Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

Ouvertúra v Chure s dvoma Slovákmi, neskôr sa pridá Pitoňáková

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Po Chure nasledujú ďalšie preteky až koncom novembra v Číne.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Slovenský snoubording bude mať v olympijskej sezóne trojnásobné zastúpenie v seriáli Svetového pohára. V sobotnej ouvertúre vo švajčiarskom Chure sa predstavia Klaudia Medlová a Samuel Jaroš, ktorých čakajú preteky v Big Air (9:30 kvalifikácia, 18:00 finále). Koncom novembra sa k nim pridá Katarína Pitoňáková, ktorá v Číne absolvuje premiéru v prestížnom seriáli v disciplíne snoubordkros.

Všetci traja slovenskí reprezentanti sa prostredníctvom SP pokúsia vybojovať miestenku na ZOH 2022 v Pekingu. Najbližšie k jej zisku je čoskoro 28-ročná Medlová, bronzová medailistka z MS 2015 v Kreischbergu v slopestyle patrí medzi najskúsenejšie snoubordistky v seriáli. Na konte má osem pódiových umiestnení, nikdy však neskončila na najvyššom stupienku. Naposledy v marci 2019 obsadila v Quebecu 3. miesto v Big Air. Najlepším výsledkom 20-ročného Jaroša je 17. miesto v Big Air, ktoré obsadil v septembri 2018 v Cardrone. V minulej sezóne bol 22. v slopestyle v Laaxe.

„Čo sa týka Pekingu, Klaudia je viac-menej istá. Samo to bude mať ťažšie. Veľmi by mu pomohlo, keby sa aspoň v dvoch-troch pretekoch dostal do najlepšej dvanástky. Musí to stihnúť do polovice januára, vtedy sa uzatvára rebríček. Klaudia aj Samo absolvovali v predsezónnom období kvalitné sústredenie v špičkovom tréningovom centre pri Innsbrucku, kde si mohli skúšať rôzne druhy skokov. Ďalej sa pripravovali v Hintertuxe a naposledy v Passo dello Stelvio, odkiaľ obaja zamierili do Švajčiarska na prvé preteky SP. Obaja sa cítia zdravotne v poriadku a sú pripravení podať čo najlepšie výkony," informoval TASR Marek Hliničan, predseda Úseku snoubordingu pod Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA).

Iba 16-ročná Pitoňáková má tiež šancu kvalifikovať sa na ZOH, v prvom rade však ide zbierať skúsenosti. „Katka je veľký talent. Snoubordingu dáva maximum, jej budúcnosť vidím ružovo. Je to dievča, ktoré chce niečo dokázať a má na to všetky predpoklady," vyjadril sa Hliničan pochvalne o najmladšej členke slovenského trojlístka, ktorá sa venuje snoubordkrosu. Medlová a Jaroš súťažia vo freestyleových disciplínach Big Air a slopestyle.

Tohtoročný kalendár SP má 27 zastávok. Po Chure nasledujú ďalšie preteky až koncom novembra v Číne. December a január však budú mimoriadne nabité súťažami, na svedomí to má vrcholiaci boj o olympijské miestenky. Medlová by sa v Pekingu predstavila pod piatimi kruhmi druhýkrát vo svojej kariére. Na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu nenaplnila očakávania. V slopestyle obsadila 24. priečku, v Big Air bola o stupienok vyššie.

Program Svetového pohára v snoubordingu:

23.10. snoubording - Big Air (Chur/Švaj.)

26.-27.11. snoubording - kros (Secret Garden/Čína)

2.-4.12. snoubording - Big Air (Steam Boat/USA)

9.-11.12. snoubording - U-rampa (Copper Mountain/USA)

9.-11.12. snoubording - kros (Montafon/Rak.)

11.-12.12. snoubording - pos+psl (Bannoje/Rus.)

16.12. snoubording - pos (Carezza/Tal.)

17.-18.12. snoubording - kros (Cervinia/Tal.)

18.12. snoubording - pos (Cortina d´Ampezzo/Tal.)

29.12.-2.1. snoubording - slopestyle (Calgary/Kan.)

6.-8.1. snoubording - U-rampa+slopestyle (Mammoth Mountain/USA)

7.-9.1. snoubording - kros (Krasnojarsk/Rus.)

8.1. snoubording - pos (Scuol/Švaj.)

11.-12.1. snoubording - psl (Bad Gastein/Rak.)

13.-16.1. snoubording - U-rampa+slopestyle (Laax/Švaj.)

14.-15.1. snoubording - pos+pos-tímy (Simonhöhe/Rak.)

21.-22.1. snoubording - kros (Chiesa in Valmalenco/Tal.)

28.-30.1. snoubording - kros (Le Massif/Kan.)

26.2. snoubording - psl (Moskva/Rus.)

4.-6.3. snoubording - slopestyle (Bakuriani/Gruz.)

5.3. snoubording - pos (Rogla/Slov.)

10.-12.3. snoubording - kros (Reiteralm/Rak.)

12.-13.3. snoubording - psl (Piancavallo/Tal.)

18.-19.3. snoubording - slopestyle (Špindlerov Mlyn/ČR)

19.-20.3. snoubording - psl (Berchtesgaden/Nem.)

20.3. snoubording - kros (Veysonnaz/Švaj.)

25.-27.3. snoubording - slopestyle (Silvaplana/Švaj.)