Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zimné športy

NEŠŤASTNÝ PÁD: Schwarz má pretrhnutý krížny väz

Na snímke vľavo zranený Rakúšan Marco Schwarz je letecky prevážaný po páde v zjazde Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom Bormiu 28. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Dvadsaťosemročný Schwarz skončil po páde na Stelviu v ochrannej sieti.

Bormio 28. decembra (TASR) - Rakúsky lyžiar Marco Schwarz si pri páde vo štvrtkovom zjazde v Bormiu vážne poranil pravé koleno. Vyšetrenia odhalili, že druhý muž celkového poradia Svetového pohára má pretrhnutý predný krížny väz i vnútorný meniskus a poškodenú chrupavku. Sezóna sa tak preňho predčasne skončila, informovala agentúra APA.

Dvadsaťosemročný Schwarz, ktorý absolvoval zjazd ešte ako líder SP, skončil po páde na Stelviu v ochrannej sieti. Na zranenú nohu mu nasadili ortézu a otraseného ho vrtuľníkom previezli do nemocnice v Innsbrucku. Tam sa neskôr vo štvrtok podrobil vyšetreniam, ktoré potvrdili nepríjemnú diagnózu. V piatok ho čaká operácia.

"Po páde som pocítil bolesť v pravom kolene. Okamžite som vedel, že niečo nie je v poriadku. Momentálne sa už sústredím na budúcnosť. Môj cieľ je jasný, chcem sa vrátiť na svahy," vyhlásil majster sveta z kombinácie z Cortiny d'Ampezzo 2021. "Naše obavy sa naplnili. Diagnóza je, žiaľ, pre Marca veľmi nepríjemná. Má po sezóne a pre celé mužstvo je to obrovská strata. Je to pre nás určite ťažké, keď vypadne najväčšia osobnosť tímu," citovala APA šéfa alpského úseku Rakúskeho lyžiarskeho zväzu Herberta Mandla.


V talianskom stredisku triumfoval Francúz Cyprien Sarrazin, druhý skončil obhajca veľkého glóbusu Marco Odermatt. Švajčiar sa tak vrátil na čelo celkového poradia SP, keď vystriedal práve Schwarza. Pred Rakúšanom vedie o 72 bodov, ďalšie však už jeho konkurent nepridá. Tretí Sarrazin zaostáva za Odermattom až o 336 bodov. V piatok pôjdu muži v Bormiu super-G (11.30).