Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zimné športy

Hrôza v priamom prenose. Tande je po páde v Planici v umelom spánku

Na snímke nórsky skokan na lyžiach Daniel-André Tande padá v skúšobnom kole pred súťažou Svetového pohára v slovinskej Planici 25. marca 2021. Tande tvrdo dopadol na doskočisko mamutieho mostíka HS240, po poskytnutí prvej pomoci ho vrtuľníkom transportovali do nemocnice v Ľubľane. Foto: TASR/AP

Dvadsaťsedemročný Tande sa v roku 2018 stal v nemeckom Oberstdorfe majstrom sveta v letoch na lyžiach.

Planica 25. marca (TASR) - Nórsky skokan na lyžiach Daniel-André Tande mal ťažký pád v skúšobnom kole pred štvrtkovou súťažou Svetového pohára. V slovinskej Planici tvrdo dopadol na doskočisko mamutieho mostíka HS240, po poskytnutí prvej pomoci ho vrtuľníkom transportovali do nemocnice v Ľubľane. Tam ho lekári uviedli do umelého spánku.

Podľa Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) bol jeho stav stabilizovaný. "Bolo hrozné vidieť to. Môžeme len dúfať, že s ním bude všetko v poriadku. To je najdôležitejšie," uviedol nórsky tréner Aleksander Stöckl. Jeho zverenec stratil vo vzduchu krátko po odraze rovnováhu a spadol na chrbát. Vypli sa mu lyže a šmýkal sa dolu doskočiskom. "Toto je najhorší druh pádu, našťastie nedopadol na hlavu. Dal sa do 'krytu', dopadol však dosť priamo, pravdepodobne v rýchlosti okolo 80 kilometrov za hodinu. Ťažko očakávať, že by vyviazol bez zranení, zrejme si to odniesli rebrá a kľúčne kosti. Musíme dúfať, že sa mu nestalo nič s krkom a chrbtom," povedal expert nórskej televízie NRK Anders Jacobsen.

Dvadsaťsedemročný Tande sa v roku 2018 stal v nemeckom Oberstdorfe majstrom sveta v letoch na lyžiach, na mostíku v Planici bol na šampionáte vlani v decembri členom zlatého nórskeho tímu.
Na snímke zdravotníci odnášajú nórskeho skokana na lyžiach Daniela-Andrého Tandeho po páde v skúšobnom kole pred súťažou Svetového pohára v slovinskej Planici 25. marca 2021. Tande tvrdo dopadol na doskočisko mamutieho mostíka HS240, po poskytnutí prvej pomoci ho vrtuľníkom transportovali do nemocnice v Ľubľane.
Foto: TASR/AP