Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Pinturault vyhral paralelný obrovský slalom, zdolal Kristoffersena

Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil v kvalifikácii 44. pozíciu a neprebojoval sa do hlavnej súťaže.

Lech 27. novembra (TASR) - Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault zvíťazil v piatkovom paralelnom obrovskom slalome Svetového pohára. V rakúskom stredisku Lech-Zürs zdolal vo finále Nóra Henrika Kristoffersena, v súboji o tretie miesto si Nemec Alexander Schmid poradil s domácim Adrianom Pertlom. Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil v kvalifikácii 44. pozíciu a neprebojoval sa do hlavnej súťaže.

Dvadsaťdeväťročný Pinturault si pripísal jubilejný 30. triumf v pretekoch SP, premiérový v paralelnom obrovskom slalome, v ktorom sa doteraz najlepšie umiestnil na treťom mieste v decembri 2018 v talianskej Alta Badii. "Podľa mňa je teraz formát tejto súťaže spravodlivejší. Stálo pri mne trocha šťastie, je to neuveriteľné vyrovnané a som nesmierne šťastný, že som uspel už v šiestich rôznych disciplínach. Ukazuje to, že som na dobrej ceste," povedal Francúz vo vysielaní Eurosportu. Na konte má aj víťazstvá v obrovskom slalome (14), alpskej kombinácii (10), slalome (3), super-G (1) a paralelnom slalome - mestských pretekoch (1). V šiestich disciplínach sa tešil ako prvý muž v histórii.

Najrýchlejší v predpoludňajšej kvalifikácii bol Nemec Stefan Luitz (45,77 s), o tri stotiny sekundy za ním zaostal Pinturault, o 0,07 s Schmid. Vo večernej šestnásťčlennej hlavnej súťaži však Luitz prehral vo štvrťfinále s Kristoffersenom a skončil na siedmej priečke. V semifinále Pinturault vyradil Schmida a Kristoffersen zdolal Pertla.

V úvodnej finálovej jazde využil Francúz rýchlejšiu modrú dráhu o 16 stotín. Jeho nórsky súper vyštartoval do druhej jazdy promptne, no Pinturault zabral v prostrednej pasáži a tesný náskok si udržal až do cieľa, kde finišoval s 11-stotinovým náskokom. Kristoffersen si vyrovnal svoje maximum v tejto disciplíne, druhú pozíciu obsadil aj v decembri 2017 v Alta Badii. Pinturault sa triumfom dostal na čelo celkového poradia SP so ziskom 150 bodov, pred Kristoffersenom vedie o 25 bodov. V tejto sezóne už nie je na programe žiaden paralelný obrovský slalom, podľa pravidiel Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) sa na udelenie malého glóbusu musia odjazdiť minimálne dve súťaže.

Tridsaťročný Žampa ako jediný Slovák na štarte dosiahol v súčte dvoch kvalifikačných jázd čas 47,04 sekundy a nezmestil sa ani do bodovanej tridsiatky do celkového poradia SP. Na Luitza mal manko 1,27 s, za posledným postupovým šestnástym miestom Francúza Mathieua Faivrea zaostal o 73 stotín. Tridsiaty Michael Matt z Rakúska, ktorý si pripísal bod do celkového hodnotenia prestížneho seriálu, bol od Žampu rýchlejší o 0,34 s. "Druhé podujatie SP v sezóne mi nevyšlo podľa predstáv. V prvej jazde ma chyba na štarte stála priveľa času a v druhej som stratu už nedobehol, nakoniec o 0,34 sekundy za top30. Späť na tréning a už sa teším na ďalšie preteky na budúci týždeň," uviedol Žampa na svojom instagramovom profile.


Výsledky paralelného obrovského slalomu SP v Lechu:

1. Alexis Pinturault (Fr.), 2. Henrik Kristoffersen (Nór.), 3. Alexander Schmid (Nem.), 4. Adrian Pertl (Rak.), 5. Semyel Bissig (Švaj.), 6. Gino Caviezel (Švaj.), 7. Stefan Luitz (Nem.), 8. Christian Hirschbühl, 9. Dominik Raschner (obaja Rak.), 10. Filip Zubčič (Chor.) a Mathieu Faivre (Fr.), ... 44. Adam ŽAMPA (SR) nepostúpil z kvalifikácie

Celkové poradie SP (po 2 z 38 súťaží):

1. Pinturault 150 bodov, 2. Kristoffersen 125, 3. Lucas Braathen (Nór.) 113, 4. G. Caviezel 100, 5. Marco Odermatt (Švaj.) 80, 6. Schmid 76, ... 43. Adam ŽAMPA 3