Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Otčenáš po najlepšom výsledku kariéry: Dúfam, že sa ním MS nekončia

Na snímke slovenský biatlonista Martin Otčenáš na trati v šprinte mužov na 10 kilometrov počas Majstrovstiev sveta v biatlone v talianskej Anterselve 15. februára 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Tridsaťdvaročný pretekár predviedol čistú streľbu, ktorú podporil kvalitným bežeckým výkonom.

Anterselva 15. februára (TASR) - S vyskočenou platničkou a novými lyžami, no i tak dosiahol najlepší výsledok v doterajšej kariére. Martin Otčenáš potvrdil stúpajúcu formu už v generálke na MS v Pokjluke a v sobotňajšom šprinte v Anterselve ju korunoval. Trinástym miestom sa posunul o osem priečok oproti doterajšiemu maximu. Verí, že na svetovom šampionáte to nebol posledný dobrý výkon.

Tridsaťdvaročný pretekár predviedol čistú streľbu, ktorú podporil kvalitným bežeckým výkonom. "Som rád, že to vyšlo a obzvlášť na MS, keďže tá sezóna bola doteraz nič moc. Veril som, že nemôže byť utopená úplne celá a raz sa to musí podariť," povedal pre TASR. Vzostupnú formu naznačil už v posledných pretekoch SP pred MS v Pokljuke, kde sa ako prvý Slovák v sezóne dostal na bodovanú pozíciu (39.).

Počas sústredenia v Ridnaun ju dokázal vyšperkovať napriek tomu, že tesne pred odchodom dostal zlú správu. "So svojimi problémami s chrbtom som už musel ísť do nemocnice. Magnetická rezonancia odhalila, že mám o 1,3 cm vyskočenú platničku. Stále mi nešlo do hlavy, prečo ma už dva roky tak bolí chrbát. Či oddychujem, či trénujem, stále to bol to isté. Už mi to nedalo, išiel som na vyšetrenie a trochu ma prekvapilo, že je to až takéto," uviedol.

Keďže nechcel prerušiť sezónu, zvolil konzervatívnu liečbu. Rôzne cvičenia na posilnenie svalstva, masáže, no aj lieky proti bolesti. "Mal som nejaké návrhy od doktorov, čo s tým robiť, ale nevedeli sme, akoby na to zareagoval organizmus. Stále behám, takže to ešte nejako vydržím a po sezóne to vyriešim tak, aby ma to neobmedzovalo," uviedol.

Dobrú streleckú formu naznačil už v mixe, v ktorom dal taktiež dve nuly. V sobotu zvládol prvú na jednotku, keď okrem presnej predviedol aj rýchlu streľbu. Pred druhou si doprial zopár nádychov, nič neuponáhľal a vyšlo to. "Nepripúšťal som si tlak. Myslím si, že som už dosť starý a skúsený, aby som využil tú šancu, ktorú som napríklad na ZOH v Pjongčangu nevyužil," pripomenul olympijský šprint, ktorý po dobrom rozbehu "pochoval" štyrmi chybami v stojke.

Zaujímavosťou je, že v sobotu nastúpil s novými lyžami, ktoré mu prichystal otec tesne pred štartom. "Celú sezónu mám svoj servis na strelnici aj ohľadom lyží. O ne sa stará otec a asi si dnes zaslúži pochvalu. Tesne pred štartom som dostal nový pár, ktoré stihol pripraviť tak, aby som na nich išiel takéto preteky," povedal. "Dnes to bol dobrý výsledok a dúfam, že sa ním majstrovstvá sveta nekončia."

Jeho výkon ocenilo aj množstvo pretekárov, bývalých biatlonistov a ďalších ľudí v útrobách arény v Anterselve, ktorí mu zagratulovali k úspechu. "Poznáme sa a vedia, koľko energie to stojí a asi to aj vedia oceniť," dodal.

Natalija Otčenášová po úspechu manžela: "Ukázal, čo dokáže"


Z úspechu slovenského biatlonistu Martina Otčenáša mala veľkú radosť jeho manželka a trénerka v jednej osobe Natalija. Trináste miesto v sobotňajšom šprinte však nepovažuje za senzáciu, naopak dobrý výsledok na MS v Anterselve skôr očakávala.

Bývalá ruská a ukrajinská reprezentantka trénuje svojho manžela s ročnou prestávkou od roku 2017 a preto veľmi dobre vie, čo dokáže. Kým na tréningu to fungovalo, v pretekoch sa v prebiehajúcom ročníku nedokázal výraznejšie presadiť. Formu si však načasoval na najlepší moment. "Jeho dnešný výsledok pre mňa nie je senzácia. Chcela som a očakávala som, že strelí dve nuly, pretože sme na tom pracovali a boli sme tak nastavení. Doteraz sa nám nedarilo tak, ako by sme chceli. Navyše sa ani fyzicky necítil dobre, chvalabohu že nám to vyšlo práve na majstrovstvách sveta, na ktoré sme sa zamerali," povedala.

Pred najlepším výkonom v sezóne a najvyšším umiestnením v SP či MS v kariére nemusela manžela nejako zvlášť motivovať. "Vôbec nie. Motivácia boli samotné majstrovstvá sveta, musel ukázať, čo dokáže. Potreboval výsledok, jednoducho sa nedá stále mať nejaké 80. miesta, to už potom nikoho nebaví."

Výsledok potešil aj reprezentačného trénera mužov Tomáša Kosa. "Myslím si, že to boli naše najlepšie preteky v sezóne a sme za to radi. Dnes to urobil na strelnici skúsene. Na ležke si celkom verí, takže ju odstrieľal celkom rýchlo. Stojku si bolo treba postrážiť a dnes mu to vyšlo. Urobil to tak, ako by to mal robiť vo všetkých pretekoch."