Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

FIS chystá zmeny v severskej kombinácii, chce ju udržať na ZOH

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kroky na zvýšenie popularity predstavil na podujatí Forum Nordicum v Kranjskej Gore riaditeľ podujatí Svetového pohára Lasse Ottesen.

Kranjska Gora 21. septembra (TASR) - Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) plánuje zmeny v disciplínach severskej kombinácie. Ich cieľom je udržanie tohto športu v programe zimných olympijských hier.

Kroky na zvýšenie popularity predstavil na podujatí Forum Nordicum v Kranjskej Gore riaditeľ podujatí Svetového pohára Lasse Ottesen. Od sezóny 2023/24 by mohol pribudnúť superšprint, preteky s hromadným štartom či súťaž miešaných tímov. Prísť by mali aj obmedzenia vo vybavení pri skokoch i behu, aby sa znížila prevaha favoritov ako sú Rakúsko, Nemecko, Nórsko či Japonsko.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zrušil v máji plánovanú premiéru ženskej severskej kombinácie pod piatimi kruhmi s tým, že disciplína stráca na atraktivite a nevylúčil jej úplné vyškrtnutie v budúcnosti. Premiéra žien v tomto odvetví mala prísť na ZOH 2026 v Cortine d'Ampezzo.

Severská kombinácia figuruje v programe ZOH od ich premiérovej edície v roku 1924 v Chamonix. Zároveň je však momentálne jediná bez ženskej verzie. Informácie priniesla DPA.