia. Veľmi si to vážime. Je to dôkaz, že keď vytvoríme dobrý a kvalitný produkt, dokážeme financovať podujatie aj zo slovenských spoločností," dodal Pukalovič.

Najlepšie lyžiarky v Jasnej sa môžu tešiť na trofeje z dielne svetoznámej umelkyne Gordany Glass. Jej diela už pri návšteve Slovenska dostali napríklad pápež Benedikt XVI. či britská kráľovná Alžbeta II., pre ktorú vyrobila sklenenú šperkovnicu vykladanú zlatom a platinou. V Nemecku narodená umelkyňa s chorvátskymi koreňmi pracovala na príprave trofejí pre SP v Jasnej niekoľko mesiacov. "Výber materiálu sme chceli tentoraz stotožniť aj s novým vizuálom celého podujatia. Vyberali sme preto nové materiály."

Do januára čaká umelkyňu ešte veľa práce. Ide totiž o časovo náročné procedúry. "Proces stavby, skladania, každý jeden kvietok sa musí prichystať na pozlátenie, odrezať každý lupienok, poskladať ho ručne, uložiť na sklo, vytaviť ho, zabrúsiť, gravírovať. Robíme to však preto, lebo chceme, aby každá trofej bola v inej farebnosti. Každé dielo tak bude originálom," uviedla.

Víťazné trofeje z predchádzajúceho SP v Jasnej z roku 2021, ktoré pochádzajú rovnako z dielne spomínanej umelkyne, sú stále vystavené v hoteli Galéria Thermal v Bešeňovej. Na vernisáži pred začiatkom letnej sezóny sa vtedy zúčastnili aj lyžiarky Petra Vlhová a Martina Dubovská, ktoré spolu s kurátorkou výstavy Ľubicou Skusilovou autorke symbolicky popriali veľa inšpirácie pri tvorbe trofejí pre najlepšie lyžiarky počas nadchádzajúcich pretekov v Jasnej.

Pracuje sa aj na programe pre divákov, podľa Trumpeša aj tu čaká organizátorov ešte veľa práce. "Bude verejné žrebovanie čísiel, návštevníci sa budú môcť zabaviť aj pri hudbe. Zabezpečíme aj rozsiahle záchytné parkovacie plochy v Liptovskom Mikuláši, asi 100 autobusov bude divákov vyvážať. To sú veľmi veľké položky. Vyžaduje si to pomoc stoviek dobrovoľníkov. Treba ich ubytovať, niečo to stojí."

Prvýkrát v samostatnej histórii sa lyžiarky predstavili v Nízkych Tatrách v roku 2016, najprv v slalome. Obrovský slalom museli vtedy pre silný vietor preložiť zo soboty 5. marca na pondelok 7. marca a triumfovala v ňom Rakúšanka Eva-Maria Bremová. Deň predtým v slalome zvíťazila Mikaela Shiffrinová, tretia skončila Veronika Velez-Zuzulová, Vlhová bola na deviatom mieste. V roku 2021 vyhrala slalom opäť Shiffrinová pred Vlhovou, Slovenka však triumfovala v obrovskom slalome.