Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Slovensko ide do Pekingu s víťazkou Svetového pohára

Na snímke zľava manažér slovenskej reprezentácie v paraalpskom lyžovaní Martin Makovník, prezident Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš, generálny manažér parahokejovej reprezentácie Miroslav Dráb a reprezentačný tréner curlingu na vozíku František Pitoňák počas tlačovej konferencie SPV o príprave reprezentantov SR na zimné paralympijské hry v čínskom Pekingu 12. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ambíciu predstaviť sa v Pekingu majú aj parahokejisti. O ich osude sa rozhodne na kvalifikačnom turnaji, ktorý je na programe v novembri v Taliansku.


Bratislava 12. augusta (TASR) – Slovenské paralympijské hnutie prežíva aktuálne hektické obdobie. Už o pár dní štartujú v Tokiu XVI. paralympijské hry a v plnom prúde je aj príprava na trinástu zimnú edíciu hier v Pekingu.

Vysoké ambície budú mať paralympionici opäť predovšetkým v paraalpskom lyžovaní. V Pjongčangu 2018 získalo Slovensko 11 medailí, z toho 6 zlatých. V Pekingu pritom budú mať ešte silnejší tím.



„Som nesmierne rád, že k tradičným známym menám Jakubovi Krakovi a Henriete Farkašovej sa pridala aj členka nášho juniorského tímu Alexandra Rexová. Spoločne s navádzačkou Evou Trajčíkovou triumfovali v sezóne Svetového pohára 2020/21 a napodobnili tak úspech Petry Vlhovej," povedal na štvrtovej tlačovej konferencii prezident Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

Iba 16-ročná lyžiarka patrí do kategórie B2. V paraalpskom lyžovaní neexistujú juniorské kategórie, takže Rexová súťažila už od útleho veku s dospelými. Začínala v Európskom pohári, preto pre ňu prechod do Svetového pohára nebol až taký zložitý.

Na snímke sprava paraalpská lyžiarka Alexandra Rexová a jej navádzačka Eva Trajčíková, ktoré získali veľký krištáľový glóbus za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári v paraalpskom lyžovaní, pózujú počas tlačovej konferencie Slovenského paralympijského výboru (SPV) v Bratislave vo štvrtok 12. augusta 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian


„Prekvapilo ma, že sa sezóna napokon odjazdila. Veľký krištáľový glóbus mi odovzdali s polročným odstup. Preto som si myslela, že to nemôže byť emotívny moment, ale keď ho tréneri priniesli, tak ma to dostalo. Je to pre mňa veľká motivácia pre Peking a povzbudenie do ďalšej práce," prezradila Rexová.



Slovenské paralympijské hnutie má ambície vyslať do Pekingu 33 športovcov. Isté má štyri miestenky v paralyžovaní, definitívne potvrdenie účasti očakávajú aj reprezentanti v curlingu na vozíčku. Ambíciu predstaviť sa v Pekingu majú aj parahokejisti. O ich osude sa rozhodne na kvalifikačnom turnaji, ktorý je na programe v novembri v Taliansku.