Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

USKLIADNIA SNEH: V Osrblí sa to udeje po prvý raz

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Podľa informácií od správcu Národného biatlonového centra Mareka Matiaška sa vyrobilo cca 5500 až 6000 m3 snehu, ktorý je na ploche 60x30m a stúpa do výšky štyroch metrov.

Banská Bystrica 25. apríla (TASR) - V Národnom biatlonovom centre v Osrblí budú rovnako ako v popredných zahraničných strediskách skladovať sneh na nasledujúcu sezónu. V pondelok o tom informoval Slovenský zväz biatlonu (SZB).

Prípravy na nový ročník sa tak začali už teraz a v Osrblí sa po vzore svetových stredísk prvýkrát pokúsia uskladniť sneh do nasledujúcej sezóny. Vzhľadom na neustále meniace sa počasie a klimatické zmeny sa tzv. snežné depá stávajú štandardom resp. nevyhnutnosťou vo všetkých strediskách, ktoré organizujú svetové poháre. Technický sneh vyrobený počas chladných mesiacov zimnej sezóny sa v nich uskladní na ďalšiu sezónu tak, aby tá mohla začať čo najskôr aj za predpokladu nedostatku snehových zrážok alebo nevhodných teplôt na zasnežovanie. "Aj napriek tomu, že sme vzhľadom na nadmorskú výšku v Osrblí nemali doposiaľ problém s organizáciou veľkých podujatí a vždy sa nám podarilo trate zasnežiť a kvalitne pripraviť, nebolo to vždy jednoduché. Preto sme po vzore iných biatlonových stredísk aj my tento rok prvýkrát pripravili veľkú kopu snehu, ktorú sme zakryli štiepkou," informoval prezident SZB Peter Vozár. Podľa jeho slov by počas leta mala strata predstavovať jednu tretinu z objemu snehu: "Dve tretiny snehu by sme mali mať k dispozícii pre ďalšiu sezónu, čo by nám malo pokryť trať dlhú až jeden kilometer. Škoda, že bol február veľmi teplý, inak by sa nám podarilo nasnežiť ešte väčšiu kopu. Má to význam najmä pre našich športovcov, aby mohli čo najskôr trénovať na snehu aj v domácich podmienkach."

Podľa informácií od správcu Národného biatlonového centra Mareka Matiaška sa vyrobilo cca 5500 až 6000 m3 snehu, ktorý je na ploche 60x30m a stúpa do výšky štyroch metrov. "Nakoľko sme tento rok potrebovali cca 12.000 m3 snehu na všetky trate a štadión a podľa predbežných odhadov budeme mať 30% straty, tak máme asi jednu tretinu snehu na budúci rok. Štiepka zakrývajúca sneh je v hrúbke okolo 50 cm, táto hrúbka sa zdá, podľa informácií od kolegov z Čiech, byť ideálna. Dovezený materiál, potrebný na zakrytie kopy, váži cca 220 ton, čo predstavuje približne 10 kamiónov," prezradil Marek Matiaško.

V Osrblí sa dbalo aj na prírodu a preto, že štiepka zanecháva menšiu uhlíkovú stopu, vyhrala pred polystyrénom, ktorý sa rovnako používa na tento účel. Vďaka spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom aj mestom Brezno bol areál NBC Osrblie už druhý rok otvorený oficiálne aj pre verejnosť. Sezóna 2021/2022 trvala celkom 92 dní, od 26. decembra, keď sa sprístupnila celá 3,3 km dlhá trať, a ukončená bola 27. marca, keď sa trate prestali upravovať.