Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Palovičová o snoubordistovi Jarošovi: Môže dosiahnuť na pódiá

Na snímke viceprezidentka Zväzu slovenského lyžovania Jana Palovičová počas tlačovej konferencie Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) 19. apríla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Jaroš sa na svetovom šampionáte zmestil v Big Air mdzi elitnú desiatku.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Slovenský snoubordista Samuel Jaroš zaznamenal v uplynulej sezóne 2022/23 najlepší výsledok slovenského lyžovania v moderných disciplínach. Na majstrovstvách sveta v gruzínskom Bakuriani obsadil v disciplíne Big Air 10. miesto. Podľa viceprezidentky Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) Jany Palovičovej môže v budúcnosti dosiahnuť na pódiové umiestnenia. Za dôležité považuje manažér sekcie moderných disciplín Ján Jakubčo aj výstavbu krosovej trate v Ždiari.

Jaroš sa na svetovom šampionáte zmestil v Big Air mdzi elitnú desiatku. "Pre zväz to znamená, že je tam niekto, kto môže dosahovať na pódiové umiestnenie. Špička je rovnaká, tú máte aj v zjazdovom lyžovaní, môže tam vyhrať každý z prvej pätnástky. Desiate miesto Sama Jaroša je úžasné z toho titulu, že v podstate môže o rok dosiahnuť na pódiá," uviedla pre TASR viceprezidentka Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) Jana Palovičová.

Podľa Palovičovej sú moderné disciplíny primárne o jednotlivcoch a ich úspechoch: "V moderných disciplínach je to vždy o jednotlivých pretekároch. Každý si spomenie na Klaudiu Medlovú, keď fantasticky skákala. Teraz každý čakal, že čo sa udeje. Je tam Samo Jaroš, tam je to však trochu iné. Moderné disciplíny sú náročnejšie ako na zranenia, tak aj na celé prevedenie."

Na MS obsadil v paralelnom obrovskom slalome 28. miesto ďalší slovenský snoubordista Matej Bačo: "Uplynulú sezónu hodnotím pozitívne, až na pár výsledkov dopadlo všetko nad očakávania. Na technickú úpravu snoubordu si treba len zvyknúť. Medzi moje najlepšie výsledky radím 28. miesto na MS."

Michael Oravec bodoval v slopestyle na Svetovom pohári v švajčiarskom Silvaplane, keď skončil na 21. priečke. "Naša sekcia moderných disciplín je v rastovej krivke a po dvoch rokoch tvrdej práce môžeme povedať, že si plníme víziu, ktorú sme si definovali. Je to vďaka dobrým výsledkom a podpore od zväzu," poznamenal na margo výsledkov z uplynulej sezóny manažér sekcie moderných disciplín Ján Jakubčo.

Dôležitým krokom pre slovenský snoubord bola výstavba krosovej trate v Ždiari, ktorá ponúkla priestor aj pre organizáciu pretekov. "Bez skokov a krosových tratí niečo ťažko natrénujeme a bude sa nám ťažšie súťažiť. Jej vybudovanie berieme ako veľkú výzvu, a preto chceme v nadchádzajúcej sezóne vylepšiť trať v Ždiari, aby spĺňala nielen domáce, ale aj medzinárodné parametre," dodal Jakubčo.