Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Tím Vlha rokuje už len s jedným trénerom, podpíše ročnú zmluvu

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej otec Igor Vlha. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spolupráca s novým trénerom by sa mala začať v priebehu mája či na začiatku júna

Bratislava 28. apríla (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová rokuje už len s jedným kandidátom na trénera. Momentálne sa doťahujú finančné a ďalšie podrobnosti zmluvy, ktorá bude na jeden rok s opciou na ďalšiu spoluprácu. Meno nového kouča by mal Ski Team Vlha oznámiť v najbližších dňoch a zapojiť sa do prípravy by sa mohol už v polovici mája.

Držiteľka veľkého glóbusu v sezóne 2020/2021 ukončila začiatkom apríla spoluprácu s Liviom Magonim. Taliansky kouč ju trénoval od roku 2016. Meno nového hlavného trénera ako i ďalších nových členov jej realizačného tímu by mali predstaviť už v najbližších dňoch. Na post zostal len jeden kandidát. "Vyzerá to veľmi dobre, riešime finančné záležitosti, o pár dní vyjde tlačová správa. Je to na veľmi dobrej ceste, vybrali sme to najlepšie, čo sme mohli, a pôjdeme ďalej a dúfam, že budeme ďalej robiť radosť všetkým na Slovensku," uviedol v stredu Igor Vlha.

Otec slovenskej lyžiarky preferuje dlhodobú spoluprácu, no s novým trénerom najprv podpíšu ročný kontrakt: "Vyskúšame na rok. Ja síce nemám rád nejaké krátkodobé spolupráce, ale povedali sme si, že sa dohodneme na rok a potom bude opcia. Nezvyknem meniť značky, trénerov, ľudí. Čo je zaužívané, malo by pokračovať, ak to je prospešné obojstrannej spolupráci."

Po odchode Magoniho bolo v hre viacero kandidátov a vyberanie bolo podľa Vlhu veľmi náročné. "Veľmi mi pomohol Boris, ktorý sa v tomto angažoval. Ja riešim nejaké finančné veci, on je vlastne celú zimu v blízkosti s trénerom aj s Peťou. Vyberanie trénera bola po piatich rokoch taká nezvyčajná situácia, ale už to máme za sebou. Záujemcov bolo veľa. Ozývali sa aj tréneri nižšieho rangu, bol som prekvapený a bolo to zaujímavé," uviedol šéf tímu. V hre bol aj Matej Gemza, ktorý doteraz pôsobil ako asistent trénera: "Bola tam tá otázka. Bola debata vo vnútri, Maťko je veľmi zodpovedný, ale povedal, že sa ešte necíti na tú funkciu."

Spolupráca s novým trénerom by sa mala začať v priebehu mája či na začiatku júna: "Všetko záleží na tom, dokedy bude Petra lyžovať v Jasnej. Chceme tam byť čo najdlhšie, aby sme tým pádom nemuseli cestovať na ľadovec, takže všetko sa bude odvíjať od toho. Malo by to byť 15. mája, možno to bude až 1. júna, ale s novým trénerom budeme v kontakte, hneď ako sa podpíše kontrakt. Nevidím v tom však problém, pretože Peťa je veľmi dobre nastavená, má nastavený plán kondičného tréningu. Pracuje dvojfázovo, doobeda lyže, poobede kondičný tréning, takže všetko je v poriadku. Do olympijskej sezóny pôjdeme bez takého konkrétneho cieľa, ak bude medaila, tak to bude čerešnička na torte."

Tím Vlha bude vyberať aj nového servismana: "Tam je však tých ponúk niekoľko, s tým nie je až taký problém. Oslovili sme aj materskú firmu Rossignol."

Igor Vlha sa vyjadril aj k situácii v slovenskom lyžiarskom hnutí a Zväzu slovenského lyžovania (ZSL), ktorého je zakladajúci člen. ZSL čaká v piatok dôležitý krok k získaniu členstva v Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS). Na to potrebuje organizácia podporu od pléna na valnom zhromaždení Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Potom by mohol žiadať aj o štatút národného športového zväzu: "Ja by som bol veľmi rád, no na ťahu je štát a štátny tajomník Ivan Husár. Oni to musia uzavrieť, bolo by to dobré, aby bola perspektíva pre mladých lyžiarov a deti a bol jasný cieľ. My ako keby sme už nad vecou, no chcem pomôcť a mám morálnu povinnosť pomôcť juniorom, deťom a novému zväzu. Treba urobiť niečo nové, progresívne a staré musí skrachovať a zaniknúť. Bohužiaľ sú to pre niekoho tvrdé slová, ale je to realita. Pán Cagala jasne vysvetli všetkým, ako to tam fungovalo, ako sa to tam riešilo. Za tých osem rokov mám vlastné skúsenosti a povedal som si, že tí ľudia musia odísť."