Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

Príbuzným Nykänena sa nepáčia návrhy pamätníkov

Na snímke z 10.marca 2004 štvornásobný olympijský víťaz v skokoch na lyžiach Matti Nykänen s manželkou Mervi Tapolovou. Foto: TASR/AP

Mimo mostíkov mal problémy s alkoholom a po skončení kariéry sa dostal do viacerých problémov.

Helsinki 26. novembra (TASR) - Príbuzní zosnulého fínskeho skokana na lyžiach Mattiho Nykänena nesúhlasia s návrhmi pamätníkov, ktoré v jeho rodnom meste Jyväskylä majú odhaliť vo februári budúceho roka.

Šesť umelcov poverili, aby urobili návrhy na sochu. Na tento projekt podľa denníka Yle vyčlenili 100.000 eur. Príbuzní Nykänena dostali šesť návrhov, nepáči sa im však ani jeden. Uviedli to v spoločnom liste: "Matti si želal, aby bol jeho pamätník vo forme sochárskeho vyobrazenia. Pre nás nie je prijateľný žiaden návrh." Medzi projektmi sú rôzne pamätníky, ktoré však nezobrazujú Nykänenovu podobizeň. Návrhy sa nachádzajú aj na webovej stránke mesta Jyväskylä, ale posledné slovo bude mať vo februári mestská rada.

Nykänen zomrel 3. februára a pamätník chcú odhaliť rok po jeho úmrtí. Ako jediný v histórii získal všetkých päť veľkých trofejí v skokanských súťažiach. Zlato na ZOH i na MS v skokoch i v letoch, prvenstvo na Turné štyroch mostíkov a celkový triumf vo Svetovom pohári. Celkovo na MS získal sedem titulov a celkovo 14 medailí (6+2+6). V SP triumfoval v rokoch 1983, 1985, 1986 a 1988, na Turné 4 mostíkov v rokoch 1983 a 1988. Kariéru ukončil v roku 1991.

Mimo mostíkov mal problémy s alkoholom a po skončení kariéry sa dostal do viacerých problémov. V roku 2004 ho odsúdili na 26 mesiacov nepodmienečne za pokus o zabitie. O dva roky neskôr na šesť mesiacov za týranie manželky, tú mal napadnúť aj v roku 2010 s nožom v ruke. Odsedel si 16 mesiacov. Zaujal aj tým, že bol päťkrát ženatý.