Nórsky bežec na lyžiach Martin Löwström Nyenget triumfoval na podujatí Svetového pohára vo fínskej Ruke v disciplíne 10 km klasicky. Tridsaťtriročný Nór uspel na úvodnom podujatí nového ročníka s časom 22:30,8 min pred krajanom a obhajcom glóbusu za celkové prvenstvo v minulej sezóne Johannesom Hösflotom Kläbom (+2,1 s). Tretiu priečku obsadil Rakúšan Mika Vermeulen (+4,2).
Nyenget sa raduje zo šiesteho kariérneho víťazstva v pretekoch SP.
„Je to vyvrcholenie mojej snahy a tréningu počas leta. Na štarte sezóny dúfate, že to vyjde a forma bude dobrá. Je vždy náročné naháňať Kläba. Bojoval som v stúpaniach v závere, ale dal som do toho všetko. Musel som zabojovať aj psychicky a našťastie to vyšlo. V príprave som išiel podľa plánu a mám pocit, že som v životnej forme. Mám 33 rokov, takže je fajn cítiť, že sa dokážem zlepšovať,“ povedal Nyenget v rozhovore pre Eurosport.
Medzi ženami triumfovala s časom 25:31,8 min 26-ročná Švédka Frida Karlssonová. na druhej priečke sa umiestnila Nórka Heidi Wengová (+10,5 s) a tretiu klasifikovali Švédku Mou Ilarovú (+18,3).
Prvá zastávka sa obišla bez slovenskej účasti, reprezentanti naskočia do kolotoča Svetového pohára najskôr v polovici decembra vo švajčiarskom Davose.
„Užila som si to. Bola som mimoriadne koncentrovaná na to, ako som išla. Úprimne neviem, čo sa zmenilo v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Je preto fajn, že som dobre vnímala svoju formu, ktorá je celkom fajn. Potrénovali sme na veciach, u ktorých sme si mysleli, že sú najviac potrebné, takže som nemala žiaden stres. Necielila som konkrétne na tieto preteky, ale je veľmi fajn nastúpiť, keď vás telo poslúcha,“ uviedla v televíznom rozhovore Karlssonová. Reprezentantke Švédska sa podarilo obhájiť minuloročný triumf, celkovo to bolo jej 13. kariérne víťazstvo v SP.
Úvodnú métu na trati zloženej z dvoch päťkilometrových okruhov stanovila Nórka Julie Bjervig Drivenesová časom 26:22,5 min. Dlhú dobu držala pozíciu líderky na medzičasoch, neskôr sa dostávali k slovu očakávané favoritky na triumf. Konkurencii však odskočila Karlssonová, po pomalšom prvom okruhu pridala v druhej polovici do tempa a postupne svoj náskok navyšovala. Ostatné pretekárky sa jej napokon nedokázali výraznejšie priblížiť.
Obhajkyňa celkového prvenstva Američanka Jessie Digginsová odštartovala svoju záverečnú sezónu v seriáli SP piatou priečkou (+27,6).
SP v behu na lyžiach (Ruka/Fín.) - 10 km klasicky - výsledky:
muži: 1. Martin Löwström Nyenget (Nór.) 22:30,8 min., 2. Johannes Hösflot Kläbo (Nór.) +2,1 s, 3. Mika Vermeulen (Rak.) +4,2, 4. Andreas Fjorden Ree (Nór.) +10,3, 5. Iivo Niskanen (Fín.) +12, 6. Erik Valnes (Nór.) +12,1, 7. Mattis Stenshagen (Nór.) +13,1, 8. Didrik Tonseth +25, 9. Edvin Anger (Švéd.) +27,9, 10. Hugo Lapalus (Fra.) +28,8
ženy: 1. Frida Karlssonová (Švéd.) 25:31,8 min., 2. Heidi Wengová (Nór.) +10,3 s, 3. Moa Ilarová (Švéd.) +18,3, 4. Ebba Anderssonová (Švéd.) +21,2, 5. Jessie Digginsová (USA) +27,6, 6. Kristin Austgulen Fosnaesová (Nór.) +37,2, 7. Teresa Stadloberová (Rak.) +40,6, 8. Karoline Simpsonová-Larsenová (Nór.) +43,0, 9. Krista Pärmäkoskiová (Fín.) +45,4, 10. Jasmi Joensuuová (Fín.) +49,3
priebežné poradie v SP - dištančné preteky:
muži: 1. Nyenget 100 b, 2. Kläbo 95, 3. Vermeulen 90, 4. Ree 85, 5. Niskanen 80, 6. Valnes 75, 7. Stenshagen 72, 8. Tonseth 69, 9. Anger 66, 10. Lapalus 63
ženy: 1. Karlssonová 100 b, 2. Wengová 95, 3. Ilarová 90, 4. Anderssonová 85, 5. Digginsová 80, 6. Fosnaesová 75, 7. Stadloberová 72, 8. Simpsonová-Larsenová 69, 9. Pärmäkoskiová 66, 10. Joensuuová 63